Liniște! Dom’ profesor, predă fotbal!

Cristian Pustai /Foto: Dan Bodea

Se întâmplă să fim martori la evenimente, să vedem lucururi, să ni se pară normal, până ceva depășește capacitatea de ”normalitate”. A fost CFR, a fost Unirea Urziceni și mai apoi Oțelul. Am putea aminti și de alte succese memorabile, culminând cu Arieșul Turda, în Cupa României. Am putea aminti de Kaiserslautern care în Germania a plecat, succesiv, din liga a treia, până pe prima treaptă a podiumului unui campionat exclusivist, Bundesliga.

În Liga 1, e vremea săracilor. FC Viitorul și mai ales Gaz Metan Mediaș demonstrează, dacă mai era nevoie, că fotbalul se joacă pe foame. La Mediaș, dom’ profesor Pustai predă României o lecție de fotbal. Matematica îl ajută. El știe mai bine ca oricine altul că formulele au o rezolvare, iar rezultatul nu poate fi decât pozitiv, dacă știi formula. Și Pustai o știe! 

Scurtă trecere în revistă

La capătul sezonului 1999/2000 Gaz Metan Mediaș promova pentru prima oară în istorie, în Liga 1. Pe vremea aceea jucau în alb și negru, clujeanul Ciurar, crescut de ”U”, transferat la CFR, Șomfălean, Zotincă (ce fotbalist!), Boroncoi, Boaru, sau Găldean. Jean Gavrilă era antrenor. Gaz Metan Mediaș își primea adversarii cu flori, vezi cazul Florin Răducioiu, care a revenit la Dinamo, doar pentru a pleca pe ușa din dos, asemeni lui Gică Popescu. Mediașul era o gazdă bună. Până în 2007. Atunci, de la catedra unei școli din oraș, a fost instalat pe banca tehnică a echipei de fotbal, un profesor de matematică. Iar am putea să dăm exemple de profesori, economiști, sau contabili din Bundesliga, dar ne vom limita la un nume: Cristian Pustai.

Un folck-ist ce-și petrecea verile în Vama Veche, cântând și compunând. Omul care își etala nuditatea pe plaja din Vamă, era chemat să predea fotbal. Și a reușit. În primul sezon învins în lupta pentru evitarea retrogradării o echipă de tradiție, FC Argeș. După trei ani ducea Gazul în cupele europene. Mainz era eliminată, dar Austria Viena le-a venit de hac. Un an mai târziu, Dinamo îi elimina nemeritat din semifinalele Cupei României, după 2-2 la Mediaș, adică cu golul marcat în deplasare. A venit și vremea scadenței și Gaz Metan a retrogradat, la capătul unui sezon 2014/2015 în care au luat calea eșalonului secund nu mai puțin de șase echipe. După doar un an a revenit în elită. Acum? Cine îndrăznește să arate cu degetul către Mediaș?

Clasament pentru poză

Cristina Pustai a fost dat afară de la Rapid, de la Pandurii și de la FC Botoșani, până să revină acasă, la Mediaș. Nu că nu a făcut tot ce putea să facă, doar pentru că ardelean fiind, a ales calea mai ușoară, prietenească, o strângere de mână în locul scandalului. S-a întors la Mediaș într-un moment în care echipa lui de suflet, risca ratarea promovării. O simplă privire pe clasament și-o probabilitate matematică, au readus Gazul în Liga 1. Pare simplu, dar e facultate ce se predă în vestiarul găzarilor, și-n birourile șefilor. Matematica e simplă când o stăpânești de așa natură că nimeni, în afară de tine, antrenor, nu o înțelege. Cine credea că Azdren Lullaku, un internațional albanez, care a privit Europeanul la televizor, va ajunge titular în naționala țării lui, după un parcurs fără cusur la Gaz Metan? Cine ar fi crezut că Trtovac, sau Susnjar, Mircea Axente, sau grăsuțul Eric mai pot face performanță? Preț de o zi Gaz Metan Mediaș a fost liderul Ligii 1. Între timp a fost depășită de Viitorul lui Gică Hagi, într-un clasament de pus în poză.

”Nu-i nicio minune ce se întâmplă la noi la echipă. E doar muncă și când muncești așa cum trebuie, vin și rezultatele. Acum nu trebuie să ne împăunăm și să ne facem poze cu clasamentul. Mai e mult de muncă, până la finalul campionatului. Da, suntem pe un drum frumos, putem fi surpriza campionatului. Surprize au mai fost, dar nici nu am curaj să mă gândesc la ele, pentru că între timp două dintre fostele campioane au dispărut. Doar CFR-ul luptă în continuare, dar vedeți cu ce probleme se confruntă și ei. Deci, nu-mi doresc să fim campioni şi apoi să ne desființăm. Vom lupta până la capăt, pentru noi, pentru club. Dacă vom fi surpriza campionatului,   foarte bine, dar nu ne gândim noi la titlul de campioană.

Alții ne văd campioni, noi suntem o echipă de oameni modești și corecți, care nu fentăm fotbalul”, a rezumat Cristian Pustai ascensiunea echipei lui. Și cifrele medieșenilor demonstrează că locul din clasament nu este întâmplător. În 20 de meciuri, echipa lui Pustai a obținut 10 victorii (este pe locul trei într-un top al numărului de succese, în actualul campionat, 7 rezultate de egalitate și doar 3 înfrângeri, cele mai puține dintre toate echipele din Liga 1, în sezonul în curs). Atacul este și el la înălțime. Azdren Lullaku a marcat 16 dintre cele 33 de goluri ale echipei. Albanezul e lider în topul golgheterilor, la 6 reușite distanță de CFR-istul Cristi Bud.

Per ansamblu, Gaz Metan și CFR Cluj sunt echipele cele mai prolifice (ambele cu câte 33 de goluri) și altfel, grupările care dau cei mai buni marcatori ai momentului. E drept că medieșenii au și încasat 20 de goluri, adică unul pe meci, dar asta demonstrează tocmai frumusețea jocului elevilor lui Pustai. Gaz Metan nu mai este echipa care doar se apără, ci este o grupare ofensivă, fantezistă. Și chiar dacă FC Viiorul este liderul campionatului, Gaz Metan este echipa care merită respectul tuturor. O echipă fără vedete, în insolvență, cu jucători plătiți odată la trei luni, care joacă fotbal, după formulele profesorului Pustai. Și joacă bine.

”Surprize au mai fost, dar nici nu am curaj să mă gândesc la ele, pentru că între timp două dintre fostele campioane au dispărut. Doar CFR-ul luptă în continuare, dar vedeți cu ce probleme se confruntă și ei. Deci, nu-mi doresc să fim campioni şi apoi să ne desființăm. Vom lupta până la capăt, pentru noi, pentru club. Dacă vom fi surpriza campionatului,   foarte bine, dar nu ne gândim noi la titlul de campioană. Alții ne văd campioni, noi suntem o echipă de oameni modești și corecți, care nu fentăm fotbalul”, Cristian Pustai, antrenor Gaz Metan Mediaș

 

Distribuie:

Postaţi un comentariu