Mirel, omul care a pus monopol pe trofee

Mirel Albon / Foto: Dan Bodea

An de an câştigă trofeu după trofeu şi nu are de gând să se oprească. Titlul de campion cucerit anul acesta de echipa feminină de fotbal Olimpia Cluj este al 12-lea din întreaga carieră a antrenorului Mirel Albon. Pe lângă trofeele de campion, Mirel Albon a mai cucerit cu cele două echipe pe care le-a antrenat şi 8 Cupe ale României, câte patru cu fiecare (Clujana, respectiv Olimpia). La jumătatea săptămânii viitoare Albon și Olimpia Cluj vor încerca să stabilească un nou record – al cincelea event consecutiv, performanță unică în fotbalul românesc. Cu 20 de trofee cucerite deja, Mirel Albon îi face marcaj strâns lui Mircea Lucescu, liderul tehnicienilor din țara noastră, într-un clasament al celor mai multe trofee câștigate, în sporturile de echipă (29).

„Comparaţiile mă onorează, dar vreau mai mult”

În sporturile de echipă practicate în România doar Mircea Lucescu îl depășește pe antrenorul clujean Mirel Albon, în ceea ce privește numărul de trofee câștigate, 29 pentru fostul selecționer al României, față de ”numai 20” ale lui Albon. Topul celor mai titrați antrenori din sportul românesc este completat de alți doi clujeni – Nicolae Martin, de 12 ori campion al României cu echipa feminină de baschet Universitatea Cluj, respectiv Ștefan Kovács cu 12 treofee cucerite cu Steaua, Ajax și Panathinaikos Atena. ”Pentru mine sunt mai mult decât onorante aceste comparații. Cei amintiți sunt niște monștri sacrii au sportului românesc. Mi-e greu să mă compar cu ei pentru că, cel puțin în fotbal, atât Mircea Lucescu, cât și Ștefan Kovács au obţinut performanţe fantastice şi în cupele europene, iar cu Nicolae Martin iarăşi e greu să mă compar pentru că nu vorbim de condiţii similare de concurenţă. Nu mi-am propus să stabilesc vreun record, dar cred că în România sunt recordmen cu cele 20 de trofee pe care le-am câștigat, și vreau mai mult”, a spus Albon.

Antrenorul clujean, care este și managerul general al Olimpiei Cluj, a rememorat pentru Transilvania Reporter cel mai bun an din carieră. „2012 a fost cel mai bun an. Am câştigat eventul <campionat, plus Cupa României> cu Olimpia, am ajuns în optimile Ligii Campionilor, de unde am fost eliminaţi de Torres Calcio, iar la echipa naţională, unde eram selecţionerul reprezentativei sub 19 ani, ne-am calificat la turneul final al Campionatului European şi am terminat competiţia pe locul 6. E greu de egalat acel an, dar eu sper că în 2016 vom depăşi performanţele obţinute în 2012”, a punctat Mirel.

Mirel_aer_bun

Foto: Dan Bodea

Recordurile lui Albon

Departe de a se bucura de o remunerație comparabilă cu a colegilor lui (antrenori) din fotbalul masculin, Mirel Albon își continuă munca în fotbalul feminin. A refuzat oferte de a prelua echipe masculine, chiar din străinătate. ”Cea mai recentă ofertă a venit din țările arabe, de la o echipă masculină. Aș fi câștigat acolo într-o lună, cât câștig la Olimpia în 2 ani, dar mi-e foarte greu să mă despart de ceea ce am început aici. Atât în proiectul Clujeana, cât și în Olimpia sunt membru fondator, am pus suflet în ambele proiecte, am investit bani, pur și simplu nu pot să plec. Nu există termen de comparaţie între ceea ce câştigăm noi, nu doar cu fotbalul masculin, ci şi cu celelalte sportui, handbal, baschet etc. Bugetul nostru pentru un sezon întreg este de aproximativ 120.000 de euro, cam cât câştigă un singur fotbalist de la Steaua, sau Dinamo. Însă, eu cred că marile performanţe se obţin când motivaţia este de altă natură decât cea financiară. Zilele trecute am întâlnit nişte fetiţe care practică judo şi care evident nu câştigă bani. Mi-au spus că obiectivul lor este să se califice la Jocurile Olimpice din 2020 şi să cucerească o medalie în 2024, fantastic nu?”, a explicat Albon. Iar statorinicia i-a fost răsplătită, a transformat ”în aur tot ce a atins”.

