LPF are un nou șef. E vechiul președinte

sursa foto: gsp.ro

O nouă filă din istoria fotbalului românesc s-a scris la începutul acestei săptămâni. La Liga Profesionistă de Fotbal au avut loc alegeri pentru funcția de președinte. Candidați au fost Gino Iorgulescu, președintele în exercițiu la momentul alegerilor, respectiv Sorin Drăgoi, reprezentantul clubului ACS Poli Timișoara. A câștigat cine a trebuit să câștige. Ajutorul de care s-a bucurat Gino Iorgulescu în 2013 a fost cu repetiție și în 2017. Există însă, și un preț.

Președintele reconfirmat al LPF nu trebuie să uite niște amănunte, iar: ”Un lucru important din activitatea LPF este contractul din drepturile TV”, spunea în urmă cu ceva vreme Iuliu Mureșan, primul președinte de club care și-a reiterat susținerea pentru Iorgulescu. De ce s-a făcut referire tocmai la drepturile TV? Poate pentru că acestea sunt deținute de Paszkany Arpad, printr-un grup controlat de omul de afaceri clujean, șeful din umbră a președintelui Mureșan și a clubului CFR.

S-a mers pe continuitate
Gino Iorgulescu și-a ”zdrobit” contracandidatul la funcția de președinte al LPF, Sorin Drăgoi. Cu 13 voturi pentru și doar unul împotrivă, evident cel al lui Drăgoi, vechiul și noul președinte este de departe preferatul cluburilor de fotbal din Liga 1 deși s-a speculat foarte mult pe susținerea politică a lui Drăgoi. La fel a fost și în 2013 când Gino Iorgulescu a beneficiat de susținerea unor persoane importante din politică și de apropiații acestora din structurile de conducere a mai multor cluburi din Liga 1, între care și CFR Cluj. Atunci, în 2013, mai mulți oficiali de cluburi din Liga 1, printre care și reprezentantul CFR-ului, s-au întâlnit cu Gino Iorgulescu, cu o seară înaintea alegerilor.

După ce oamenii de fotbal au plecat, la masa viitorului președinte s-au așezat prietenii politici ai acestuia. ”Nu m-am întâlnit aseară cu Gino. Am avut un reprezentant. Au fost nouă cluburi prezente. Știam de aseară că va fi Gino președinte. Cei prezenți erau hotărâți la o schimbare. Primul ministru și premierul au venit după ce s-au întâlnit cluburile. Aștept de la Gino să aducă un contract mai mare din drepturile TV”, spunea la data de 14 noiembrie 2013 Iuliu Mureșan. Întâlnirea din seara de dinaintea alegerilor din 2013 a fost confirmată și de premierul de atunci al României, Victor Ponta.

”Era timpul unei schimbări, sincer. Am văzut că s-a zis că m-am implicat. Nu m-am implicat, dar nici nu mi-am ascuns dorința de schimbare. Cred că trebuie să se schimbe. Oamenii care stau prea mult în funcții nu mai dau randament”, spunea Ponta la România TV. Ca și atunci, și în 2017 principala problemă a președintelui Iuliu Mureșan este să facă lobby pentru păstrarea drepturilor TV la actualii proprietari (compania ISB), între proprietarii căreia se numără și Paszkany Arpad.

”Mergem pe continuitate. Un lucru important din activitatea LPF este contractul din drepturile TV. Din ce informații am eu, contractul va continua, dacă nu cumva va fi chiar un pic mai bun. Îl propunem sigur pe Gino Iorgulescu, fără ezitare. Și echipa de la LPF este bună, nu doar Gino Iorgulescu. Dacă nu are cine să-l propună, îl propunem noi”, spunea la începutul acestei luni Mureșan, în Prosport. Și tot ca o notă de continuitate vine și declarația celui învins în bătălia pentru șefia LPF.

Imediat după aflarea rezultatului Sorin Drăgoi a speculat că la fel ca în 2013 situația s-a schimbat în seara de dinaintea alegerilor de la LPF. ”E greu când candidezi cu un adversar preferat. E greu să schimbi mentalitatea și să schimbi ceva. Sunt convins că totul s-a schimbat aseară. Am simțit că oficialii cluburilor au votat pentru un lucru mai bun în fotbal. Dacă ăsta e lucrul mai bun, atunci trebuie să accept”, a reacționat Sorin Drăgoi imediat după înfrângerea în fața lui Gino Iorgulescu.

Prioritățile lui Gino
În vârstă de 61 de ani, Gino Iorgulescu a fost ales pentru prima oară președinte al Ligii Profesioniste de Fotbal (LPF) la data de 14 noiembrie 2013, cu 11 voturi, față de cele 7 primite de contracandidatul său de atunci, Dumitru Dragomir. Acesta va fi ultimul mandat al lui Iorgulescu, deoarece o persoană nu va putea avea mai mult de două mandate. Înainte să lase șefia LPF pe mâna următorului șef, Gino Iorgulescu a dat asigurări cluburilor din Liga 1 că vor avea cel puțin la fel de mulți bani și în viitorul contract de drepturi TV, care va intra în vigoare din 2019.

”Am candidat pentru că am asigurări că acest contract de drepturi TV va fi la fel sau chiar și mai mare decât actualul. Atunci am decis să candidez, când am aflat că mai pot face un contract la fel de bun”, a ținut să precizeze Iorgulescu. Oarecum bizar este argumentul pe care a mers Iorgulescu la actualele alegeri, contractul drepturilor TV. Reamintim că în 2015 reprezentanții cluburilor din Liga 1 l-au ”blocat” pe Iorgulescu să negocieze în numele lor cu firma ISB (deținătoarea drepturilor TV), tocmai pentru că fostul și actualul șef al LPF ajunsese la o înțelegere cu IBS pentru micșorarea contractului de la 27,5 milioane de euro, la 21 de milioane de euro.

După ce a garanta cluburilor contractul drepturilor TV, Gino Iorgulescu a mai făcut câteva precizări. ”Am implementat câteva idei ce ar putea îmbunătăți activitatea. De exemplu, să generăm venituri, fotbaliști de elită, dar și spectacol. Plus suport pentru toate echipele de club. Avem un contract TV ce a asigurat stabilitatea cluburilor. Ne-am gândit să suplimentăm veniturile prin vânzarea la comun a publicității, ca la UEFA. O să fie nevoie însă să ne înțelegem cu cluburile.

Vom sprijini cluburile pe probleme de marketing, dar și consultanță pentru sponsorizări”, a mai spus Iorgulescu. Acesta pare să fi găsit soluții și pentru conflictele de genul FCSB vs CSA Steaua, sau Rapid vs Academia Rapid. Iorgulescu spune ca vrea să introducă un proiect de lege prin care brandurile cluburilor sportive să aparțină de municipalități. Situația este similară în Italia. Gino Iorgulescu speră de asemenea să implementeze cât mai curând arbitrajul video în Liga 1 şi aşteaptă sponsorizări pentru a introduce noul sistem VAR (Video Assistent Referee).

”Pentru toate cluburile ar fi un beneficiu, ca să nu mai fie acele greșeli de arbitraj. Acum avem niște contracte mici cu actualii sponsori ai LPF, care nu pot să acopere arbitrajul video, de exemplu, dar așteptăm sponsorizări cu dedicație”, a declarat președintele LPF, la conferința de presă care a urmat alegerilor în care şi-a asigurat un nou mandat în fruntea Ligii.

Distribuie:

Postaţi un comentariu