O toamnă nebun de frumoasă pentru fotbal

Foto: Dan Bodea

”U” Cluj – FCSB și Sănătatea Cluj – Petrolul Ploiești, în 8-imile Cupei României. Lipsește din acest tablou tocmai campioana Ligii 1, CFR. Vișiniii au fost eliminați de FC Botoșani în urma loviturilor de departajare, dar ar fi putut accede în primele 16 echipe din Cupă, dacă nu ar fi uitat să achite taxa de contestație! Conform regulamentului de desfășurare jocurile din optimile şi sferturile de finală ale Cupei României se dispută în sistem eliminatoriu, într-o singură manşă, pe terenul echipei de categorie inferioară sau mai slab clasată în campionatul precedent. Astfel, ambele grupări clujene vor fi echipe organizatoare și vor disputa meciurile din 8-imi pe teren propriu.

Comedia erorilor, sau cum și-a dat CFR-ul „autogol”
Clujul putea, și ar fi trebuit, să aibă trei echipe în optimile Cupei. Deși a fost eliminată de FC Botoșani, în urma loviturilor de departajare, CFR a fost pentru câteva ore echipa calificată după ce oficialii clubului moldovean au comis o greșeală de amatori. Concret, FC Botoșani a încălcat articolul 45 din ROAF și a avut doar 5 jucători formați la nivel național, în lotul de 18. Greșeala a fost recunoscută și de finanțatorul Valeriu Iftime, iar feroviarii nici măcar nu erau obligați să depună vreo contestație, FRF urmând să se autosesizeze în acest caz.

Foto: Dan Bodea

Numai că vișiniii au vrut să fie siguri că au făcut toate demersurile pentru a obține calificarea la masă verde și au depus o contestație, însă au uitat să achite și taxa de timbru în valoare de 570 de lei. Pe cale de consecință, Comisia de Disciplină a respins solicitarea campioanei pentru … „netimbrare”. Însă, până să se ajungă la această situație s-au derulat o serie de evenimente care arată cât de (ne)pregătiți sunt unii oficiali care activează în fotbalul românesc.

Cel dintâi vinovat este directorul sportiv al celor de la FC Botoșani, Dumitru Brînză. Acesta putea să nu respecte regula, dar totuși să nu încalce regulamentul. ROAF permite echipelor care nu au 6 jucători crescuți la nivel național să treacă pe foaia de joc mai puțini jucători, dar FC Botoșani nu a făcut acest lucru.

„În situația în care o echipă nu poate înscrie în raportul de arbitraj numărul minim de jucători formați la nivel național și la nivel de club, locurile respective vor rămâne necompletate, numărul de jucători din raportul de arbitraj fiind redus în mod corespunzător”, se specifică în regulament.

Următorul vinovat este centralul partidei, andrei Chivulete care ar fi putut să atenționeze gazdele cu privire la faptul că nu îndeplinesc criteriile regulamentare. În sfârșit, al treilea gafeur a fost reprezentantul CFR-ului care a depus contestația, dar a uita să achite taxa de timbru. În plus vorbim despre un exces de zel din partea feroviarilor clujeni care nici măcar nu trebuiau să depună contestația.

În astfel de cazuri se sesizează din oficiu Departapentul de Competiții al FRF. „Sesizarea privind încălcarea acestor reguli poate fi făcută de orice club interesat, sau din oficiu, de către Departamentul de Competiţii al FRF/LPF, după caz. Sub sancțiunea decăderii sesizarea va fi formulată în termen de maxim 48 ore de la disputarea jocului dar nu mai târziu de sfârșitul primei zile lucrătoare (în cazul in care termenul de 48 de ore se împlinește într-o zi nelucrătoare sau în afara programului de lucru)”, scrie negru pe alb în Regulamentul de Organizare a Activității Fotbalistice.

Foto: Dan Bodea

„Virușii” visează la o performanță istorică
Calificarea Sănătății Cluj în dauna deținătoarei trofeului, FC Viitorul Constanța, a reprezentat cea mai mare surpriză a fazei 16-imilor, iar „Virușii verzi” nu sunt deloc speriați de tragerea la sorți. Calificarea în faza optimilor de finală din această toamnă este în fapt o reeditare a celui mai frumos parcurs al „Verzilor” în Cupa României. În sezonul 2007/2008 trupa din cartierul Someșeni a atins aceeași performanță. Pe rând Someșul Ileanda (4-1), Minerul Iara (2-1), Victoria Carei (2-1), Gaz Metan Mediaș (1-0), Unirea Alba Iulia (3-2) și UTA (1-0) s-au înclinat în fața entuziasmului alb-verzilor. Doar în optimi, Dinamo a reușit să oprească marșul triumfal al „Virușilor”.

La seria rezultatelor istorice s-a adăugat și succesul cu 1-0 în fața Viitorului. „Noi deja ne-am depășit condiția în actuala ediție a Cupei României. Ne-am egalat cea mai bună performanță, iar victoria în fața Viitorului Constanța a fost ceva fantastic. Acum continuăm să visăm. Nu am avut nicio preferință la tragerea la sorți, doar ne bucurăm că suntem în această fază. Ce va fi? Cine poate știi? Ce știm noi este că vom juca așa cum am făcut-o și cu Viitorul, cu sufletul. Dacă va fi să mai facem o surpriză vom trăi clipa”, a declarat cu modestie managerul echipei Sănătatea Cluj, Marius Semeniuc.

Foto: Dan Bodea

Misiune imposibilă pentru ”U”
Duelul dintre Universitatea Cluj și FCSB este unul dintre cele mai disproporționate din această fază a Cupei. Alb-negrii traversează o perioadă dificilă, de reorganizare după ratarea promovării în primul eșalon. În plus, managerul sportiv și totodată antrenorul echipei, Adrian Falub are mari probleme de efectiv astfel că, aflarea adversarului din optimile Cupei nu a făcut altceva decât să-i reamintească tehnicianului problemele cu care se confruntă.

„FCSB e favorită, e o echipă în revenire, cu jucători de calitate, dar noi putem să fim un adversar incomod. Am făcut câteva jocuri reușite contra lor, în Cupa României. Îmi amintesc că i-am eliminat (1-0, în 2004, pe vechiul Ion Moina), apoi am jucat finala, în 2015, iar după câteva luni le-am pus din nou probleme. Este, de asemenea, timpul ca fanii să redescopere drumul spre stadion, să ne recâștigăm publicul, chiar dacă nu traversăm o formă grozavă, chiar dacă avem probleme de lot”, a spus Falub.

Ultima oară ”U” și FCSB s-au întâlnit tot în Cupa României și tot pe Cluj Arena, la data de 24 septembrie 2015, roș-albaștrii câștigând la mare luptă cu 1-0, printr-un gol marcat în ultimele minute ale partidei. Anterior, pe 31 mai 2015, ”U” și FCSB au disputat finala Cupei, bucureștenii câștigând cu 3-0. Și atunci Adrian Falub era antrenorul „Șeocilor roșii”.

Distribuie:

Nu există Comentarii

  1. Plesv says:

    Sunteti anti CFR (anticlujeni)! Va scot din Google.

Postaţi un comentariu