Mai bine mai târziu… Ibrahima Balde a ajuns în Gruia

sursa foto: lunion.fr

Când îți dorești ceva cu adevărat trebuie să lupți. Să cauți soluții, să schimbi planul inițial, să faci eforturi. E aproape obligatoriu să faci sacrificii și compromisuri. Se spune că de cele mai multe ori, la final, va merita. Cam așa stau lucrurile în ceea ce-l privește pe noul atacant al CFR-ului, Ibrahima Balde. Senegalezul a ajuns la gruparea din Gruia după 7 ani de așteptare, dar a ajuns.

Atacantul care are în palmares Europa League, doar pentru că făcea parte din lotul lui Atletico Madrid la momentul câștigării trofeului, nu este singura ”lovitură” pe care CFR-ul o dă în aceste zile. Un internațional algerian, născut în Franța, care evoluează în liga a doua a Elveției, este așteptat la Cluj. Odată cu oficializarea acestor două mutări, CFR Cluj a ajunge la 19 transferuri efectuate în această vară. Nu mai puțin de 18 jucători au ajuns în Gruia liberi de contract. 

CFR l-a vrut în 2010, Petrescu în 2012
Transferul lui Irahima Blade la CFR Cluj are în spate o întreagă poveste. În 2010, iminenta despărţire de ivorianul Yssouf Kone i-a determinat pe şefii lui CFR-ului să testeze piaţa în căutarea unui înlocuitor. Și l-au găsit, potrivit presei spaniole, în curtea lui Atletico Madrid. Era tocmai Balde. La acea vreme senegalezul avea doar 21 de ani și tocmai își trecuse în palmares trofeul UEFA Europa League, e drept, fără să fi jucat vreun meci pentru gruparea madrilenă, în respectiva campanie europeană.

De altfel, ar fi fost aproape imposibil pentru tânărul fotbalist să prindă un loc în primul 11 al lui Diego Simeone, în contextul în care la Atletico jucau, la acea vreme, atacanți de top, cum: Kun Agüero, Diego Forlán, Falcao sau Adrián. A fost mai mereu împrumutat. Mai întâi la Numancia (18 partide și 6 goluri), apoi la Osasuna (22 de meciuri și 7 goluri). În 2012 a fost cerut insistent de Dan Petrescu la Kuban Krasnodar, echipă antrenată la acea vreme de actualul tehnician al CFR-ului.

Până să se oficializeze transferul la gruparea din Rusia, Petrescu semnase deja cu Dinamo Moscova, dar a continuat să-l monitorizeze pe Balde. La Kuban, atacantul care a prins câteva meciuri și în tricoul echipei naționale a Senegalului, a avut cea mai prolifică perioadă a carierei. În cele patru sezoane petrecute la echipa Krasnodar, Balde a evoluat în 82 de partide și a marcat de 22 de ori. Sezonul precedent l-a prins în tricoul fostei campioane a Franței, Reims. 

sursa foto: lunion.fr

În eșalonul secund al campionatului din Hexagon, Ibrahima Balde a evoluat în 21 de partide, dar a marcat doar două goluri, ceea ce i-a determinat pe oficialii lui Reims să nu-i prelungească contractul. Sâmbătă seara, Balde a fost prezent în tribunele arenei din Gruia, iar oficialii CFR-ului au confirmat transferul fotbalistului. ”În cele din urmă am finalizat negocierile, iar Balde este jucătorul nostru. Contractul lui este pe doi ani, cu opțiune de prelungire”, a spus Bogdan Mara, directorul sportiv al vișiniilor.

La nivel de echipe naționale Balde a atins performanța maximă la Jocurile Olimpice de la Londra (2012). Senegalul a făcut parte din grupa A, alături de Marea Britanie, Uruguay și Emiratele Arabe Unite și s-a calificat în sferturile competiției de pe locul 2, după ce a învins naționala sud-americană cu 2-0 și a terminat la egalitate cu Marea Britanie și Emiratele Arabe Unite, ambele cu același scor 1-1. În sferturi naționala lui Balde a dat peste Mexic, viitoarea campioană olimpică, în fața căreia a cedat cu 2-4.

Urmează primul transfer pe bani
După ce a transferat 17 jucători fără să achite măcar un euro cent către vreun club din Europa, sau de pe alt continent, CFR Cluj este pe cale să achiziționeze primul jucător pe bani. Este vorba despre algerianul Liassine Cadamuro-Bentaibe. Fotbalistul în vârstă de 29 de ani este sub contract cu Servette Geneva, echipă ce activează în liga a doua din Țara Cantoanelor.

Dacă negocierile dintre cele două cluburi vor decurge normal, apărătorul algerian, titular în pentru prima reprezentativă a țării lui, pentru care a debutat în 2012, va semna cu echipa din Gruia în următoarele zile. Pentru transferul lui Cadamuro CFR-ul va achita o sumă modică, doar 150.000 de euro, acesta fiind primul transfer făcut pe bani de clubul clujean în această vară. Liassine Cadamuro Bentaibe este un fotbalist polivalent ce poate juca pe toate pozițiile defensive. 

sursa foto: alchetron.com

În ultimul sezon din Elveţia, algerianul a jucat în 38 de meciuri şi a marcat de 9 ori pentru Servette. Liassine Cadamuro-Bentaibe s-a născut la Toulouse, în Franța, dar a crescut la academia de fotbal a celor de la Sochaux, de unde a fost achiziționat în 2008 de Real Sociedad. În prima echipă a bascilor a evoluat între 2011 și 2015, dar nu a reușit să se impună, contabilizând doar 27 de partide în tricoul lui Sociedad. În Spania a mai evoluat sub formă de împrumut la Mallorca și Osasuna, iar în 2016 a fost achiziționat de Servette Geneva.

Au prelungit și cu Păun
Ambițiile CFR-ului sunt mari. Oficialii din Gruia țin morțiș ca echipa lor să ajungă să se bată din nou cu marile forțe ale Europei, iar pentru ca acest lucru să devină posibil și achizițiile din această vară, sau măcar parte din ele, sunt pe măsura așteptărilor. Hoban este un jucător de clasă. Nistor, Luchin și Bokila ar putea să-și relanseze carierele la Cluj, iar Balde și Liassine Cadamuro-Bentaibe sunt doi jucători care au evoluat constant la echipele lor de club, până să ajungă în Gruia. La sfârșitul săptămânii trecute și lui Alexandru Păun. Fotbalistul are 22 de ani și este un produs al grupelor de copii și juniori a clubului feroviar. Prelungirea contractului lui Păun vine în contextul în care jucătorul a evoluat în meciul său cu numărul 100, în tricoul CFR-ului, în prima etapă a noului sezon, în egalul (1-1) de la Botoșani.

 

Distribuie:

Postaţi un comentariu