Olimpia Cluj/ Foto: Dan Bodea

Olimpia Cluj/ Foto: Dan Bodea

Alături de Clujana, Albon a stabilit un nou record în materie de titluri naționale cucerite consecutiv (7), între 2003 și 2009, depășind performanțele anterioare ale formațiilor Chinezul Timișoara și Steaua, ambele cu câte 6 campionate consecutive. Albon este antrenorul care a dat cele mai multe jucătoare echipelor naționale, la toate categoriile de vârstă, iar săptămâna viitoare va stabili un nou record în ceea ce privește numărul de eventuri câșigate. Finala Cupei României este programată în data de 3 iunie, de la ora 17.00, pe Stadionul ”Jean Pădureanu” din Bistrița, iar adversara Olimpiei Cluj va fi învingătoarea dintre Fair Play București şi ASA Târgu Mureș. Dacă va cuceri şi ediţia din acest an a Cupei, Olimpia va deveni prima echipă din România care cucereşte de 5 ori la rând şi titlul de campioană şi Cupa. Precedentul record aparţinea celeilalte echipe clujene de fotbal feminin, CFF Clujana, care a reuşit „dubla” în 2004, 2005, 2006 şi 2008.

„Noi luptăm pentru fiecare trofeu pus în joc. Ar fi minunat să câştigăm şi Cupa României, nu pentru a stabili un nou record, ci pentru că suntem cea mai bună echipă de fotbal feminin din România şi merităm acest trofeu. Din păcate lipsa unui adversar pe măsura noastră este un handicap, care se reflectă cel mai bine în Liga Campionilor. Neavând meciuri tari săptămână de săptămână, apare blazarea, uneori mi-e foarte greu să mai motivez jucătoarele. Multe dintre ele vor să plece în campionate mai puternice. Vina mea este că an de an mi-am propus ca echipele pe care le-am antrenat să crească an de an, să devenim profesionişti, iar acest lucru îl reliefează cel mai bine rezultatele noastre”, încheie Mirel Albon.

[stextbox id=”custom”]

Topul celor mai titraţi antrenori români

Mircea Lucescu 29 de trofee

Dinamo – 1 titlu, 2 Cupe

Rapid – 1 titlu, 1 Cupă, 1 Supercupă

Galatasaray – 1 titlu, 1 Supercupă a Europei

Beşiktaş – 1 titlu

Şahtior – 8 titluri, 5 Cupe, 6 Supercupe, 1 Cupă UEFA

Mirel Albon 20 de trofee

CFF Clujeana – 7 titluri, 4 Cupe

CFF Olimpia – 5 titluri, 4 Cupe

Ştefan Kovács 12 trofee

Steaua – 1 titlu, 3 Cupe

Ajax – 2 titluri, 1 Cupă, 2 Cupe ale Campionilor, 1 Supercupa Europei, 1 Cupă Intercontinentală Panathinaikos – 1 Cupă

Cosmin Olăroiu 12 trofee

Steaua – 1 titlu, 1 Supercupă

Al-Hilal – 1 titlu, 2 Cupe

Al-Sadd – 1 Cupă

Al-Ain – 2 titluri, 1 Supercupă

Al-Ahli – 1 titlu, 1 Cupă, 1 Supercupă

Nicolae Martin (baschet feminin) 12 trofee

”U” Cluj – 12 titluri.

[/stextbox]

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

„Eu cred că marile performanţe se obţin când motivaţia este de altă natură decât cea financiară. Zilele trecute am întâlnit nişte fetiţe care practică judo şi care evident nu câştigă bani. Mi-au spus că obiectivul lor este să se califice la Jocurile Olimpice din 2020 şi să cucerească o medalie în 2024, fantastic …”, Mirel Albon, managerul echipei feminine de fotbal Olimpia Cluj.

Distribuie:

Postaţi un comentariu