La fotbal nu dai cu zarurile

Pentru a califica echipa naţională la turneul final al Cupei Mondiale, Victor Piţurcă trebuie să pregătească meciul mult mai ofensiv decât a făcut-o la Pireu

Selecţionerul echipei naţionale de fotbal a României, Victor Piţurcă, este recunoscu pentru pasiunea lui pentru jocurile de noroc. Unii spun că ar fi făcut şi puşcărie, înainte de 89 din această cauză. Barbutul era jocul preferat de antrenorul României în acele vremuri, adică un joc în care oponenţii aruncă zarurile şi câştigă cel care are combinaţia cea mai mare.

La Pireu, Piţurcă a stabilit o tactică pe care o putem asocia cu barbutul, una în care totul ţinea de noroc. Astăzi e nevoie de mai mult decât noroc pentru a trece de Grecia şi pentru a ne califica la Cupa Mondială din Brazilia.

“N-a avut mână” la Pireu

Victor Piţurcă anunţase înaintea meciului tur, de la Pireu, ca va pregăti echipa în aşa fel încât să fim mai ofensivi ca niciodată, să marcăm goluri şi să ne asigurăm un retur liniştit în dubla confruntare cu Grecia. N-a fost în mână cum se spune, a aruncat cu zarurile şi ce-o fi o fi, cam la asta s-a rezumat strategia lui Piţurcă.

În benzile laterale Torje a dat senzaţia că vine după o cursă de maraton, astfel că, în minutul 40 al meciului extrema “tricoloră” părea că înoată pe teren, iar sprinturile de altă dată erau simple alergări uşoare, de încălzire. În stânga, Cristian Tănase a fost depăşit şi de adversari şi de miza partidei, majoritatea baloanelor plecate din gheata lui erau pase ideale pentru adversari.

Lobonţ a făcut şi el ce ştie cel mai bine, să stea pe linia porţii, la centrări n-a prea ieşit, iar când a făcut-o e trecut pe sub minge. Bourceanu a încasat un galbem şi a înţeles că pentru el campania de calificare s-a terminat. Nici înlocuitorul lui, Costin Lazar, nu a fost mai inspirat.

A făcut rapid rost de două avertismente şi a spus “pas” returului de la Bucureşti. La mijlocul terenului doar Răzvan Cociş a alergat pentru toată echipa. Clujeanul nu străluceşte la capitolul imaginaţie, dar măcar a încercat să fie acolo, lângă adversarul direct, măcar să-l încurce puţin înainte de a declanşa un nou atac. În atac Marica şi Stancu nu s-au înţeles deloc, iar în apărare s-a simţit lipsa lui Chiricheş.

Victor Piţurcă a trimis în teren echipa pe care el a considerat-o cea mai bună, dar a uitat că un principiu elementar al sportului spune că orice performar are zile bune şi zile rele, a noastră a fost groaznică. Piţurcă a mizat pe noroc şi nu i-a ieşit.

Revin Chiricheş şi Maxim
Ca să îmi continui ideea, barbutul se joacă cu două zaruri, doar două şi nu 11, ceea ce înseamnă că, dacă îi va arunca în luptă pe Chiriceş şi pe Maxim, primul accidentat la manşa tur, al doilea ţinut inexplicabil pe bancă, lui Victor Piţurcă i-ar putea reveni norocul proverbial.

De data asta sunt douar două “zaruri” (Chiricheş şi Maxim) care pot fi câştigătoare nu doar pentru selecţioner, ci pentru o întreagă naţiune. De altfel şi selecţionerul părea, ieri, mult mai relaxat la conferinţa de presă şi a dat de înţeles că ambii jucători vor fi titulari deseară.

“Din punct de vedere medical Chiricheş este refăcut 100% şi în mod normal nu are de ce să lipsească din primul 11. Despre Maxim nu pot să spun decât că e ca şi copilul meu. Eu l-am adus la echipa naţională când nimeni nu auzise de el. Încă nu m-am decis asupra echipei care o voi trimite în teren, dar cei doi ar trebui să fie titulari, în mod normal”, a spus Piţurcă.

Manşa a doua din barajul de calificare la Cupa Mondială se joacă deseară, pe Arena Naţională, de la ora 21.00, iar selecţionerul, ca să evite gafele din tur, ar putea trimite în teren următrul 11: Pantilimon – Măţel, Chiricheş, Goian, Raţ – Cociş, Gardoş – Nicoliţă, Maxim, Stancu – Marica.

Distribuie:

Postaţi un comentariu