O legendă a Universității Cluj este noul antrenor al „Stejarilor”

Sursa foto: Antonio Dumitru

Marius Tincu, fostul căpitan al echipei naționale de rugby a României, cel mai bun taloner din campionatul Franței și campion în Hexagon cu USA Perpignan, în 2009, este noul antrenor principal al „Stejarilor”. La începutul acestei săptămâni Federația Română de Rugby (FRR) a anunțat numirea lui Mariu Tincu în funcția de antrenor principal interimar al echipei naționale. El va fi secondat de fostul director tehnic al „Stejarilor”, galezul Lynn Howells și de Danie de Viliiers. Născut lângă Paşcani, Marius Tincu a jucat în ţară doar la ”U” Cluj, de unde s-a transferat în Franța.

Primul antrenor român din 2003 încoace
Marius Tincu este unul dintre cei mai valoroși jucători de rugby pe care Universitatea Cluj și România i-a avut vreodată. A evoluat pe postul de taloneur și a bifat 53 de selecții pentru naționala „tricoloră”. A jucat la două turnee finale de Cupă Mondială, în 2007 și în 2011, la ultimul fiind și căpitanul „Stejarilor”. Marius Tincu îi succede în funcție francezului Thomas Lievremont, al cărui contract a fost reziliat în decembrie 2018.

„Este important să lăsăm orice interes personal, orice ambiție și orgoliu și să punem tot ce avem în folosul echipei, în scopul comun de a ajuta România să își găsească stabilitatea și să își reafirme valoarea pe plan mondial. De aceea, solicit sprijinul federației, cât si pe cel al suporterilor, ca să fim cu toții alături de echipă, alături de Stejari, să ne ajute și mai ales, să ne susțină.

Echipa națională are nevoie de timp și multă muncă, foarte multă muncă. Vor fi rezultate care îi vor dezamăgi pe unii, îi vor bucura însa pe alții, dar vreau să îi asigur pe toți că în fiecare meci, vom da 100% pentru România, jucători și staff.”, a mai spus Marius Tincu. Deși nu este la prima experiență tehnică alături de „Stejari”, Marius Tincu este în premieră antrenor principal și primul antrenor români din ultimii 16 ani.

Sursa foto: Antonio Dumitru

„Este o postură nouă pentru mine, o provocare, sunt foarte încântat și cu mare dorință de muncă. Știu unde revin, îi cunosc pe băieți, cu unii am jucat, pe unii i-am antrenat, pe unii urmează să îi cunosc, însă sunt pozitiv că vom reuși să facem lucruri frumoase împreună. Vin într-un moment greu pentru rugby-ul românesc, neparticiparea în premieră la Cupa Mondială și rezultatele înregistrate în luna noiembrie a anului trecut, toate fac foarte dificile aceste timpuri”, a mai spus noul antrenor al „Stejarilor”.

Debutează „acasă”, la Cluj
În vârstă de 40 de ani Marius Tincu s-a stabilit în Franța, unde era, până la propunerea FRR de a prelua naționala României, antrenorul echipei Salanque Cote Radieuse din Federale 2 (liga a patra din Hexagon). Nu a stat pe gânduri atunci când a fost contactat de oficialii FRR, deși recunoaște că a fost o alegere grea, pentru că familia lui a rămas în Franța.

„Am fost plăcut surprins de propunerea de a reveni printre Stejari. Cei cinci ani cât am fost antrenor al pachetului de înaintare au fost ani frumoși pentru mine, ani în care am crescut ca antrenor, ca om. Mi-am dorit din prima clipa să revin, discuțiile mai lungi au fost însă cu familia mea pentru că le va fi greu să se descurce fără mine o perioadă și am nevoie de sprijinul lor 100% pentru a putea face asta” a declarat Mariu Tincu.

Sursa foto: Julian Finney/ Getty Images

Noul antrenor al „Stejarilor” nu are prea mult timp la dispoziție pentru a pregăti debutul României în noul sezon. Rugby Europe International Championship încep luna viitoare, iar prima partidă, cu Georgia, este programată la începutul lunii februarie la Cluj-Napoca. „Eu am dublă cetățenie, română și franceză, și două case. Unul dintre locurile în care mă simt acasă este Cluj. Aici am debutat la senori, Universitatea Cluj m-a ajutat să fac pasul spre rugbyul de mare performanță, aici mă simt iubit.

Am mai fost cu România la Cluj și mereu m-am simțit respectat și iubit. Suporterii își amintesc de mine, îmi place când mă opresc pe stradă să schimbăm două vorbe. Clujul și suporterii Universității sunt ceva special pentru mine. Mă bucur că voi debuta la Cluj. Nici nu se putea un debut mai frumos, decât în orașul în care am trăit atâtea bucurii. În plus, la precedentele meciuri ale echipei naționale de la Cluj suporterii au venit în număr mare să ne susțină.

Am simțit că aici rugbyul înseamnă cu adevărat ceva. Tradiția și istoria Universității a contribuit la dezvoltarea acestui fenomen. Toți jucătorii și staful ne-am simțit mereu bine la Cluj. Sunt convins că lumea va veni la stadion, nu pentru mine, ci pentru România”, a încheiat Marius Tincu. În prezent echipa națională de rugby a României se află în cantnament la Snagov, dar la sfârșitul acestei luni „Stejarii” se vor muta la Cluj pentru a pregăti primul meci oficial al anului, contra Georgiei. Înfruntarea este programată pe 9 februarie șiva fi găzduită de Cluj Arena.

53 de selecții a adunat Marius Tincu pentru naționala „Stejarilor”

Distribuie:

Postaţi un comentariu