O iau la sănătoasa în Cupa României

Alexandru Gașpar (foto, in verde) a marcat în 2007 golul prin care Sănătatea a eliminat pe UTA Arad din Cupa Romaniei/ FOTO Dan Bodea

Sănătatea Cluj este o echipă de fotbal de liga a III-a, care există din pasiunea finanțatorului Aurelian Ghișa, de profesie medic veterinar. În ciuda statului de amatori, fotbaliștii porecliți ”virușii verzi”, au eliminat de-a lungul vremii nume de tradiție din fotbalul românesc. Ultima victimă este ASA Târgu Mureș, pe care i-au scos din Cupa României, la penalty-uri, scor 5-4.

„Cupa e sfântă”
Majoritatea fotbaliștilor de la Sănătatea Cluj sunt manipulanți la depozitul deținut de Ghișa, sau taximetriști, iar cei mai norocoși sunt profesori de sport. În campionat fotbaliștii de la Sănătatea nu se prea omoară cu firea, unicul obiectiv fiind an de an, salvarea de la retrogradare. Chiar finanțatorul echipei, Aurelian Ghișa, mărturisea că nu este suficient de potent financiar să construiască un lot capabil de performanțe importante, iar de o eventuală promovare în Liga a II-a nici nu se discută în vestiar.

Însă, atunci când vine vorba despre Cupa României lucrurile se schimbă radical. „Cupa e sfântă. Este competiția în care noi, an după an, încercăm să ajungem cât mai departe. Obiectivul nostru este să ajungem măcar până în 16-imi pentru a putea întâlni o echipă din Liga I, altfel ce farmec ar mai avea să participăm. E adevărat că în Liga a III-a nu suntem o forță, dar în cupă e cu totul altceva, acolo ne autodepășim, sau măcar încercăm să facem acest lucru”, spune Ghișa.
Și s-au autodepășit încă odată, în faza a V-a a competiției lor preferate, Cupa României. După ce au eliminat pe rând pe Vulturii Vultureni (1-0), Performanța Alba Iulia (3-2), Miercurea Nirajului (5-1) și pe FC Argeș (3-0, la masa verde), a venit rândul celor de la ASA Târgu Mureș, de care au trecut mai greu e adevărat, abia după lovituri de departajare, scor 5-4. „Mă bucur că mai trecem un nume mare pe lista echipelor pe care le-am eliminat, e un sentiment extraordinar și le mulțumesc băieților”, a declarat patronul Ghișa, după meci.

Să vină Steaua
De fiecare dată când Sănătatea a juns în 16-imile cupei, finanțatorul echipei și-a dorit să întâlnească echipe de top din fotbalul nostru, și a avut parte de asemenea experiențe. Poli Timișoara, Dinamo București și Steaua sunt cei mai cunoscuți adversari pe care i-au întâlnit. „Majoritatea dintre noi am spus mereu că ne dorin să jucăm cu Steaua. Acum că e și campioana României de ce să nu picăm chiar cu ei în primul tur”, explică Ghișa.
Cea mai mare performanță a virușilor s-a consemnat în 2007 când echipa clujeană a răzbit până în 8-imile competiției, unde a dat peste Dinamo.

Tot atunci s-a realizat și cel mai „tare” transfer din scurta istorie a alb-verzilor. Pentru confruntarea cu Dinamo, șeful de la Sănătatea l-a achiziționat pe fostul internațional al României și actualul antrenor al Universității Cluj, Ionel Ganea. „Nu a fost doar un moft, sau o lovitură de imagine, chiar am sperat că ne va ajuta. De fapt am încercat să aducem mai mulți foști mari jucători, dar numai Ganea a acceptat”, povestește Ghișa. Dinamo a învins cu 4-0, iar contractul lui Ganea „a fost reziliat”. „Nu s-a pus problema să continue la noi, a fost vorba doar despre acel meci. Dacă ne calificam îi prelungeam angajamentul”, glumește patronul virușilor.

Cele mai tari meciuri din istoria Sănătății Cluj
(2007) Sanatatea – Gaz Metan 1-0
(2007) Sanatatea – UTA 1-0
(2007) Sanatatea – U Cluj 1-0
(2007) Sanatatea – Dinamo 0-4
(2010) FC Timisoara – Sanatatea 7-0
(2011) Steaua – Sanatatea Cluj 4-0

Distribuie:

Postaţi un comentariu