Oricine vine în locul lui Dican, problemele continuă

Francisc Dican este la al treilea mandat de antrenor principal pe banca CFR-ului, dar rezultatele din ultima perioadă indică o iminentă trecere a sa în rezervă. Fără victorie de cinci meciuri, Feri nu mai este văzut ca o soluţie potrivită pentru noile aspiraţii ale şefilor din Gruia. Niciodată nu a fost privit ca un „principal veritabil”, ci a fost mereu omul bun în situaţii de criză. Ultimul eşec, 1-2 acasă cu FC Viitorul, pare să-i fi pecetluit finalul celui de al treilea mandat. În mod normal va fi în continuare păstrat în staful tehnic, din care face parte încă din 2010, dar răbdarea nu este punctul forte al preşedintelui Iuliu Mureşan. Cel mai convingător argument în ceea ce priveşte înlocuirea lui Dican este tocmai confirmarea acestuia de către şeful CFR-ului, aceasta fiind o metodă „marcă înregistrată” a clubului feroviar de a-şi anunţa schimbarea de antrenor. Înlocuirea lui Dican nu va aduce însă, liniște în Gruia. Clubul este aproape de o nouă depunctare.

Tibi, sau Flavius?

Victoria Viitorului de pe Arena Dr Constantin Rădulescu a adâncit și mai tare criza pe care o traversează CFR Cluj, iar oficialii clubului caută deja un înlocuitor pentru Francisc Dican. Tibor Selymes şi Flavius Stoican sunt variantele cele mai des vehiculate. Fără victorie în Liga 1 de mai bine de o lună (din 14 septembrie când clujenii au câştigat în deplasare la Dinamo, meciul din cadrul etapei a 10-a), echipa are nevoie de un nou restart în opinia oficialilor. De atunci vişiniii au mai obţinut doar două rezultate de egalitate şi trei înfrângeri (două în campionat şi una în Cupa Ligii), riscând astfel să se îndepărteze prea mult de locurile de play-off, obiectivul principal al CFR-ului.

Dintre posibilii înlocuitori, Tibor Selymes pare soluția cea mai agreată. În vârstă de 45 de ani, fostul internațional face parte din garda antrenorilor tineri. Școlit în Belgia și Ungaria, Selymes și-a început cariera de tehnician în țara vecină, la Sopron în urmă cu exact 10 ani. La acea vreme clubul maghiar era patronat de Marius Vizer, iar prietenia dintre cei doi i-a garantat lui Tibor postul de antrenor două sezoane, după care selymes a fost relocat la Salonta, acolo unde Vizer a pus bazele Academiei de fotbal Liberty. După alți doi ani investitorul a renunțat la club, iar Selymes a preluat Sportul Studențesc și ulerior Astra Giurgiu, pe atunci Astra Ploiești. 2010/2011 a fost și ultimul mandat pe care fostul mare fotbalist l-a dus până la capăt. În ultimii patru ani Tibor Selymes a avut nu mai puțin de șapte mandate, la șapte echipe diferite, dar nicăieri nu a reușit să se impună.

Actualul campionat l-a început pe banca Petrolului, dar problemele financiare și mai ales instabilitatea finanțatorului Dan Capră, l-au determinat pe antrenor să renunțe la colaborarea cu gruparea prahoveană. Chestionat recent cu privire la viitorul său, Tibor nu s-a arătat grăbit să preia vreun club, dar a lăsat să se înțeleagă că negocieri (probabil chiar cu CFR), există. “Sunt doar discuții, nimic concret, iar eu nu sunt genul de om care să ia locul cuiva. Dacă va fi nevoie de Tibor Selymes la un club voi accepta să antrenez pentru că asta este meseria mea, dar atâta timp cât nu e nimic concret nu vreau să mă grăbesc să fac anunțul revenirii mele”, spunea Selymes. Cealaltă variantă vehiculată, Flavius Stoican, ar putea fi și cea mai puțin inspirată. Cândva copilul de suflet al lui Mircea Lucescu, Stoican s-a apucat de antrenorat în 2009, la Minerul Valea Copcii, și toată lumea vorbea la superlativ de fostul dinamovist. A pornit de jos și s-a trezit peste noapte antrenor. În 2010 a preluat echipa CSM Reșița, după care a ajuns la Dinamo II. A urmat Chindia Târgoviște, CS Mioveni și o poveste cu iz de telenovelă la echipa lui de suflet, Dinamo. În 2013 a fost reinstalat pe banca echipei secunde a lui Dinamo și ulterior uns “principal” al primei echipe din Ștefan cel Mare. În Stoican și-au pus dinamoviștii toate speranțele reconstrucției, dar echipa a continuat să aibă rezultate slabe, sau foarte slabe. A fost dat afară de la Dinamo și reinstalat după doar câteva săptămâni, la începutul acestui an.

