„Nemuritorul” a spus pas

Cristian Dulca / Foto: Dan Bodea

Uneori banii chiar nu aduc fericirea. Gaz Metan Mediaș este unul dintre puținele cluburi de fotbal din România care nu are restanțe financiare către jucători sau banca tehnică. Cu toate acestea antrenorul Cristian Dulca și-a anunțat demisia, la sfârșitul săptămânii trecute, după a 7-a înfrângere stagională. Evident nu banii au cântărit în luarea acestei decizii, ci lipsa rezultatelor. Gaz Metan a ajuns pe primul loc retrogradabil, după 8 etape consecutive de campionat fără victorie, ultimul triumf în Liga I al ardelenilor datând tocmai din luna septembrie. În acest condiţii, antrenorul clujean, cel mai longeviv tehnician din Liga I, a decis să părăsească echipa, cu doar o etapă înainte de finalul turului.

O demisie anticipată

În ciuda rezultatelor nefavorabile din ultima vreme, conducerea clubului Gaz Metan Mediaș își anunțase susținerea pentru Cristian Dulca. ”Noi nu dăm afară pe nimeni, de la Mediaș antrenorii nu sunt demiși, ei pleacă singuri. Cum să ne permitem să dăm noi antrenori afară, la cât de greu e acum în fotbal”, declara președintele Ioan Horoba. Cu toate acestea tehnicianul clujean a lăsat să se înțeleagă încă după precedentul eșec, 1-2 pe teren propriu cu Dinamo, că nu mai e chip să continue la Mediaș. ”Trebuie să obţinem şase puncte din ultimele două meciuri, voi avea o discuţie cu conducerea, dar cred că va fi greu, dacă nu foarte greu să mai continui aici. S-ar putea să fi fost ultimul meu meci la Mediaş”, a declarat Dulca, imediat după înfrângerea cu Dinamo.

Într-un fel clujeanul a anticipat perfect. Nu a fost ultimul său meci pe banca Gazului, dar a fost categoric ultimul meci la Mediaş. Iniţial conducătorii clubului i-au cerut să-şi continue munca măcar până la sfârşitul turului, dar au acceptat pe loc demisia antrenorului după insuccesul de la Chiajna, meci pierdut de „găzari” cu scorul de 0-2. ”Îmi pare rău că s-a terminat așa, dar trebuia să plec. După un an şi jumătate în care am muncit la Mediaş, plec cu capul sus. Am făcut și lucruri bune, dar ultimele rezultate ne-au adus într-o poziție în care se cer măsuri radicale. Sper ca decizia mea a fost cea mai bună pentru echipă şi ca băieţii să treacă ușor peste această decizie a mea. Indiferent cine va fi pe banca tehnică, echipa trebuie să se salveze de la retrogradare. În fond eu mi-am anunțat intenția de a demisiona după meciul cu dinamo, dar împreună cu jucătorii, care mi-au promis că își vor da sufletul pe teren și împreună cu conducerea clubului am hotrât să continuăm colaborarea până la sfârșitul anului. Tot cu conducerea clubului, dar fără să mai discut cu jucătorii, am decis să încetăm de comun acord contractul”, a declarat Cristi Dulca, pentru Transilvania Reporter.

529 de zile a durat mandatul de antrenor principal al lui Cristian Dulca la Gaz Metan Mediaş,   cel mai lung al unui tehnician în ultimele două sezoane din Liga I / Foto: Dan Bodea

529 de zile a durat mandatul de antrenor principal al lui Cristian Dulca la Gaz Metan Mediaş, cel mai lung al unui tehnician în ultimele două sezoane din Liga I / Foto: Dan Bodea

Dulca: „Nu mă simt trădat, dar …”

Un clișeu spune că antrenorul este ținut în funcție de rezultatele pe care echipa lui le obține. În Liga I această zicală nu-și are acoperire, mulți tehnicieni fiind înlăturați din alte motive, sau de factori interni, de notorietate fiind influența lui Ricardo Cadu asupra viitorului antrenorilor de la CFR. În acest din urmă exemplu se poate încadra și plecarea lui Cristian Dulca de la Gaz Metan Mediaș. Antrenorul s-a arătat dezamăgit de blazarea și apatia jucătorilor săi. ”Au fost foarte multe meciuri în care am condus pe tabela de marcaj, apoi am fost egalați, sau chiar am pierdut meciuri. Așteptam altceva de la jucători, nu e normal să ai salariile achitate, să ai condiții bune de pregătire, să ai conducerea de partea ta și noi să ne prezentăm la meciuri așa cum am făcut-o la Chiajna. M-a deranjat foarte tare cum s-a prezentat echipa la acest ultim meci, și mă deranjează pentru că eu știu în ce condiții am lucrat la Mediaș anul trecut.

O bună parte dintre jucători erau și atunci în lot. Am avut și mai bine de jumătate de an de restanțe și am lucrat împreună, ne-am dorit să facem performanță, în condițiile acelea grele. A fost o perioadă în care îți spun sincer am strâns rândurile, ne-am apropiat foarte mult unii de alții, am format un grup puternic și s-a văzut în rezultatele pe care le-am obținut. Nu-mi place să spun, sau să cred că am fost trădat de băieţi, dar e ciudat că jucătorii nu mai au nicio reacție pozitivă, e un paradox, că nu mai au motivație”, a răbufnit Dulca. În vârstă de 42 de ani Cristian Dulca a fost instalat în funcția de antrenor principal la Gaz Metan Mediaș la data de 20 iunie 2013, fiind astfel tehnicianul cu cel mai longeviv parcurs din Liga I. Cu Dulca pe bancă Medieșenii au disputat 50 de meciuri, toate în Liga I, contabilizând 13 victorii, 15 remize şi 22 de înfrîngeri. Antrenorul clujean lasă echipa medieșeană cu 15 puncte, pe locul 14, al doilea sub linia roșie care demarchează echipele ce vor lua calea diviziei secunde la sfârșitul acestui campionat.

Dulca: „Nu mă duc la Rapid”

Imediat după anunțul sepărțirii lui de Gaz Metan Mediaș, au apărut primele speculații că antrenorul clujean va prelua banca tehnică a Rapidului însă, Dulca neagă această posibilitate. ”Probabil faptul că am jucat la Rapid, pentru că am fost căpitan, am câștigat trofee cu Rapid, probabil plecând de aici au apărut aceste speculaţii. Şti cum e, e bine când se vorbeşte despre tine, înseamnă că ai făcut lucruri bune. La fel a fost în vară când presa mă dădea antrenor la Steaua, dar pe mine nu m-a contactat nimeni de la Steaua. La fel ca şi atunci mă bucur să numele meu este în atenţia cluburilor de tradişie din România, dar în acest moment nu am o ofertă concretă, deci mă pregătesc de vacanţă”, a spus Dulca. Ca fotbalist Cristian Dulca a evoluat la Rapid Bucureşti în perioada 1996 – 1999 şi a câştigat titlul de campion al României în 1999 şi Cupa României în 1998. Sub comanda lui Mircea Lucescu, Dulca a fost învestit căpitan al echipei Rapid.

Distribuie:

Postaţi un comentariu