Mor cu licențele LPF și FRF în vitrine

Mai puțin de o lună de zile a trecut de la momentul anunțurilor făcute de oficiali ai cluburilor Gaz Metan Mediaș, respectiv ACS Poli Timișoara, că cele două echipe s-ar putea retrage din Liga 1 înainte de sfârșitul anului. Motivele sunt aceleași, în ambele cazuri: lipsa banilor și datoriile uriașe acumulate. În Banat lucrurile s-au mai liniștit după ce ANAF a acceptat eșalonarea datoriei de două milioane de euro, dar e doar liniștea dinaintea ultimei suflări. La Mediaș lucrurile stau și mai rău. Clubul este în insolvență din octombrie anul trecut, iar președintele Ioan Mărginean pare incapabil să redreseze situația. Nici nu e de mirare. Președintele medieșenilor este aceiași persoană care împreună cu Florian Walter au devalizat Universitatea Cluj. Interesant este că cele două cluburi au fost licențiate și au primit acceptul de a se înscrie în Liga 1, atât din partea Ligii Profesioniste de Fotbal (LPF), cât și din partea Federației Română de Fotbal (FRF).

Credibilitate zero, rezultate zero

Liga 1 a României face deja obiectul unor investigații a comisarilor UEFA, după ce titlul național se acordă de către Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS) și nu de LPF, sau FRF, forurile care ar trebui să conducă și să gestioneze activitatea fotbalistică internă. Sutele de procese de la TAS, în care sunt implicate cluburi și sportivi din țara noastră, deciziile luate de magistrații din Elveția (de cele mai multe ori în contradictoriu cu cele dictate de LPF sau FRF), ridică uriașe semne de întrebare asupra competențelor celor care conduc fotbalul românesc. La data de 23 mai anul curent Liga Profesionistă de Fotbal anunța că procesul de licențiere a cluburilor care au solicitat licența de participare în Liga I, ediția 2017/2018, s-a încheiat cu succes. Vreo 20 de cluburi au primit la acea dată licența de participare în primul eșalon. Printre acestea și Gaz Metan Mediaș și ACS Poli Timișoara. Este cunoscut faptul că actualele dificultăți financiare cu care se confruntă cluburile din România transformă într-o veritabilă provocare încercarea oficialilor entităților sportive de a îndeplini cerințele de ordin financiar necesare procesului de licențiere. Adică ar trebui să existe niște garanții din partea cluburilor, că activitatea fotbalistică din România nu va fi perturbată de eventuale ”derapaje” financiare, sau de alt ordin, a cluburilor care au cerut și au primit licența. Și totuși, ACS Poli Timișoara și Gaz Metan Mediaș au fost licențiate. Nu ar fi prima oară când se trece cu vederea problemele financiare extrem de grave din cantabilitățile cluburilor din Liga 1, dar la Mediaș nu există buget nici după cinci etape disputate din actualul campionat! Niște mărunțiș era în contul clubului la momentul acordării licenței, dar în momentul de față clubul Gaz Metan nu are bugetul consolidat, nu știe dacă va primi bani de la Romgaz și Transgaz (principalii finanțatori) și așteaptă în continuare sprijin de la Primăria Mediaș pentru Centrul de Copii și juniori. UEFA a avertizat FRF încă din 2014 că nu susține inițiativa forului de la București de a elimina criteriul de Fair Play Financiar, în procesul de licențiere. La trei ani distanță lucrurile nu s-au schimbat, iar de luna viitoare Liga 1 ar putea avea doar 13, sau chiar 12 echipe în competiție, în loc de 14 cu câte s-a pornit la drum.  

A ”îngropat-o” pe ”U”, urmează Gaz Metan

Gaz Metan Mediaș este unul dintre cluburile de fotbal din România cu o istorie frumoasă. Înființat tocmai în 1945, clubul își trăiește ultimele clipe. A anunțat-o chiar președintele Ioan Mărginean, omul adus la Mediaș în aprilie anul trecut ca să reinstaureze normalitatea la clubul sibian. La vremea înscăunării lui Mărginean, Gaz Metan era lider în Liga 2 și a promovat la finalul campionatului în eșalonul de elită. Numai că liniștea și stabilitatea de altă dată nu s-au mai regăsit de atunci în micuțul oraș de pe Târnava Mare. ”Eu nu pot să asigur partea financiară. Eu pot să asigur un management sportiv”, se laudă cel poreclit Limoniu. În realitate Ioan Mărginean este un personaj care nu ar avea voie să mai activeze în fotbal, după ce procurorii au dovedit faptul că acesta, împreună cu Florian Walter, au devalizat Universitatea Cluj. Și totuși, Limoniu încă mai crede că locul lui e în fotbal. ”Eu vin de pe fronturi mai grele și pot gestiona situația de la Mediaș. Sunt format la greu, iar la greu se văd adevăratele caractere. La <<U>> Cluj, la un moment dat, nu mai aveam nici teren de joc. Jucam toate meciurile de acasă în deplasare, nu am avut niciun sprijin de la autoritățile locale”, sunt cuvintele cu care Mărginean încă mai speră că-și va câștiga simpatia în rândul medieșenilor. Mai mult, Ioan Mărginean a dezvăluit și motivul pentru care a preluat conducerea clubului de pe Târnava Mare. ”Toți oamenii de la Gaz Metan mi-au întins o mână de ajutor și am avut unde juca cu Universitatea Cluj când echipa nu mai avea teren. Terenul din Alba Iulia era foarte prost, iar ei ne-au primit în casa lor la Mediaș. Este singurul motiv pentru care am venit la Gaz Metan Mediaș”, a mai spus președintele ”Lupilor negrii”. Ioan Mărginean este un personaj nociv sub conducerea căruia orice activitate sportivă dispare. Ioan Mărginean a ocupat timp de şapte ani mai multe funcţii în cadrul clubului “U” Cluj, fiind la un moment dat chiar patronul echipei! Originar din judeţul Alba, Limoniu a ajuns la “U” în anul 2008, odată cu preluarea clubului de către societatea Oncos.  A fost consilier, şef de centru, patron sau administrator special. Din aprilie 2016 este preşedinte la Gaz Metan Mediaş, dar a rămas şi preşedintele Fundaţiei Primăvara Clujană, cea care deţine concesiunea bazei sportive “Dan Anca” din cartierul Gheorgheni, din Cluj-Napoca.

[stextbox id=’custom’ caption=’Falimentul vine la 1 septembrie’]Lovit din plin de febra insolvenței, fotbalul românesc a trăit în ultimii ani câteva falimente răsunătoare. Petrolul Ploiești, Poli Timișoara (adevărata echipă a Banatului), Oțelul Galați, UTA Arad, sau Universitatea Cluj sunt doar câteva exemple de cluburi care nu au făcut față planurilor de reorganizare și au intrat în faliment. Același lucru se va întâmpla și la Mediaș, conform declarațiilor omului care ar fi trebuit să redreseze situația. ”Dacă nu vin investitori, putem intra în faliment. Suntem nevoiți să închidem clubul la 1 septembrie dacă nu vine nimeni lângă noi. Oricare din creditori poate cere falimentul, pentru că nu putem pune în aplicare planul de reorganizare”, a conchis Ioan Mărginean.[/stextbox]

 

Distribuie:

Postaţi un comentariu