Nimic nu se mai „leagă” la CFR

Foto: Dan Bodea

Nici crăciunul, nici anul nou nu au adus vreo veste bună pentru oficialii fostei campioane, CFR Cluj. Altfel spus, poveştile de iarnă, cu final fericit, sunt doar istorisiri lecturate la gura sobei. Realitatea e crudă şi reliefează perfect starea de degradare în care se află fotbalul românesc şi implicit CFR Cluj. Verdictul de la TAS se lasă aşteptat, iar răspunsul final, care va veni cel mai târziu la finalul acestei luni, le-ar putea aduce vişiniilor un deficit de încă 6 puncte, nicidecum recuperearea celor 6 cu care au fost depunctaţi la începutul sezonului în curs. Între timp nici fotbaliştii de „mâna a doua” nu mai cred că în Liga 1 şi-ar putea relansa carierele, Ruben Ribeiro fiind exemplul cel mai concludent în acest sens. În plus, „dârzenia” cu care oficialii din Gruia ţin cu dinţii de preţul unor fotbalişti necunoscuţi până să ajungă la CFR, îndepărtează potenţialii cumpărători ai lui Camora şi Lopez.

Ribeiro, Roșu și TAS le-au întors spatele

Sfârşitul lui 2015 ar fi trebuit să lămurească o mare parte dintre necunoscutele cu care se confruntă clubul CFR. În primul rând recuperarea celor 6 puncte, cu care gruparea clujeană a fost penalizată de FRF încă dinainte de startul actualului campionat, era vitală pentru echipa antrenată de Sergio Conceicao. În clasamentul la zi al Ligii 1, vişinii stau prost, iar şansele de a mai prinde locul 6, ultimul care duce în play-off sunt aproape nule fără o decizie favorabilă din partea TAS. Însă, Tribunalul de Arbitraj Sportiv a anunţat că speţa în care se judecă litigiul dintre CFR şi FRF, a rămas în pronunţare. Fără cele 6 puncte pe are încă le așteaptă, feroviarii clujeni ocupă locul 10 în Liga I, la 11 puncte de ultima poziţie de play-off. În aceste condiţii şi strategia de transferuri nu putea fi alta decât low cost, la fel ca în ultimii ani. Chiar înainte de crăciun oficialii clubului clujean anunţau transferul lui Ruben Ribeiro. Fotbalistul portughez în vârstă de 28 de ani evoluează pe postul de mijlocaş central şi se afla în atenţia CFR-ului încă din 2013. Surpriză însă. La începutul acestei luni Ribeiro a fost prezentat ca fiind noul component al echipei Boavista Porto, semn că nici măcar un fotbalist de „mâna a doua” precum Ribeiro nu este dispus să joace într-un campionat în care scandalurile ţin prima pagină a ziarelor şi nu rezultatele sportive. Şi pentru ca tabloul „trădărilor” să fie complet Neluţ Roşu, fotbalist crescut de CFR, dar legitimat la Concordia Chiajna, a ales să părăsească şi el gruparea clujeană pentru a se întoarce la formaţia ilfoveană. ”Abia aştept să mă întorc la Concordia, o echipă unde am am avut evoluţii foarte bune. Le mulţumesc suporterilor de la CFR şi le promit că într-o zi Neluţ Roşu va juca din nou sub culorile acestui club, dar în acest moment pentru mine așa este cel mai bine, să mă întorc la echipa cu care sunt sub contract. Este decizia mea și îmi doresc foarte mult să ajut Concordia să se salveze de la retrogradare”, a spus la plecare mijlocașul în vârstă de 21 de ani. Neluț Roșu este considerat unul dintre cei mai talentați mijlocași ofensivi din România, dar la CFR a evoluat foarte puțin.

Lopez și Camora, prea scumpi pentru Steaua?

Nu este un secret că transferurile de jucători au reprezentat dintotdeauna o sursă importantă de venituri pentru CFR Cluj. Principalul cumpărător a fost Steaua însă, niciunul dintre jucătorii achiziționați de campioana ultimilor trei ani nu au reușit să se impună în tricoul roș-albastru. Cei trei fotbaliști achiziționați de Steaua de la CFR în vara anului trecut (Carp, Tade și Muniru), sunt considerați ”transferuri ratate”, iar Laurențiu Reghecampf și finanțatorul Georghe Becali fac orice să scape de ei. Și totuși, Steaua continuă să fie interesată de fotbaliști aflați în curtea clujenilor. Ultimii pe lista ”militarilor” sunt Cristian Lopez și Mario Camora (golgheterul, respectiv căpitanul CFR-ului). Pentru fiecare dintre cei doi jucători oficialii din Gruia ar vrea să încaseze câte 500.000 de euro, dar prețul este considerat prea mare de cei de la Steaua. Spectrul transferurilor ratate din anii trecuți planează asupra relațiilor de afaceri dintre cele două cluburi. Spaniolul Lopez, venit de nicăieri, a marcat 11 goluri pentru CFR Cluj în acest sezon și este văzut ca o soluție, e drept ieftină, pentru atacul campionilor. Dacă CFR-iștii cer o jumătate de milion de euro pe el, fotbalistul este conștient că valoarea lui nu se ridică la aceste cote.

”Eu îmi doresc să continui la CFR. Anul trecut, Steaua a reușit să câștige trei trofee, iar atunci când un club atât de mare se interesează de un jucător, este măgulitor, dar deocamdată cred că trebuie să continui să mă pregătesc alături de CFR. Nu mi-am propus să înscriu în fiecare meci, dar îmi place să apar în fața porții, să încerc să finalizez, să-mi ajut echipa, iar echipa mea este CFR Cluj. Vom vedea dacă această ofertă se va concretiza sau nu”, a spus Lopez. Celălalt jucător curtat de Steaua este Mario Camora. Portughezul are 29 de ani și nu ar spune <<NU>> șansei de a evolua în cupele europene alături de roș-albaștri. ”Eu voi alege ce e mai bine pentru mine și pentru CFR. Toată lumea știe că Reghecampf este un antrenor foarte bun, iar Steaua a jucat cel mai bun fotbal cu el antrenor. Îmi doresc să ajung la Steaua, dar discuţiile nu se poartă cu mine, ci cu impresarul meu. Vom vedea. Dacă nu va fi Steaua nu e nicio problemă, mai am oferte şi din alte campionate”, a declarat Camora. Căpitanul CFR-ului evoluează pentru echipa clujeană încă din 2011 şi a adunat în acest timp 169 de meciuri în tricoul vişiniu. Însă, şi în cazul său preţul cerut de clujeni, aproximativ o jumătate de milion de euro, este considerat prea mare de oficialii Stelei.

Cantonament în Cipru

Până să-și definitiveze lotul de jucători, încluzând aici transferurile către și dinspre CFR, oficialii clubului ardelean au stabilit unde se va pregăti echipa în această pauză competițională. Atfel, feroviarii vor efectua un stagiu de pregătire în Cipru, în perioada 20 ianuarie – 3 februarie. În Cipru, fotbaliștii pregătiți de Sergio Conceicao vor disputa patru meciuri amicale, conform site-ului oficial. FK Teplice (Cehia, prima ligă, 24 ianuarie), Aris Limassol (Cipru, prima ligă, 27 ianuarie), FC Ural Oblast (Rusia, prima ligă, 30 ianuarie) și FK Atlantas (Lituania, prima ligă, 2 februarie) sunt adversarele clujenilor în meciurile test. Liga1 se reia în weekendul 13-15 februarie, când CFR-iștii se vor deplasa la Giurgiu, pentru disputa cu Astra.

Distribuie:

Postaţi un comentariu