Neluţu Sabău: „Noi i-am învăţat pe spanioli tiki-taka”

Ioan Ovidiu Sabău este clujeanul care a învins Spania la ea acasă, la Caceres, în 1991

Echipele naţionale de fotbal ale României şi Spaniei sunt la egalitate perfectă în ceea ce priveşte meciurile directe, disputate din 1962 şi până în prezent. La fel de interesant, statistica indică faptul că „Tricolorii” sunt neânvinşi pe teren propriu în faţa ibericilor. Selecționatele României și Spania s-au întâlnit până în prezent de 15 ori, ambele formații înregistrând câte cinci victorii, alte cinci jocuri încheindu-se nedecis. Ultima confruntare dintre cele două formații a avut loc pe 16 noiembrie 2006, la Cadiz, când România învingea Spania cu 1-0, prin golul lui Ciprian Marica, din minutul 58.

De atunci, echipa Spaniei a cucerit două titluri de campioană Europeană (2008 și 2012) și Cupa Mondială în 2010, la turneul final din Africa de Sud. Tot statistica ne arată că primul succes al „Tricolorilor” pe pământ spaniol s-a consemnat la data de 17 aprilie 1991, la Caceres. Printre cei care au contribuit la prima izbândă românească în Spania s-a aflat şi fostul internaţional clujean Ioan Ovidiu Sabău. Acesta a rememorat pentru Transilvania Reporter victoria de la Caceres.

Transilvania Reporter: Care este diferenţa dintre echipele Spaniei şi a României, de astăzi, ştim, dar cum a fost acel meci pentru Ioan Ovidiu Sabău?

Ioan Ovidiu Sabău: Diferența este mare. Ce pot spune este că Spania până în acest moment a oferit un spectacol total, rezultatele şi calitatea jocului confirmă acest lucru. Naționala României se poate compara cu echipe mai puțin importate din Europa, dar poate obține rezultate bune dacă jucătorii înțeleg la ce nivel sunt individual, dacă joacă bine din punct de vedere tactic şi se implica total fizic. Personal îmi amintesc puţine lucruri de la acel meci. Ştiu că s-a jucat într-o localitate micuţă. A fost un meci amical, cu o încărcătura emoțională mai mică. Echipa naţională a României a avut întotdeauna inițiativa în acel meci. Aveam jucători preocupați sa practice un fotbal frumos, spectaculos şi să-şi domine adversarul, atât individual, cât şi ca echipă.

TR: La ora disputării acelui joc, echipa naţională a României era deja în era „Generaţiei de Aur”, din care şi dumneavoastră faceţi parte. Cine erau „vedetele” Spaniei?

IOS: Jucători importanți: Zubizarreta, Michel, Butragueno. Erau fotbalişti care au reprezentat enorm pentru Spania, dar care din păcate nu au reuşit să se impună la nivel mondial şi european, aşa cum au făcut-o cei din generaţia ulterioară. Oricum şi noi reprezentat o echipă foarte, foarte bună la acea oră. Dacă ar fi să glumesc, aş spune că noi i-am învăţat tiki-taka. Desenam fotbalul pe teren la ora aceea.

TR: În urmă cu 25 de ani victoria României în faţa Spaniei nu reprezenta o „surpriză”, astăzi ar fi o „minune” ca „Tricolorii” să triumfe în faţa campioanei en-titre a Europei?

IOS: Da, ar fi o mare surpriză să învingem Spania. Cred că va fi totuşi un meci echilibrat deoarece este un meci amical. În general echipele mari, în meciurile amicale se protejează şi sunt mai relaxați iar noi vom fi foarte motivați. Ei au foarte multă calitate. Nici jucătorilor români nu le lipseşte calitatea, dar suntem totuşi out sideri în acest meci.

