Multe bâlbe și o certitudine pentru dubla de Euro

Echipa naţională de fotbal a României se pregăteşte de dubla cu Ungaria şi Finlanda, din preliminariile pentru Euro 2016. Rezultatele acestor două partide, coroborate cu celelalte scoruri care se vor înregistra în grupa din care face parte şi reprezentativa tricoloră, ar putea stabili în mare măsură, principala favorită la calificare. Să fie România, să fie Grecia, Ungaria sau Finlanda? La turneul final al Campionatului European găzduit de Franţa se vor califica mai mult de jumătate dintre ţările „Bătrânului continent”, motiv suficient pentru selecţionerul Piţurcă să mai lase de la el şi să uite principiile care l-au consacrat. Singura certitudine este prezenţa lui Răzvan Raţ în teren. Fundaşul stânga este la cei 33 de ani ai săi, unul dintre cei mai constanţi fotbalişti români.

Bâlbele lui Piţi

Declaraţiile selecţionerului au fost năucitoare înaintea confruntării istorice cu Ungaria. Victor Piţurcă a ieşit în faţa presei şi a explicat cum a făcut selecţia pentru cele două meciuri, ce se pot dovedi capitale pentru prezenţa tricolorilor în Franţa. În linia de atac antrenorul României i-a convocat pe Bogdan Stancu (Genclerbirligi), Ciprian Marica (Konyaspor), Claudiu Keşeru, Raul Rusescu şi Alexandru Chipciu, toţi de la campioana Steaua. Cum preferatul selecţionerului, Ciprian Marica este suspendat pentru meciul cu Ungaria, aproape sigur în primul 11 va apărea cel de al doilea „protejat” al lui Piţi, Bogdan Stancu. Nu că fostul stelist ar rupre gura târgului cum se spune, dar e şi el o febleţe a lui Piţurcă. Constanţa lui Keşeru, sau revenirea de formă arătată de Rusescu nu l-au impresionat pe tehnicianul tricolorilor deci, pare greu de crezut că ar putea conta pe ei. „Rusescu nu m-a impresionat nimic. Dar din punct de vedere al experienţei am încredere în el. Aveam nevoie de un atacant avînd în vedere că Marica lipseşte la primul joc”, spunea selecţionerul la începutul acestei săptămâni.

În vremurile bune ale lui Piţurcă, ca să ajungi la echipa naţională era obligatoriu să fii titular la echipa de club. Pentru meciurile cu Ungaria şi Finlanda 10 dintre cei 14 „stranieri” sunt doar rezerve, sau nici măcar, la echipele lor. Doar Dragoş Grigore la Toulouse, Cosmin Moţi la Ludogorets, Răzvan Raţ la PAOK şi Mihai Pintilii la Al Hilal sunt titulari de drept şi au evoluţii constante, restul au fost convocaţi pentru că tehnicianul primei reprezentative „are încredere în ei”. „Gardoş mi-aş fi dorit să joace. Are doar un joc în această perioadă. Maxim nu mai e acelaşi jucător care a fost în primul sezon de Bundesliga, i-am zis şi eu asta. Nu mai are acelaşi entuziasm, se întâmplă ceva cu el, iar pe Luchin am mizat în locul lui Papp pentru că al doilea nu a jucat ceva timp, cât a fost pe la Astra şi Chievo, în timp ce Luchin a jucat mereu, mai puţin în ultima vreme, când a mai prins doar meciuri din Cupă sau câteva minute în meicurile de campionat”, a explicat Piţurcă algoritmul convocărilor la echipa naţională.

victor-piturca2

„Sânmărtean din momentul în care a venit la Steaua a început să fie mult mai responsabil, vizavi de fotbal, de ce se întâmplă în teren. El are un atu foarte mare, este un jucător foarte tehnic”, selecționerul Victor Piţurcă despre Lucian Sânmărtean.

