Ne vom bucura sau nu de primul gol marcat de echipa României pe un stadion din Cluj?

Convocat și pentru meciul cu Spania, fundașul Cristian Săpunaru (foto, al patrulea din stânga, rândul de sus) este singurul supraviețuitor al naționalei României care juca acum 8 ani, la Cluj, cu Lituania foto: Dan Bodea

Aceasta este una dintre întrebările dinaintea amicalului de lux România – Spania, care se va disputa duminică, 27 martie 2016, ora 21.45, pe “Cluj Arena”, în al treilea joc din istoria naționalei de fotbal a României găzduit de un stadion din Cluj. După cum se ştie, pînă acum, prima reprezentativă a României a mai jucat doar de două ori la Cluj, în 1923 și 2008, înregistrând două eşecuri la scor. Primul meci al echipei naţionale găzduit de o arenă din Cluj a fost amicalul România – Cehoslovacia, scor 0-6 (0-2), meci disputat în 1 iulie 1923, pe stadionul Orăşenesc din Parcul Mare (stadionul inaugurat în 1911, aflat pe actuala locație “Cluj Arena”), în faţa a peste 10.000 de spectatori.

Era al patrulea meci din istoria naţionalei de fotbal a României, joc în care au evoluat şi trei clujeni: Aurel Guga (“U” Cluj), primul căpitan al naţionalei României, Hirsch Elemer (Clubul Atletic Cluj) şi Jacobi Dezideriu (Haggibor Cluj), iar antrenor era clujeanul Teofil Morariu, primul selecţioner din istoria naţionalei noastre.
Al doilea meci al „tricolorilor” mari la Cluj a avut loc abia după 85 de ani, mai exact în 6 septembrie 2008, pe stadionul Dr Constantin Rădulescu, România – Lituania, scor 0-3, în primul joc din calificările la Cupa Mondială din Africa de Sud 2010.

În acel meci a jucat și clujeanul Răzvan Cociş, lansat în fotbalul mare de “U” Cluj, iar în lot a fost și portarul Eduard Stăncioiu, atunci legitimat la CFR Cluj. Aşadar, doar două meciuri loa Cluj, în care naționala României a înregistrat eşecuri usturătoare, nici un gol marcat, golaveraj 0-9! Va rupe actuala generaţie blestemul înfrângerilor naţionalei „tricolore” la Cluj? Lucru pare cu atît mai greu de realizat acum, când România va întâlni Spania, una dintre cele mai titrate echipe naţionale din lume, campioană mondială în 2010 şi dublă campioană europeană în exercițiu, titluri cucerite consecutiv, în 2008 și 2012.

Bilanțul celor 15 întâlniri directe dintre primele reprezentative ale României şi Spaniei este egal, 5 meciuri câştigate de România, 5 egaluri, 5 meciuri câştigate de Spania. Palmaresul all time al primei reprezentative de fotbal a României numără 664 de jocuri amicale și oficiale. Primul meci al echipei României s-a disputat în 8 iunie 1922, scor 2-1 cu Iugoslavia, la Belgrad, iar ultimul, 1-0 cu Lituania, s-a disputat miercuri, 23 martie 2016, la Giurgiu.

Distribuie:

Postaţi un comentariu