TR: Sunteţi unul dintre antrenorii vizionari, care face proiecte pe termen lung, poate tocmai de aceea prea puţini finanţatori au curajul să vă ofere un contract. Care ar fi secretele ascensiunii naţionalei Spaniei, în viziunea lui Ioan Ovidiu Sabău. Adică în 1991 îi învingeam clar, iar acum privim cu invidie palmaresul lor: două titluri europene şi o cupă mondială…

IOS: Rețeta succesului este aceași pentru orice club, echipă. Proiecte pe termen lung la centrele de copii şi juniori, proiecte respectate şi nu schimbate în fiecare an, sau şi mai rău în funcție de rezultate. În Spania s-a mizat mult pe selecție, pe formarea de jucători pregătiți pentru performanță. Antrenori sunt deasemenea foarte bine pregătiți, iar metodele de antrenament sunt aplicate pentru stilul lor, pliate pe calităţile jucătorilor. Un aspect foarte important este acela că aceste antrenamente sunt impuse chiar de către federatie. La noi, din păcate, cel mai importat lucru este să câștigi, indiferent de mijloace.

TR: Au fost o mulţime de polemici vis a vis de locul de disputare a acestui amical cu Spania. Credeţi că e normală înverşunarea cu care Anghel Iordănescu s-a opus venirii României la Cluj-Napoca?

IOS: Nu este normal. Clujul merita un astfel de meci, a investit foarte mult la nivel de infrastructură iar recompensele se văd. Îi felicit pe cei care sau implicat în aceste proiecte şi nu mă refer doar la Cluj Arena ci şi la Sala Polivalentă. Apoi mai este un aspect deloc de neglijat. Cei care organizează meciuri ale echipei naţionale, şi mă refer aici strict la acest joc de la Cluj, trebuie să nu uite că dla Cluj-Napoca s-au format mulţi fotbalişti care de-a lungul istoriei au ajutat echipa naţională, au contribuit la succesele echipei naţionale. În ultimul timp s-a vorbit foarte mult de Cluj, iar oraşul s-a făcut cunoscut tocmai datorită acestor evenimente sportive organizate la Sala Polivalenta şi Cluj Arena. Publicul ardelean iubeşte echipele naţionale şi s-a văzut ce susţinere au reprezentativele României atunci când joacă la Cluj. Sper ca şi echipa de fotbal , , U” să revină cât mai repede acolo unde îi este locul, în Liga 1.

TR: În această iarnă multe „vedete” s-au întors în România cu gândul de a reveni în atenţia selecţionerului şi de a face parte din lotul României la Euro. Marica, Mutu, Tamaş, mai sunt soluţii pentru echipa naţională? Mai pot ajuta ei România?

IOS: Dacă Marica se va reface medical şi va juca ultimele 4-5 meciuri din campionat bine, poate fi o soluție, la fel şi Gabi Tamaş. Sunt jucători cu foarte multă calitate, cu experienţă, au evoluat la cel mai înalt nivel, iar acest lucruri contează foarte mult într-o echipă. Din păcate Marica nu este apt 100% din punct de vedere medical, dar este un jucător care oricând poate decide un joc. Tamaş la fel. Depinde foarte mult şi de ei, de mentalul lor.

TR: Cât de departe credeţi că va ajunge echipa naţională la turneul final din Franţa?

IOS: Nu pot să anticipez. Fotbalul s-a schimbat foarte mult. Ştiu că sună a clişeu, dar chiar nu mai există echipe mici, poate doar cu excepţia unor reprezentative de genul Andora, sau Gibraltar. Franţa este şi gazdă şi una dintre echipele cele mai robuste ale momentului. Elveţia are în componenţă fotbalişti de clasă, care joacă în campionate puternice ale Europei, iar Albania este o surpriză. Nu pot să anticipez cât de departe va ajunge România, dar sunt alături de echipa naţională, aşa cum am fost întotdeauna şi îmi doresc să văd şi să mă bucur de cât mai multe meciuri ale României.

Distribuie:

Postaţi un comentariu