O schimbare cu iz de ”răutate gratuită”

Adrian Falub şi Marius Popescu, ultimii doi antrenori au Universităţii Cluj, împărtăşesc aceaşi soartă. Niciunul nu a fost cu adevărat dorit de conducătorii clubului universitar, fiind văzuţi doar ca soluţii "ieftine" şi de avarie / Foto: Dan Bodea

Când un lucru merge bine, sau măcar este pe cale să devină un lucru bun, apare mereu cineva sau ceva care își dorește altceva. Să dai afară un antrenor după o victorie nu mai este ceva care să stârnească valuri. A devenit o obișnuință în fotbalul românesc ca finanțatorii, oricare ar fi ei, să își dorească ”schimbări” doar de dragul schimbării. Este și cazul Universității Cluj. Marius Popescu și staful lui au fost dați afară tocmai după succesul obținut pe terenul liderului Ligii a doua, FCM Baia Mare.

Decizia este totuși surprinzătoare dată fiind situația mai mult decât disperată în care se regăsește clubul universitar. Neplătiți, cu un lot de copii care încă nu realizează ce șansă au primit, staful tehnic al lui ”U” a făcut mici minuni într-un campionat la capătul căruia suporterii pot cel mult să aplaude salvarea de la retrogradare. Singurul lucru ”inteligent” într-o decizie ciudată este numirea lui Mihai Teja în funcția de antrenor, tehnicianul care a salvat-o pe ”U” în sezonul 2013/2014.

Liniştea dinaintea revoltei
Schimbarea lui Marius Popescu și a stafului său, surprinzător, nu a stârnit încă o reacție a suporterilor, deși, este evident că nu lipsa rezultatelor a dus la această înlăturare cu iz de ”răutate gratuită” a celor care conduc din umbră destinele clubului. Tocmai apropierea dintre staful tehnic și suporteri este adevăratul motiv pentru care Papi și ai lui nu au mai fost doriți de Marieta Anastasescu și Ioan Mărginean. Însă, tocmai gestul neinspirat al celor doi are darul de a-i stârni pe ultrașii din tribune. Atâția câți au mai rămas, vreo 2.000 sunt prezenți la meciurile de pe teren propriu, suporterii și-au exprimat clar sprijinul față de ”echipa de copii a Clujului”.

Faptul că în lot se regăsesc doar jucători crescuți în propria pepinieră și prezența lui Zsolt Szilágyi pe bancă erau garanția că echipa va fi în continuare susținută necondiționat. Numirea unui nou antrenor, în persoana lui Mihai Teja, va duce inevitabil la înlăturarea din staf a celui considerat de fani ”unicul căpitan”, omul pentru care fanaticii suporteri ai Universităţii şi-ar da viaţa. Teja este un antrenor agreat de „Peluza Şepcile roşii”, dar eventualele schimbări în lot, poate eventuale transferuri, vor declanşa furia pe care nimeni nu şi-o doreşte.

Explicaţiile schimbării antrenorului nu au venit. Se ştie doar că lui Marius Popescu i s-a reproşat lipsa rezultatelor şi faptul că echipa se plasează în a doua jumătate a clasamentului ceea ce face clubul deloc atractiv pentru eventuali investitori. „Mi s-a spus doar atât, că vine un sponsor nou la echipă și că acesta își dorește un alt antrenor. Doamna Anastasescu m-a sunat și mi-a propus să reziliem contractul pe cale amiabilă, pentru că așa este mai bine pentru club și pentru echipă. Dacă această schimbare va aduce bani pentru băieți este în regulă, dar dacă a fost o decizie doar pentru a ne înlătura pe noi cei din staful actual, atunci nu e bine.

Poate că am deranjat pe cineva nu știu ce să spun, știu doar că va veni un alt antrenor și că acesta va fi susținut de viitorul sponsor al echipei. Normal că ne pare rău că trebuie să lăsăm echipa, pentru că am început o muncă, am început sp creștem, în joc, echipa practică un fotbal frumos, am învins la Baia Mare, dar asta este viața”, a fost reacția lui Marius Popescu. Varianta lui Papi, de acum fostul antrenor al Universității, este susținută de declarația lui Mihai Teja.

”Dacă vin, normal că o să vin cu un sponsor, pentru că situaţia financiară este delicată. Nu vreau să se creadă că aş veni cu un sponsor care să salveze situaţia financiară a clubului, dar cu unul care să suporte cel puţin salariul meu şi al staff-ului”, a răspuns Teja, întrebat fiind dacă odată cu venirea lui va ajunge la Cluj un nou investitor. Încă agreat de suporteri, Mihai Teja a ţinut să le reamintească fanilor perioada petrecută pe banca tehnică a „Şepcilor roşii”. „O echipă, clasată pe locul 10, în Liga a II-a, doar cu jucători tineri, nu e foarte tentantă, dar eu aş veni să ajut. Mie mi-a făcut plăcere să lucrez la Cluj, am întâlnit oameni deosebiţi şi această echipă nu merită să moară, indiferent cine o antrenează”, a fost declaraţia de dragoste a lui Mihai Teja.

Papi vrea bani ca să se despartă de „U”
Marius Popescu este genul de antrenor care a pus înainte munca și a lăsat în plan secundar contractul, unul oricum foarte mic, atât pentru el cât și pentru staful său. Însă, decizia administratorului judiciar de a-l înlătura, a trezit fiara din fostul atacant al Universității. ”Vreau să înțeleagă toată lumea că eu iubesc acest club și pe suporterii echipei, dar și conducerea trebuie să înțeleagă că eu și staful meu am început o muncă pe care nu știu câtă lume ar fi făcut-o, în condițiile date. Am început pregătirea cu întârziere, am acceptat să lucrăm în condiții de minimă siguranță, am acceptat orice doar pentru că iubim Universitatea, dar trebuie să fim plătiți pentru munca noastră.

Nu vom accepta să fim luați drept proști. Suntem de acord să reziliem contractele dacă este în interesul echipei, dar și ei <<conducătorii clubului n.r.>> trebuie să arate respect pentru ce am făcut noi”, a punctat Marius Popescu. Doar șase luni de zile a contabilizat Marius Popescu pe banca Universității Cluj, în rei mandate diferite. Prima numire a avut loc în octombrie 2012, dar mandatul său a fost unul de scurtă durată fiind înlocuit o lună mai târziua, și reinstalat în funcție la doar câteva zile pentru cel de al doilea mandat care a durat până în ianuarie 2013.

Împreună cu  Zsolt Szilágyi a pregătit ulterior echipa secundă a Universităţii, lucrând cu majoritatea actualilor fotbalişti din lot. La jumătatea sezonului trecut a fost cooptat din nou în staful primei echipe de Adrian Falub. Imediat după plecarea acestuia Marius Popescu a fost învestit pentru a treia oară în calitate de principal şi a pregătit echipa până la meciul cu FCM Baia Mare. În cele 10 etape scurse din actualul campionat, cu Marius Popescu pe bancă, Universitatea Cluj a obţinut trei victorii, toate în deplasare, un rezultat de egalitate şi şase înfrângeri.

Distribuie:

Postaţi un comentariu