Omul sfinţeşte locul!

De mai bine de un sfert de veac profesorul Mihai Georgescu descoperă fotbalişti, printrei ei Răzvan Raţ, Vlad Chiricheş, Maxim, sau Vasile Maftei / FOTO: Dan Bodea

Îşi iubeşte meseria ca pe proprii copii, pune pasiune în tot ce face, este permanent preocupat să se autoperfecţioneze, este consecvent, riguros, optimist şi are o putere de muncă fantastică. Astfel arată în cuvinte portretul profesorului Mihai Georgescu, omul care a descoperit unii dintre cei mai importanţi fotbalişti ai României, din ultimul sfert de veac. Şi-a început activitatea în 1986, la Centrul Olimpic Piteşti şi a lucrat ulterior la  Şcoala de Fotbal “Nicolae Dobrin”, “Ardealul” Cluj, şi, o scurtă perioadă, la Centrul de copii şi juniori “U” Cluj. Dezamăgit de modul în care a fost tratat de şefii clubului fanion al Clujului, Mihai Georgescu şi-a inaugurat în 2011 propria-ai Şcoală de fotbal – “Viitorul Mihai Georgescu.

Foştii elevi nu l-au uitat
Despre scurta sa experienţă la Universitatea Cluj profesorul Mihai Georgescu preferă să nu vorbească. Îşi urmăreşte foştii elevi şi se bucură pentru fiecare reuşită a lor, dar episodul din 2011, când conducătorii de atunci de la “U” au încercat să-l “fenteze” (Universitatea Cluj a luat la pachet, în 2010, nu mai puţin de 12 juniori de la Şcoala de fotbal Ardealul şi pe antrenorul Mihai Georgescu n.a.), i-a lăsat un gust amar. “Am plecat de acolo cu două regrete: că nu am putut să duc la capăt un proiect în care credeam foarte mult şi că n-am reuşit să termin munca pe care o începusem cu băieţii pe care i-am adus de la Şcoala de fotbal Ardealul. Oricum, tot răul spre bine, am redevenit independent şi potă să fac în continuare ceea ce-mi place cel mai mult”, îşi începe povestea Mihai Georgescu.

Următorul pas a fost să-şi înfiinţeze propria-i şcoală de fotbal şi, cu ajutorul a 22 dintre jucatorii pe care domnia sa i-a descoperit şi promovat de-a lungul timpului, s-a născut Şcoala de fotbal “Mihai Georgescu – Viitorul Cluj”. “A fost un moment dificil dar ştiam că trebuie să merg mai departe. Am sunat câţiva dintre foştii mei elevi şi le-am propus să facă parte din acest proiect. A fost o mare bucurie pentru mine să văd că nu au uitat de unde au plecat şi au răspuns pozitiv iniţiativei mele”, spune Georgescu. Printre cei care nu au ezitat contribuie la visul profesorului sunt Răzvan Raţ, Mihai Răduţ, Stelian Stancu sau Lucian Marinescu, acesta din urmă contribuind activ şi ca impresar şi scouter. În scurt timp a fost definitivat şi corpul tehnic al noii şcoli de fotbal, din care fac parte, pe langa Mihai Georgescu, Nicolae Szoboszlay (consilier tehnic), Iosif Cavai (antrenor cu portarii), Alin Albu (antrenor secund) şi Calin Georgescu (antrenor la grupele de copii).

200 de fotbalişti în 7 generaţii
Din aproximativ 10.000 de copii participanţi de-a lungul anilor la seriile repetate de selecţii, profesorul Mihai Georgescu a reţinut aproximativ 200 de copii în cele 7 generaţii de juniori cu care a lucrat la Şcoala de Fotbal “Nicolae Dobrin” Piteşti, Ardealul Cluj şi acum la Viitorul Mihai Georgescu Cluj. Interesant este că aproape toţi au ajuns să joace în primele trei ligi de fotbal din România, dar şi în cele mai puternice campionate ale Europei. O treime dintre jucătorii crescuţi de Georgescu, mai bine de 60, au meciuri în Liga I, dintre care 18 au jucat şi la echipele naţionale de tineret şi seniori ale României.

Momentul “istoric” pentru Mihai Georgescu s-a petrecut la un meci al primei reprezentative “tricolore” când în teren s-au aflat patru fotbalişti descoperiţi şi crescuţi de Mihai Georgescu: Maftei, Chiricheş, Maxim şi Bilaşco. Chiar şi la ultimul derby al Clujului, dintre CFR şi “U”, scor 1-2, în teren sau pe banca tehnică s-au aflat nu mai puţin de şase jucători care au trecut prin mâinile profesorului – Maftei (de la CFR), respectiv, Lungu, Kovacs, Calcan, Neag şi Takacs, toţi legitimaţi la Universitatea.

Una din cele mai mari satisfacţii pentru profesorul Georgescu a fost la finele anului trecut, când în ancheta de final de an primii doi fotbalişti ai României au fost doi dintre cei mai buni elevi ai săi, Vlad Ghiriches (acum la Tottenham Hotspurs) şi Alexandru Maxim (VFB Stuttgart).

“Pentru un antrenor nu este nimic mai frumos decât să-ţi vezi că elevii tăi au ajuns acolo unde ţi-ai propus să-i duci, să vezi că sunt apreciaţi şi prin ei şi realizările lor munca ta este apreciată. Toate aceste premii obţinute de ei mă fac să cred că munca mea trebuie să continue, că mai am mulţi copii de crescut, încă nu sunt la capătul puterilor. Veţi mai auzi de fotbalişti crescuţi la <:coala de fotbal Viitorul – Mihai Georescu”, punctează cel mai galonat „şlefuitor de talente” din fotbalul Românesc.

