N-au lupii colți suficient de ascuțiți să muște din fericirea lor! Sănătatea Cluj întâlnește Petrolul în Cupă

Foto: Dan Bodea

Minunile se întâmplă celor ce cred în ele. Trebuie să credem în steaua noastră, în drumul și în succesul nostru. Toate aceste elemente sunt mereu cu noi, sunt în inima, în trăirea, în respirația noastră. Suntem creatori și responsabili pentru propriile noastre victorii. În 2007 o echipă aproape necunoscută a pornit la drum, în Cupa României, cu credința că pot face minuni și le-au făcut.

Rând pe rând echipe cu nume în fotbalul intern, Gaz Metan Mediaș, Unirea Alba Iulia și UTA Arad s-au înclinat în fața Sănătății Cluj. Doar în optimi, Dinamo a reușit să oprească o campanie impresionantă pentru o grupare din al treilea eșalon. În 2019, aceeași echipă a mai bifat o bornă istorică eliminând însăși deținătoarea trofeului: Viitorul Constanța. Miercuri, „Virușii verzi” dau piept cu Petrolul Ploiești și cred în steaua lor norocoasă, visând la cea mai mare performanță din istoria de (doar) 33 de ani a clubului.

„Meciurile astea se joacă cu sufletul”
Era o după amiază târzie de septembrie. Cel mai mare stadion al Transilvaniei era populat ici și acolo de pâlcuri de suporteri. Puțin, poate prea puțini pentru momentul istoric ce avea să se deruleze sub privirile lor. Pe gazonul îmbibat de apă, 11 băieți au pășit cu capul sus. Aveau, aparent, șansa mielului în ajun de Paști, dar au crezut în ei, au vibrat pozitiv și s-au lăsat duși de val, un val de energie care a anulat diferența clară dintre ei și mult mai titrații lor oponenți, în fapt deținătorii Cupei României.

90 de minute au fost suficiente pentru ca băieții aceia din Someșeni să fie eroii unei seri despre care încă se vorbește, încă se scrie. Fotbaliștii de la Sănătatea au scris încă o pagină de istorie, a lor, a acestui club micuț despre care se scrie odată la doi, trei ani, atunci când „Virușii” din teren mai dau o palmă doctorilor în fotbal, incapabil să descopere vaccinul care să le anihileze fericirea.

„Meciurile astea se joacă cu sufletul, cu o atitudine corespunzătoare, cu dorința de a fi, măcar pentru o clipă, aplaudat de o țară întreagă. Nu le-am promis nimic, pentru că atunci când am aflat adversarul pe care-l vom înfrunta în 16-imi nici nu am avut curajul să o spunem cu glas tare: Da putem! Însă, atunci când au intrat pe teren fiecare jucător a simțit, într-un colțișor din sufletul lui, că se poate și uitați ce performanță am reușit”, rememorează Aurelian Ghișa, finanțatorul echipei Sănătatea.

S-au aliniat astrele
26 septembrie va rămâne în istoria fotbalului românesc ca data în care „Virușii verzi” răpun granzii Ligii 1. Sănătatea Cluj a învins, atunci, în 26 septembrie, pe Viitorul Constanța, deținătoarea Cupei României. Trupa lui Kis Csaba, Marius Semeniuc și Dan Matei a învins cu 1-0 copiii lui Gică Hagi și s-a calificat pentru a doua oară în istorie în faza optimilor de finală. Alb-verzii au făcut un meci perfect, nu au plecat capul în fața mult mai titraților oponenți, nu s-au baricadat în apărare, ba chiar au avut curajul să-și etaleze calitățile tehnice. Unicul gol al întâlnirii a fost marcat de Laurențiu Rus, în minutul 13.

Clujenii nu au intrat în panică nici după ce au trecut în avantaj pe tabelă. Efortul colectiv, paradele lui Filip Lăzăreanu și intervenția providențială a lui Ionuț Rada, din minutul 86, când a scos mingea de pe linia porții, sunt doar câteva din ingredientele uneia cele mai mari surprize din istoria seculară a Cupei României. Victoria obținută în fața Viitorului s-a petrecut la 12 ani distanță de la un alt succes istoric. Tot într-o zi de 26 septembrie (2007), Sănătatea elimina UTA Arad, tot în 16-imile Cupei.

„Trăim clipa”
Adversara Sănătății din optimile Cupei este Petrolul Poliești, o multiplă campioană și câștigătoare a Cupei României. Chiar dacă „Lupii galbeni” evoluează în acest moment în eșalonul secund, rămân una dintre formațiile cele mai iubite din fotbalul intern. Cu patru titluri de campioană și trei Cupe în palmares,

Petrolul este unul dintre cluburile de succes ale României. Sfertul de finală din Cupei UEFA, în sezonul 1962/1963, sau victoriile în fața unor cluburi uriașe ale Europei, 3-1 cu Liverpool în 1966, în Cupa Campionilor Europeni, 1-0 cu Fenerbahce Istanbul, în 1963, 2-0 cu Dinamo Zagreb în 67, sau 2-1 cu Swansea în 2013, sunt doar câteva crâmpeie din istoria prahovenilor.

„Noi deja ne-am depășit condiția în actuala ediție a Cupei României. Ne-am egalat cea mai bună performanță, iar victoria în fața Viitorului Constanța a fost ceva fantastic. Acum continuăm să visăm. Nu am avut nicio preferință la tragerea la sorți, doar ne bucurăm că suntem în această fază și că întâlnim un club cu o asemenea istorie. Ce va fi? Cine poate știi? Ce știm noi este că vom juca așa cum am făcut-o și cu Viitorul, cu sufletul. Dacă va fi să mai facem o surpriză vom trăi clipa”, a declarat managerul echipei Sănătatea Cluj, Marius Semeniuc.

 

Distribuie:

Postaţi un comentariu