Mulți au venit și-au plecat, Alex e omul momentului la CFR

Foto: Dan Bodea

N-a păcălit nicicând fotbalul deși s-a născut într-o zi de 1 aprilie. S-a întâmplat în urmă cu ceva mai bine de 24 de ani. Privim meciurile CFR-ului și avem senzația că joacă dintotdeauna la campioana Ligii 1. Într-un fel nici nu greșim prea mult. Se numește Adrian Constantin Alexandru Păun, dar colegii îi spun „Adiță”, iar în cronicile meciurilor apare ca Alex Păun. A trecut deja un deceniu de când este legitimat la CFR și șase de când a semnat primul contract de fotbalist profesionist. Mulți au venit și-au plecat de la gruparea campioană. El a rămas, iar de vreo cinci ani încoace este jucător de bază.

Șevcenko, Mutu, Cadu, Culio…
În tricoul vișiniu a cucerit deja patru trofee (două titluri de campion, o Cupă și o Supercupă). Numai în prima ligă a țării a adunat 134 de meciuri și 14 goluri. Puțin, ar spune unii (referindu-ne strict la goluri), dacă e să ne uităm în fișa postului, din care descoperim că este extremă stângă. Alex Păun nu este un marcator pur sânge, deși în adolescență s-a hrănit cu reușitele lui Andryi Șevcenko (fost internațional ucrainean) și Adrian Mutu, însă este un coechipier de nădejde.

Aleargă neîncetat, cere mingea, nu ezită să șuteze la poartă, atunci când simte că este momentul prielnic, dar cel mai adesea s-a remarcat prin pasele decisive date pentru coechipieri. În Gruia a ajuns tocmai în 2010, adus de Răzvan Zamfir (fost oficial la CFR în perioada în care vișiniii au luat trei titluri, actual oficial al grupării FC Hermannstadt). A crescut lângă Cadu, Maftei, Panin, sau Culio, nume importante din istoria clubului din Gruia, iar în urmă cu trei ani era convocat în premieră la echipa națională a României.

Nu a debutat, încă, într-un meci oficial al „Tricolorilor” mari, dar, la cei 24 de ani ai săi, timpul este încă de partea lui. Este, de altfel, obișnuit să îmbrace tricoul României. A evoluat pentru naționalele U17, U19 și 21 (are un total de 17 partide și 4 goluri), și știe că într-o zi visul lui, acela de a evolua pentru prima reprezentativă a țării, va deveni realitate. Copilului care la șase ani bătea mingea în fața blocului din orașul natal, Drăgășani, fotbalul i-a oferit deja totul.

A muncit zi după zi cu înverșunarea celui care știe că pentru orice reușită e nevoie de sacrificiu. De aproape zece ani, de când a ajuns în curtea CFR-ului, trăiește un vis continuu, dar parcă mereu e loc de mai mult. La sfârșitul săptămânii trecute a reușit să spargă gheața, cum se spune, și să înscrie primul gol din acest sezon. S-a bucurat ca un copil, imediat după reușită, apoi a afișat mine deja cunoscută, a omului preocupat, a jucătorului pentru care reușita personală nu ar avea nicio valoarea dacă echipa nu iese învingătoare de pe teren.

„Mă bucur că am reușit să-mi ajut echipa, sper să nu mă opresc aici și să mai înscriu”, sună repetitiv declarațiile lui Alex Păun, după fiecare reușită. Devorator de filme, Alexandru „Adiță” Păun spunea la un moment dat: „Aş vrea să am un rol principal în propriul meu film, pentru ca toată lumea să-mi cunoască etapele vieții!”.

Distribuie:

Postaţi un comentariu