Concediat din nou, Stoican și-a propus să ia o pauză, dar o nouă oportunitate a apărut la orizont, FC Voluntari. La echipa de la marginea Bucureștiului, de departe cea mai slabă din Liga 1, Stoican nu a demonstrat nici de această dată că ar avea calitățile necesare de a pregăti o echipă de fotbal, deși înm lot se regăsesc câțiva jucători cu ștate vechi de plată: Pancu, Todoran, Pârvulescu sau Maftei. Analizând evoluția “carierei” lui de antrenor, e clar că Flavius Stoican nu este pregătit în momentul de față să preia un club cu pretenții precum CFR Cluj.

Urmează o nouă depunctare?

Ca şi cum criza de rezultate din competiţiile interne nu ar fi deajuns, CFR Cluj este foarte aproape de o nouă depunctare. Concret, clubul ardelean este montitorizat, alături de celelalte cluburi din Liga 1, de Departamentului de Licenţiere din cadrul Federaţiei Române de Fotbal (FRF), din cauza datoriilor cu care au intrat în luna septembrie. Cluburile care nu îşi vor stinge datoriile până la sfârşitul lunii octombrie vor fi depunctate, a anunţat Viorel Duru, şeful Departamentului de Licenţiere din cadrul FRF.

“Este foarte greu pentru cluburile de fotbal din România să nu calce strâmb, pentru că șefii acestora erau obișnuiți să acumuleze datorii pe tot parcursul anului şi încercau să le plătească până la data de 31 martie a anuli următor. Acum mai există pauza făcută la 30 iunie, deci la jumătatea anului, şi trebuie să plăteşti datoriile până la 30 septembrie. Foarte multe cluburi, între care şi CFR Cluj, nu şi-au achitat datoriile către terţi, iar acest program de monitorizare pe care îl derulăm este o încercare de disciplinare financiară a acestor cluburi. Dar, într-adevăr, cluburile nu sunt obişnuite cu acest tip de management responsabil”, a explicat Viorel Duru. CFR Cluj a fost deja penalizată cu 6 puncte, la începutul actualului campionat, tot pentru datorii neachitate în sezonul trecut. Ardelenii aşteaptă, însă, un verdict favorabil din partea Tribunalului de Arbitraj Sportiv (TAS) de la Laussane, pentru a-şi reprimi punctele.

„Emoţii avem, dar şi dosarul pe care l-am înaintat noi la TAS conţine toate detaliile şi sper să ne fie favorabil. Nu putem fi depunctaţi doar pentru că anumite persoane nu au înţeles legea insolvenţei. Alte depunctări nu cred că vor mai fi”, a declarat preşedintele clubului CFR Cluj, Iuliu Mureşan. În viziunea şefului Departamentului de Licenţiere din cadrul FRF, Viorel Duru, lucrurile sunt cât se poate de simple şi nu va acorda nicio păsuire cluburilor care au acumulat datorii. „Lucrurile sunt destul de simple. Echipele care au fost surprinse de data de 30 iunie 2015 cu diverse datorii au avut termen să rezolve problema până la 30 septembrie şi să facă dovada până la data de 15 octombrie.

Următoarea etapă este aceea de verificare a documentelor, până pe 31 octombrie, iar cei care nu au soluţionat problema datoriilor vor fi depunctaţi cu un punct. În continuare, următorul termen pentru datornici este 31 octombrie. Dacă nici atunci nu îşi vor fi stins restanţele financiare, la penalizarea iniţială de un punct se va adăuga încă una de două puncte” a mai punctat Duru. Pedepsele enumerate mai sus se vor pune în aplicare începând cu luna noiembrie a acestui an şi vizează actualul campionat. Astfel, dacă nu-și achită datoriile şi pierde și procesul de la TAS, CFR Cluj ar putea încheia anul 2015 cu 9 puncte mai puţin decât au acumulat în meciurile disputate în Liga 1.

Distribuie:

Postaţi un comentariu