Liniște! Vorbește Cristi Dulca!

Foto: Dan Bodea

Cu ceva ani în urmă suporterii „Șepcilor roșii” afișau la fiecare meci, și nu doar la partidele de fotbal, un banner cu mesajul: „Liniște! Joacă Universitatea Cluj!”. Parafrazând mesajul fanilor Transilvania Reporter a realizat un interviu cu noul antrenor al Universității, Cristi Dulca. La 46 de ani, antrenorul are deja un CV impresionant din care nu lipsește o promovare în Liga 1, tocmai cu ”U”, prezențe în cupele europene, cu FC Vaslui, dar și un mandat pe banca tehnică a echipei naționale de tineret a României în perioada 2015-2018. Dulca este la al treilea mandat pe banca „Șepcilor roșii” și a vorbit deschis despre obiectivele personale și ale echipei în sezonul 2019/2020 , unul dintre cele mai atractive din istoria fotbalului intern.

Transilvania Reporter: Intrăm direct în subiect, nu înainte de a-ți ura „Bun revenit acasă!”. Ești la al treilea mandat ca antrenor la ”U”, îți amintești cum ai ajuns prima oară la Universitatea?

Cristi Dulca: Sigur, a fost și atunci, la fel ca și acum, un moment extrem de frumos din viața mea. Îmi amintesc că m-a sunat domnul Florian Walter, Dumnezeu să-l ierte și să-l odihnească <<Florian Walter, fost patron al Universității Cluj a murit pe 19 mai anul curent –n.a.>> și mi-a propus funcția de antrenor. Echipa a avut un început mai slab de campionat cu italianul Carmelo Palilla şi Cornel Ţălnar. Nu am stat deloc pe gânduri. La <<U>> vii cu sufletul! Am venit după campania europeană cu FC Vaslui, cu care am fost aproape de calificarea în grupele Europa League. La fel ca și acum, și atunci obiectivul era promovarea în Liga 1. Știam că este presiune la <<U>>, dar mie îmi plac provocările, nu mi-e teamă de presiune. Dacă mi-ar fi teamă m-aș lăsa de meserie. Ultima oară când am antrenat pe <<U>> a fost în Liga 1, o perioadă cu mari probleme, cu mari dificultăți la echipă. Din fericire acum este un club cu stabilitate, susținut de Universități, de autorități, există stabilitate financiară. Orice antrenor își dorește liniște la echipă din toate punctele de vedere, iar pentru mine este foarte important că voi putea lucra într-un mediu extraordinar.

Transilvania Reporter: Nu este un secret că suporterii te-au dorit în funcția de antrenor și cu siguranță și acest aspect a contat în alegerea oficialilor. Cât de mult înseamnă, în fotbalul modern, sprijinul suporterilor? Pare așa, mai degrabă o poveste din fotbalul romantic, din alte vremuri…

Cristi Dulca: Orice club se bazează pe sprijinul suporterilor, ei mereu sunt al 12-lea jucător. Acum, despre suporterii Universității, nu trebuie să spun eu prea multe. Ei au fost mereu lângă echipă și la bine și la greu. Fără suporteri și fără oamenii care s-au mobilizat în 2016, ar fi fost aproape imposibil ca <<U>> să mai existe. Astea sunt momentele în care realizezi cât de iubită este o echipă și ce înseamnă ea pentru un oraș. Universitatea e mai mult decât o echipă de fotbal, este o poveste care se scrie în fiecare zi.

Transilvania Reporter: De când ai renunțat la colaborarea cu Jiul Petroșani ai fost o prezență constantă la meciurile „Șepcilor roșii”. Cum ai trăit tu acest sezon în calitate de suporter?

Cristi Dulca: Sincer, mi-aș fi dorit ca echipa să promoveze, chiar dacă acest lucru ar fi însemnat că eu nu aș fi fost azi aici, în calitate de antrenor. Când iubești echipa e normal să treci prin toate stările, de la fericire, la mâhnire. În primul rând nu trebuia să se ajungă la baraj, dar acum contează mai puțin acest aspect, important este să ne apucăm de treabă pentru ceea ce va urma.