În sfârşit Sânmărtean

După ce o țară întreagă, de la simpli suporteri, până la specialiști și antrenori din fotbalul nostru au făcut lobby pentru convocarea lui Sânmărtean, selecționerul a cedat și l-a inclus pe mijlocașul Stelei în lotul pentru meciurile cu Ungaria și Finlanda. Lucian Sânmărtean a îmbrăcat ultima dată pentru echipa naţională în meciul România – Belarus 2-2, disputat la data de 7 octombrie 2011, pe Arena Naţională, în preliminariile pentru turneul final Euro 2012. Mijlocaşul bistrițean, legitimat la acea vreme la FC Vaslui, a început titular, dar a fost schimbat după doar 28 de minute din cauza unei accidentări. De la acel episod selecţionerul nu l-a mai convocat pe Sânmărtean. Evoluțiile impecabile în tricoul Stelei l-au determinat pe Piţurcă să revină la sentimente mai bune faţă de tehnicul fotbalist ardelean.

Victor Pițurcă a mărturisit că și pentru meciul cu Grecia ar fi vrut să-l convoace, dar fotbalistul s-a accidentat. „Pe Sânmărtean aș fi vrut să-l convoc, însă, din păcate, exact înaintea meciului cu Grecia el s-a accidentat. Sânmărtean din momentul în care a venit la Steaua a început să fie mult mai responsabil, vizavi de fotbal, de ce se întâmplă în teren. Eram mulțumit de jocul lui și voiam să fie la echipa națională încă de luna trecută. Dacă Sânmărtean ar fi fost în echipă, jocul poate s-ar fi derulat de altă manieră. El are un atu foarte mare, este un jucător foarte tehnic”, a declarat Victor Piţurcă. Selecţionerul nu a ezitat să-l critice pe antrenorul Stelei, Costel Gâlcă, despre care spune că nu-l foloseşte pe Sânmărtean pe postul care i se portiveşte cel mai bine. „Costel Gâlcă îl foloseşte pe Sânmărtean mijlocaş central. Eu am mai spus de multe ori că rişti atunci când joci la închidere cu un fotbalist de profilul lui Sânmărtean. În campionatul României poate juca acolo fără probleme, însă cu adversari mai puternici poţi avea probleme. S-a văzut acest lucru şi la Kiev”, a spus Piţurcă.

Lucian Sânmărtean a adunat în întreaga sa carieră doar șapte selecţii la echipa naţională, cei mai mulţi antrenori care au lucrat cu el definindu-l ca un jucător înzestrat cu un talent uriaş, dar şi extrem de capricios. Ajuns la 34 de ani Sâmnărtean a parcurs toate etapele fireşti până să ajungă la maturitatea fotbalistică din momentul de faţă. S-a apucat de fotbal la vârsta de 7 ani, la Gloria Bistriţa, echipe pentru care avea să debuteze în Liga I, la data de 24 martie 1999, într-un meci Gloria – FC Oneşti, câştigat de ardeleni cu 3-1. Lucian nu s-a impus „din prima” la Gloria, abia din sezonul 2000/2001 devenind titular de drept în echipa lui Jean Pădureanu. După trei ani avea să fie achiziţionat de Panatinaikos Atena, iar în 2004 a câştigat primul titlu de campion din carieră, în tricoul „verzilor” din capitala Greciei. În 2006 a ajuns în Olanda şi acolo a început declinul lui Sânmărtean. O serie de accidentări l-au scos din circuitul marii performanţe. În 2008 s-a întors acasă, la Gloria pentru a-şi relansa cariera. Din 2009, de când a fost achiziţionat de FC Vaslui, despre Lucian Sânmărtean s-a vorbit doar în termeni laudativi. Nu a cucerit niciun trofeu în tricoul moldovenilor, dar a fost aproape aproape în câteva rânduri. La începutul acestui an a semnat cu Steaua, iar în Ghencea şi-a trecut în palmares al doilea titlu de campion.

Distribuie:

Postaţi un comentariu