Motociclism/Doi sătmăreni reprezintă România la Six Days enduro

Mani Gyenes şi Marton Szilvester, doi sătmăreni care vor să aducă glorie pentru România

Astăzi se dă startul la una dintre cele mai dificile, dar şi cea mai veche, competiţie de enduro din lume. Este vorba de Six Days Enduro, ediţie care anul acesta va fi găzduită de minunata insulă Sardinia.

Ediţia este cu atât mai specială cu cât anul acesta se sărbătoresc 100 de ani (n.r prima ediţie s-a desfăşurat în  1913 la Carlisle , Anglia) de la debutul a ce se doreşte a fi cea mai bătrână competiţie motociclistică de off road din calendarul Federaţiei Internţionale de Motociclism.

După cum o spune şi numele, concursul se va desfăşura pe parcursul a şase zile iar la startul lui și-au anunțat prezența 630 de raideri, din toată lumea. Six Days Enduro mai  este cunoscut şi sub numele de “Olimpiada motorsportului” în care participanții formează o echipă națională, alcătuită din șase raide-ri, dar se aleargă și individual.

România este prezentă cu o echipă de şase sportivi, dintre care doi sunt sătmăreni. Este vorba de Emanuel Gyenes, cel mai valoros raider din România şi de Marton Szilvester, dublu campion est European, cel care-i calcă pe urme lui Mani. Cei doi vor face echipă cu Alex Gîrbacea şi Marcel Butuza, colegii lui Mani de la Vectra Racing Braşov, la clasele E 2, respectiv E 1, Lucian Neaga din Piteşti şi Janos Elek din Tg. Mureş la E 3, care împreună formează echipa României.

Mani este deja unul dintre veteranii acestui gen de concurs, sătmăreanul reuşind o performanţă deosebită la prima participare a unui pilot roman la Six Days şi anume medalia de argint (la individual) la ediţia din 2007, desfăşurată în Chile.

O evoluţie deosebită a avut-o în schimb echipa României la ediţia de anul trecut din Germania când echipa, formată din Mani Gyenes (medalie de argint), Szilveszter Marton, Alexandru Gârbacea, Lucian Neaga, Romeo Duicu (medalie de bronz) şi Elek Andras (Team Manager), a primit Trofeul Watling (prima dată decernat în 1962) pentru devotamentul şi sportivitatea aratate în timpul primei participări la International Six Days Enduro 2012.

“Six Days este de fapt un fel de Olimpiadă a enduro-ului în care participanții formează o echipă națională, alcătuită din șase raide-ri, dar se aleargă și individual. Este cel mai vechi concurs de acest gen din lume și totdată și unul dintre cele mai dure. Mi-aș dori să terminăm între primele 20 de națiuni însă va fi foarte greu deoarece echipa este una nouă spre deosebire de anul trecut, când am terminat pe locul 18, dar echipa era una mult mai experimentată. Aștept cu nerăbdare concursul, care este și cel mai important din acest an și sper să facem lucruri frumoase în Sardinia.” ne-a declarat Mani Gyenes la plecare.

 

 

Distribuie:

Postaţi un comentariu