O sută de ani de poveste – Magdalena Jerebie

Amintirea unor meciuri de poveste și numele Magdalenei Jerebie nu vor fi uitate niciodată de fanii baschetului feminin clujean. Tinerii care azi susțin Universitatea au aflat de la părinții lor despre rezultatele istorice pe care universitarele le-au obținut de-a lungul anilor, cu precădere în anii ’80 – ’90. Vom avea și noi multe momente în care vom face referire la anii de glorie ai echipei feminine de baschet. Astăzi, ne vom opri asupra celei mai valoroase jucătoare autohtone de baschet din toate timpurile.

În loc de biografie
Pasionată de biografii și romane istorice, Magdalena Jerebie a scris la rândul ei capitole întregi de istorie în baschetul clujean. Fără să ne ferim să folosim cuvinte mari, palmaresul și viața celei mai bune baschetbaliste a României din toate timpurile ar putea fi cu ușurință un subiect de carte sau de film.

Pe scurt, în cartea de vizită a Magdalenei se regăsesc cinci titluri de campioană a României, a fost de 10 ori desemnată cea mai bună baschetbalistă a țării și de șapte ori coșgetera campionatului intern. A participat la trei campionate europene de juniori, 5 turnee finale ale Campionatului European de seniori și a fost selecționată de două ori în echipa Europei.

A condus echipa României la victoria istorică împotriva SUA, la Universiada de la Edmonton, din 1983 (scor 85-71) și a pus umărul la performanța istorică de a duce campioana României, Universitatea Cluj, în sferturile de finală ale Cupei Campionilor Europeni.

Chimie sub panou
Povestea Magdalenei în baschet a început în 1975, la Brașov. În 1978, la doar 15 ani, sportiva a debutat la senioare, iar după încă cinci ani era admisă la Facultatea de Chimie Industrială din Cluj-Napoca și primea transferul la Universitatea Cluj.

„Facultatea a fost o ambiție de-a mea de a dovedi unei profesoare că sunt în stare să fac și școala, nu doar să bat mingea. Ea m-a jignit mereu, spunându-mi că o să ajung o vagaboandă și că nu sunt în stare să adun 2 cu 2. M-a revoltat. Am vrut să dovedesc că se poate face și școală și sport de performanță în paralel”, rememorează fosta mare sportivă.

La ”U”, sub îndrumarea antrenorului Nicolae Martin, primul tehnician care a implementat în România jocul cu patru oameni înalți, Magdalena Jerebie avea să atingă cel mai înalt nivel, înscriind 1111 puncte într-un singur sezon.

„La Cluj am cunoscut gloria deplină. Pe lângă titlurile interne și performanțele personale, mă mândresc mereu cu eliminarea formației italiene Primigi Vicenza și calificarea în sferturile Cupei Campionilor Europeni. Baschetul în Cluj a fost mereu o flacără olimpică și sper să nu se stingă niciodată”, încheie Magdalena Jerebie.

Distribuie:

Postaţi un comentariu