Transilvania Reporter: Acum vei coborî din tribune în iarbă. Care sunt primele schimbări pe care ți le-ai propus? Mă refer la lot, la programul de pregătire, metode…

Cristi Dulca: Vor fi multe schimbări. Și la nivelul băncii tehnice și la nivelul lotului de jucători. Încercăm să aducem fotbaliști care au evoluat la cel mai înalt nivel, și aici mă refer la Liga 1, chiar și în străinătate. Vreau să aducem și un preparator fizic foarte bun.

Transilvania Reporter: Ai fost selecționerul naționalei de tineret, să ne așteptăm la o întinerire a primului 11? Întreb asta pentru că ai avut rezultate bune la naționala U21, ceea ce înseamnă că ai lucrat bine cu fotbaliști tineri…

Cristi Dulca: Da, atunci când eram selecționerul naționalei de tineret îl băteam la cap zilnic pe domnul Burleanu <<Răzvan Burleanu, președintele Federației Române de Fotbal>>, să introducă regula folosirii jucătorilor sub 21 de ani în Liga 1. Pot să spun că am pus și eu o cărămidă la ascensiunea echipei naționale de tineret care, iată ce rezultate frumoase a obținut la Europeanul U21. Mie îmi place să lucrez cu jucătorii tineri, să-i arunc în luptă cum se spune. Acum datele problemei sunt un pic altfel. Obiectivul echipei este promovarea, iar acest lucru nu se poate obține numai cu copii în teren. Trebuie să existe un mix între experiență și entuziasmul tinereții.

Transilvania Reporter: Ai identificat cu siguranță anumite posturi deficitare. Care ar fi acestea? Sau altfel spus ce jucători ai vrea în echipă?

Cristi Dulca: Pot să spun de pe acum că îmi doresc jucători valoroși care să poate să ducă această echipă în Liga 1. Eu am fost în tribună la majoritatea meciurilor, nu am fost nici pe bancă, nici la antrenamente, nici în staff, nu ar fi corect să spun eu ce anume s-a greșit.

Transilvania Reporter: Sezonul viitor va fi unul și mai greu decât precedentul, dar și mai atractiv. Petrolul, UTA, Reșița, Rapid, FC Argeș, Farul…toate sunt echipe cu care în alte vremuri te duelai în Divizia A, în calitate de jucător. La cele amintite le adăugăm pe Dunărea Călărași și Concordia care vor începe campionatul cu orgoliul „rănit” după retrogradările pe care le-au bifat. Poate ține ”U” pasul cu ele?

Cristi Dulca: Deja șase, șapte echipe și-au anunțat obiectivul, acela de a promova, dar și noi vom lupta pentru promovare. Sezonul ce va urma va fi cel mai puternic, la nivelul ligii a doua, de când sunt eu în fotbal. Acum toți trebuie să lăsăm în urmă ce a fost și să muncim pentru ce va urma pentru că va fi un campionat greu, foarte greu. Avem nevoie de sprijinul tuturor, al suporterilor, al oamenilor din jurul nostru. Până la urmă Clujul este o familie și așa trebuie să rămână. Știu că numai jocul echipei va aduce lumea la stadion. Vreau să avem un joc consistent, care să aducă rezultate și lume multă în tribune. Împreună vom fi o forță!

Transilvania Reporter: Neluțu Sabău ar putea continua și el la ”U”, chiar dacă la centrul de copii și juniori. Împreună ați câștigat titlul cu Rapid. Ce vremuri…

Cristi Dulca: Oh da, ce vremuri… Acum Rapid va fi adversara noastră, deci nu pot să le urez baftă. Despre Neluțu Sabău? Lumea nu trebuie să uite că a venit lângă echipă în două momente foarte grele. El este un simbol al Universității. În 2016 când a revenit lângă echipă, clubul era într-o situație foarte grea. S-a plecat de zero. Nu era nici-o grupă de juniori, acum Universitatea este între primele patru din țară, la nivel de juniori. Este decizia lui dacă va continua, sau nu la Universitatea, dar pentru ce a făcut trebuie respectat.

Transilvania Reporter: La final te întreb direct: forțează ”U” promovarea în Liga 1, sau e de preferat o perioadă de reconstrucție?

Cristi Dulca: Universitatea Cluj este o echipă de tradiție în fotbalul românesc și acolo îi este locul!

Distribuie:

Postaţi un comentariu