Noul antrenor al campioanei ”U” Olimpia a (re)debutat în absență

Foto: Dan Bodea

Într-o perioadă în care oficialii Federației Române de Fotbal (FRF) fac tot ce le stă în putere să dezvolte fotbalul feminin, în competiția internă se mai întâmplă și lucruri în opoziție cu eforturilor șefilor FRF. Numit în funcția de antrenor principal al campioanei ”U” Olimpia Cluj, Iulian Szekely a avut parte de un (re)debut cum niciun alt tehnician din fotbalul românesc n-a mai trăit.

Clujencele au realizat scorul campionatului, 12-0 cu Fairplay București, și au arătat că la cât de slab este campionatul intern prezența antrenorului pe banca tehnică este opțională. Concret, Szekely n-a mai ajuns la meciul care a reprezentat, într-un fel sau altul, debutul lui în actualul sezon ca principal al campioanelor.

De fapt a debutat în urmă cu 9 ani
Iulian Szekely a fost învestit în funcția de antrenor principal la începutul acestei luni (4 noiembrie), iar jucătoarea Ioana Bortan, care îndeplinea acest rol până la data amintită, a fost numită antrenor secund alături de colega ei din defensivă, Maria Ficzay.

Foto: Dan Bodea

Antrenor cu portarii a rămas Mirela Ganea-Pop și ea jucătoare activă. Fost arbitru, dar și posesor al licenței de antrenor UEFA-A, Szekely este absolvent al Facultății de Educație Fizică și Sport din cadrul UBB Cluj și duce în spate o poveste de succes care, totuși, merită așternută pe hârtie, în ciuda evenimentului, să-l numim nefericit, de la sfârșitul săptămânii trecute.

Antrenor, arbitru, maseur, la nevoie și în general omul bun la toate, Iulian Szekely a fost părtaș și chiar a contribuit decisiv la toate marile performanțe ale fotbalului feminin clujean. Tocmai din aceste considerente numirea lui în funcția de antrenor principal este binemeritată. Iulian a fost mai fost antrenor principal, dar în general s-a consacrat ca „locotenent”, omul din umbră, al celui mai mare tehnician român din fotbalul feminin, Mirel Albon.

Cei doi au colaborat încă din ziua în care s-a născut prima echipă de fotbal feminin din Cluj, CFF Clujana. La acea vreme Iulian era maseur, dar antrena și grupele de junioare ale clubului. Tot alături de mentorul lui, Iulian a fost în staful echipelor naționale de junioare: U19, U17 și U15. La Olimpia Cluj este unul dintre cei 7 membri fondatori care au demarat în vara anului 2010 noul proiect de fotbal feminin, redenumit între timp ”U” Olimpia. Adevăratul debut a lui Iulian pe banca echipei care domină fotbalul feminin autohton a avut loc chiar atunci, în 2010, în condițiile în care Mirel Albon a fost numit manager general.

Foto: Dan Bodea

A eșuat ca fotbalist, dar n-a părăsit fenomenul
Iulian a fost un puști îndrăgostit de fotbal. A crescut asemeni multor copii, visând să îmbrace într-o zi tricoul cu ”U” pe piept. Și-a făcut junioratul la echipa fanion a Clujului. Apoi a urmat acea ruptură dureroasă pentru orice tânăr fotbalist, finalul junioratului. Ar fi vrut să continue să joace pentru echipa la care s-a format, dar concurența era acerbă așa că a fost anunțat că e liber să-și caute echipă. Și-a încercat norocul și la rivala CFR, unde a dat probe de joc vreo patru săptămâni, dar nici acolo nu a avut mai mult noroc.

În cele din urmă a ales să se facă arbitru. A aflat dintr-un ziar local că Asociația Județeană de Fotbal (AJF) organiza cursuri pentru arbitri, așa că s-a înscris și el. În paralel a continuat să joace fotbal în liga a cincea, la Unirea Jucu, echipă cu care a obținut și o promovare în liga a patra. Azi nu mai este ceva ieșit din comun să fii omul bun la toate, să te pricepi, măcar câte puțin, să le faci pe toate.

Și totuși e bine să știi să nu suprapui lucrurile. E foarte important, cel puțin în sport, în general și în fotbal cu atât mai mult, să știi să faci diferența între antrenorat și arbitraj. Nu este nicio problemă să le faci pe amândouă, dacă știi și ai abilitatea de a nu amesteca lucrurile. Dacă le amesteci însă, poți fi cel mai bun antrenor dintre arbitri și cel mai bun arbitru dintre antrenori. Iulian a avut această abilitate de-a nu încurca borcanele. Și pentru că în timp a avansat în categorie la arbitraj, atunci când a fost să aleagă între a juca în liga a patra și a arbitra, a ales fără să ezite ultima variantă.

Foto: Dan Bodea

Premonitoriu, sau nu, unul dintre modelele lui în arbitraj a fost chiar Mirel Albon, omul alături de care a pus umărul la toate marile performanțe ale fotbalului feminin. Relația dintre el și Mirel Albon s-a sudat, în timp cei doi devenind colaboratori. Așa a ajuns Iulian Szekely în staful echipei CFF Clujana, prima echipă feminină de fotbal a Clujului, iar ulterior antrenorul campioanei țării din ultimii 9 ani, ”U” Olimpia. Unii dintre bărbați îl invidiază, dar nu este ușor să fii antrenor al unei echipe feminine. Însă, atunci când împărtășești aceeași pasiune lucrurile se leagă de la sine.

Anii au trecut și peste Iulian Szekely, care a celebrat recent a 41-a aniversare, iar tristețea eșecului în cariera de fotbalist a fost înlocuită, în timp, de realizările cu care astăzi se poate mândri. În orice rol s-a aflat la cele două echipe de fotbal feminin, Iulian se poate lăuda că a contribuit la toate cele 25 de trofee cucerite de când fetele joacă fotbal în cadru organizat în Cluj. Titlul de campion cucerit anul acesta de ”U” Olimpia este al 16-lea din întreaga carieră a vechiului și noului antrenor Iulian Szekely. Pe lângă medaliile de campion, Iulian a mai cucerit 9 Cupe ale României, patru cu Clujana, respectiv 5 cu ”U” Olimpia.

21 de delegări ca tușier în Liga 1, a adunat Iulian Szekely în cariera de arbitru. El a făcut parte din lotul național în perioada 2007-2010

Distribuie:

Postaţi un comentariu