Născut pentru a fi campion

Triplu medaliat cu aur, la JOT, CE și CM, judoka Adrian Șulcă este unul dintre cei mai titrați sportivi clujeni, într-un sport olimpic, din ultimii 30 de ani Sursa foto: www.IJF.org

La începutul lunii octombrie performanța tânărului Adrian Șulcă făcea înconjurul lumii. Sportivul legitimat la ”U” – CSM Cluj cucerea medalia de aur la Jocurile Olimpice pentru Tineret (JOT), devenind primul sportiv clujean campion olimpic de tineret. Adrian Șulcă se impunea în întrecerea de judo, în limitele categoriei 81 de kilograme, după o victorie reușită prin ippon, în doar câteva secunde, într-o finală cu cehul Martin Bezdek. Aparent, Adrian are lumea la picioare la o vârstă la care mulți dintre prietenii lui au alte preocupări, mai lumești, „în concordanță” la secolul în care trăim. Povestea din spatele titlului olimpic de tineret este una dramatică, ca a multor campioni ai României.

Sursa foto: arhiva personală

Sport de voie, de nevoie
Ca mulți sportivi de succes, Adrian Șulcă nu provine dintr-o familie cu posibilități, dar a primit o educație frumoasă și acest aspect este vizibil în comportament, în modul în care se exprimă. A rămas de mic fără tată, pentru că părinții au decis să se despartă. Mama lui a ales să plece în Italia, unde muncește într-o fabrică de autoturisme. Adrian a rămas acasă, la Calafat, unde a fost crescut de bunică. Nu a avut telefon de ultimă generație, nici tabletă, nici playstation. Pentru că a fost atras de sporturile de contact s-a prezentat într-o zi la sala de judo a Clubului Sportiv Independența din Calafat.

Între Adrian și primul lui antrenor, Alexandru Pop, s-a creat o legătură specială. Profesorul Pop a remarcat încă de la început calitățile sportivului, și ambiția lui. În lipsa tatălui, Alexandru Pop a preluat rolul de părinte pentru Adrian. A fost mereu atent la nevoile tânărului său elev, iar atunci când a simțit că orașul natal nu-i mai poate oferi condițiile optime pentru performanță l-a contactat pe bunul său prieten, Florin Bercean. Adrian nu avea încă 15 ani împliniți. Și-a luat rămas bun de la cea care l-a crescut și s-a mutat la Cluj.

„Sunt norocos că l-am avut antrenor pe Alexandru Pop. În primul rând că dânsul mi-a îndrumat primii pași în judo. Apoi tot domnul Pop a fost cel care m-a ajutat să ajung la Cluj. Aici am în primul rând condiții și antrenori de calitate care s-au ocupat de mine încă din prima zi. Și nu numai la antrenamente. De exemplu domnul Florin Bercean mereu se interesează dacă am note bune la școală, iar Denis Mititelu <<antrenor în cadrul clubului U-CSM Cluj – n.a.>> a fost mereu lângă mine, în orice situație”, povestește Adrian.

Departe de casă, și mai departe de mama lui, Adrian a avut și momente de cumpănă. Dorul de cei dragi îl măcina. Au fost momente în care a vrut să lase totul baltă, să se întoarcă la bunica lui. „Nu mi-e rușine să recunosc aceste lucruri. Cred că orice sportiv care este departe de casă, de familie, trece prin așa ceva. Norocul meu este că mereu am avut pe cineva lângă mine, aici în Cluj. Antrenorii mei m-au ajutat de depășesc aceste momente și m-a menținut motivat”, rememorează Adrian.

Sursa foto: arhiva personală

Lumea la picioare, în 15 secunde
Transferul lui Adrian Șulcă la clubul ”U”-CSM Cluj a reprezentat rampa de lansare spre marea performanță. Sub îndrumarea antrenorilor Florin Bercean, Denis Mititelu, Geanina Andreica și Ana-Maria Mititelu, ascensiunea lui a fost una fulminantă. La jumătatea acestui an ajunsese deja pe locul doi în clasamentul mondial al cadeților, iar acest lucru i-a adus și calificarea la Jocurile Olimpice de Tineret de la Buenos Aires (Argentina). La capătul sudic al lumii Adrian a avut evoluții impresionante.

Și-a înșirat adversarii și nu s-a mai oprit până în finală, trecând pe rând de Iki Rihari (Noua Zeelandă), Allan Rhys (Australia) și Alex Barto (Slovacia). Finala a fost una de poveste. Oponentul său, Martin Bezdek, din Cehia, a rezistat exact 15 secunde. Adrian triumfa prin cel mai spectaculos procedeu din judo, ippon, cucerind prima medalie olimpică de tineret din istoria sportului clujean. Ar fi nedrept să nu trecem în revistă și celelalte performanțe, obținute anterior finalei de la JOT.

La 16 ani, mult înainte de vreme și de prevederile regulamentare, Adrian a fost promovat în lotul olimpic de tineret. Astfel, a beneficiat de condiții de pregătire pe care cadeții nu le au. Primul rezultat notabil a fost medalia de argint la Campionatele Naționale U18, în limitele categoriei 66 kg. Un an mai târziu Adrian triumfa la Campionatele Naționale și recidiva și în 2018, la categoria 66 kg, respectiv 73 kg. În întrecerile din cadrul Cupelor Europene destinate cadeților, a urcat de două ori pe prima treaptă a podiumului, în 2017, la 66 kg, și în 2018, la 73 kg, iar la Campionatele Europene de cadeți, care au avut loc la Sarajevo, în Bosnia și Hertegovina, a cucerit medalia de bronz în limitele categoriei 73 kg.

Toate aceste performanțe l-au propulsat pe Adrian Șulcă, la data de31 iulie 2018, pe locul 2 în clasamentul U18 al Federației Internaționale de Judo. Grație acestei poziții a obținut calificarea nominală la Jocurile Olimpice de Tineret de la Buenos Aires, unde a fost înscris la categoria 81 kg. „Adrian s-a făcut imediat remarcat datorită caracterului său și a faptului că-și dorește să devină campion. Băiatul ăsta este născut să fie campion. În ultima perioadă, după ce a fost remarcat de antrenorul japonez Kohei Oishi <<Kohei Oishi a preluat lotul României de judo la finele anului 2017- n.a.>>, a cerut ca dimineața, înainte să meargă la școală, să mai facă un antrenament suplimentar între 6:00 și 7:30.

Eu de la Laura Moise nu am mai văzut un sportiv care să ceară mai mult decât îi dăm noi. Am apelat la un prieten, Denis Mititelu, care l-a ajutat la antrenamentele de dimineață. Interesant este că s-a creat o emulație și s-au mai molipsit și alți sportivi de la el”, întregește Florin Bercean, povestea de succes a lui Adrian Șulcă.

În aceste zile sportivul se află în Japonia, într-un stagiu de pregătire coordonat de tehnicianul nipon al lotului României de judo, Kohei Oishi. Aurul lui Adrian Șulcă de la Buenos Aires este a patra medalie pentru sportul clujean câștigată la Jocurile Olimpice pentru Tineret, o competiție nou înființată, aflată abia la a treia ediție, după cele disputate la Singapore 2010 și Nanjing (China) 2014. Precedentele trei medalii au fost cucerite de atleta Bianca Răzor (CSȘ – Viitorul Cluj), argint și bronz, la JOT Singapore 2010 și de judoka Ștefania Dobre (“U”-CSM Cluj), argint la JOT Nanjing 2014.

Distribuie:

Postaţi un comentariu