Principii sănătoase, pentru viitorul fotbalului
Dacă nu ar fi ajuns antrenor de fotbal Mihai Goergescu ar fi îmbrăţişat meseria de constructor, pentru că aşa cum singur mărturiseşte – “Îmi place să văd concret ceea ce fac”. Una dintre calităţile native pe care trebuie să le aibă un viitor “cursant” al Şcolii de fotbal coordonată de Mihai Georgescu este inteligenţa.

“Poţi să ai calităţi extraordinare din punct de vedere fizic, dacă nu te ajută capul e greu să ajungi un fotbalist mare. Asta a fost prima calitate pe care am urmărit-o la copii pe care i-am selecţionat pentru a face parte din proiectele mele. Am încercat mereu să le transmit jucătorilor principiile mele de viaţă şi îmi place să cred că sunt principii sănătoase. Niciodată nu m-a interesat cantitatea, ci calitatea. Nu e uşor să creşti într-o şcoală de fotbal, unde regimul este foarte strict – puţin timp liber, program ca într-o unitate militară, şcoală, antrenamente … Tocmai de aceea e nevoie de copii inteligenţi, să conştientizeze că ceea ce fac, fac pentru a-şi construi un viitor sănătos, concret, palpabil”, explică Mihai Georgescu.

Noua generaţie de fotbalişti a intrat în “anul doi” din cei patru, cât durează un ciclu de pregătire în formatul patentat de Mihai Georgescu. Viitorii fotbalişti sunt au condiţii excelente de pregătire (la Baza Sportivă Unirea) şi cazare (în incinta Colegiului “Augustin Maior”), iar camerele în care locuiesc sunt personalizate. Fundaşii sunt cazaţi în camera “Chiricheş”, camerele “Răduţ” şi “Maxim” sunt destinate viitorilor mijlocaşi, “Dinu Moldovan” pentru portari etc. Fiecare încăpere este dotată cu mobilier nou, televizor, conexiune la internet, iar pe pereţi tronează câte un tricou al respectivilor fotbalişti, care toţi au contribuit la realizarea acestui proiect.

“Am ales această metodă de motivare pentru ca elevii mei să aibă modele. Îmi place să cred că şi din această a şaptea generaţie vor ieşi fotbalişti cel puţin la fel de valoroşi precum Vlad Chiricheş, Maxim sau Răduţ. Nu este neapărat o superstiţie, dar am remarcat că generaţiile cu numere fără soţ au fost cele mai prolifice. Au ieşit fotbalişti buni şi din generaţiile cu soţ, dar nu atât de cunoscuţi cum sunt Gâlcă, Marinescu, Jean Barbu, jucători din prima mea generaţie, formată la FC Argeş, Raţ, Maftei, Bilaşco, din a treia generaţie, formată la <Nicolae Dobrin>, sau Chiricheş, Răduţ, Maxim, Dinu Moldovan, jucători din a cincea generaţie, formată la <Ardealul” Cluj>, încheie, optimist, profesorul Georgescu.

11-le ideal
În opinia profesorului Mihai Georgescu cel mai bun “11” format de domnia sa ar arăta astfel:
Portar: Bogdan Dinu Moldovan (Espanol Barcelona – tineret, “U” Cluj)
Fundaşi: Alex Vlad (Dniepr Dniepropetrovsk), Vlad Chiricheş (Steaua, Tottenham Hotspur), Vasile Maftei (Rapid Bucureşti, Unirea Urziceni, CFR Cluj), Răzvan Raţ (Rapid, Şahtior Donetk, Rayo Valecano)
Mijlocaşi: Lucian Marinescu (Rapid, Salamanca, Deportivo Alaves), Mihai Răduţ (Pandurii Târgu Jiu, Steaua Bucureşti), Costel Gâlcă (FC Argeş, Steaua Bucureşti, Espanol Barcelona), Alexandru Maxim (Pandurii Târgu Jiu, VFB Stuttgart)
Atacanţi: Jean Barbu (FC Argeş Piteşti, Rapid Bucureşti, Numancia), Marius Bilaşco (Unirea Urziceni, Steaua Bucureşti).
În paranteze sunt inserate cele mai importante echipe la care au evoluat fotbaliştii descoperiţi de Mihai Georgescu.

Alţi fotbalişti crescuţi de profesorul Georgescu
Portarul Calin Moldovan (“U” Cluj, IS Cimpia Turzii), fundaşii Rares Takacs, Ioan Neag, Rareş Cucui (toţi la “U” Cluj), Eduard (FC Argeş), Pulhac (Dinamo), Alexandru Vlad (Pandurii Târgu Jiu), mijlocaşii Ferencz Popescu (Universitatea Craiova), Stelian Stancu (Sportul Studenţesc, Steaua), Florin Pătrşcu (Astra Ploieşti), Adrian Ionescu (“U” Cluj, Otelul Galaţi), Prisăceanu (FC Argeş), Daniel Stana (Ceahlaul Piatra Neamţ), Alexandru Ciucur (Pandurii Târgu Jiu), atacanţii Constantin Pană (FC Argeş), Ciprian Tănasă (FC Argeş, Poli Iaşi), Vlad Morar (“U” Cluj, Petrolul Ploieşti), Octavian Ursu (“U” Cluj)…

Distribuie:

Postaţi un comentariu