Liga 1 la jumate’

Foto: Dan Bodea

Ediția centenară a Ligii 1 a ajuns la jumătatea traseului, ce-i drept din prima fază a calendarului competițional (sezonul regulat). Cinci echipe au pornit la drum cu statutul de favorite la câștigarea titlului cu numărul 100: Viitorul, în calitate de deținătoare a trofeului, FCSB, dacă este să ne luăm după cifra amețitoare de bani investiți (aproximativ 5 milioane de euro), CFR Cluj, fie și doar pentru că e din nou liniște în Gruia, iar pregătirea este coordonată de, poate, cel mai riguros antrenor (Dan Petrescu), CSU Craiova, pentru evoluțiile din ultimul an și jumătate și Dinamo pentru că în Ștefan cel Mare lucrurile păreau să reintre în normal după ani de zile de ”secetă de rezultate”. Doar trei echipe au arătat că și pot să-și onoreze statutul. Dintre acestea CFR Cluj a arătat o constanță care are darul să creeze panică în vestiarele partenerilor de întrecere.

Un podium corect

Ieșirea din insolvență și mutările masive de jucători care au avut loc în lotul vișiniilor, de la învestirea lui Dan Petrescu în funcția de antrenor principal, au readus clubul feroviar pe lista favoritelor la câștigarea campionatului. Nici când le-a fost rău CFR-iștii nu au dus lipsă de rezultate. Cum-necum, echipa a renăscut de fiecare dată, iar evoluțiile din turul sezonului regulat 2017/2018 sunt o confirmare a faptului că în Gruia s-au pus, cândva, bazele unui proiect de durată. CFR, FCSB și CSU Craiova sunt premiantele primei jumătăți a primei părți a campionatului în curs. Un podium corect dacă este să analizăm evoluțiile celor trei. Vișiniii nu au excelat la capitolul spectacol, dar au o eficiență care contrazice evoluțiile, de cele mai multe ori, obositor de defensive.

Cu o medie de 1,92 goluri pe meci, trupa lui Dan Petrescu a combinat perfect tendința modernă a fotbalului, joc urât dar cu rezultate, fără de care niciun finanțator, și nici suporterii, nu ar mai avea răbdare. Principala contracandidată, FCSB, a alternat jocurile încântătoare, cu evoluții la limita ridicolului. Valoarea fotbaliștilor antrenați de Nicolae Dică este însă, peste media Ligii 1, iar acest lucru se vede la finalul turului sezonului regulat. Investițiile de milioane de euro făcute de Gigi Becali încă nu-și arată roadele, dar FCSB pare să-și pregătească o nouă perioadă de ”domnie” în fotbalul românesc, în sezoanele ce vor urma. A treia pe podium, dar nu cea din urmă, este gruparea din Bănie. Acolo, la Craiova, ciclic apare câte o jumătate de generație capabilă să reaprindă imaginația suporterilor, care încă nu au uitat anii de glorie ai echipei pentru care s-au scris cântece și poezii.

„Parcursul nostru e mult peste ce ne aşteptam. E ceva incredibil să faci 32 de puncte în 13 meciuri, cu 17 jucători noi. În retur va fi imposibil de repetat performanţa, mai ales că jucăm derby-urile în deplasare. Mă aştept să fie mult mai greu, mai ales că noi nu avem un lot numeros, ca alte echipe”, Dan Petrescu, antrenor CFR Cluj.

La CSU Craiova nu s-au făcut investiții majore, iar lotul a fost mai degrabă primenit în jurul nucleului deja existent: Bancu-Kelic-Băluță-Screciu-Zlatinsky-Gustavo. Spre deosebire de CFR sau FCSB, CSU Craiova a transferat doar 11 jucători, care s-au pliat perfect pe filosofia italiană a noului antrenor, Devis Mangia. Nu s-a aruncat cu bani, ba dimpotrivă sau mai stins din datoriile acumulate, după transferurile lui Ivan (Kuban), Vlad (FCSB) și Vătăjelu (Sparta Praga). Spiritul de luptă al oltenilor a rămas nealterat cu toate că în total au plecat 18 jucători, în căutarea glorie prin alte campionate.

Bătălia antrenorilor

Altădată un veritabil malaxor al antrenorilor, Liga 1 pare să fi intrat pe o potecă a normalității. Puține sunt echipele care și-au schimbat tehnicienii cu care au pornit la drum, iar cele care au făcut-o sunt și după 13 etape în căutarea unei ”identități”. În aceste condiții nu ar trebui să mire pe nimeni faptul că echipele de pe podiumul intermediar la Ligii 1 sunt și cele care au dominat ”tactic” întrecerea. Dan Petrescu s-a întors în România cu un obiectiv bine trasat de conducerea CFR-ului: să câștige campionatul. Se știe că în Gruia conducătorii din umbră, sau cei împinși în față, pot avea multe calități, dar le lipsește răbdarea.

Petrescu a știut exact de ce are nevoie echipa lui pentru a reveni în fruntea campionatului. Jocul feroviarilor nu este, de cele mai multe ori, nici măcar pe placul suporterilor, dar echipa obține victorii, punctele se adună, iar la final, dacă CFR-ul va triumfa, nimeni nu-și va mai aminti de maniera de exprimare din teren. În fond scopul scuză mijloacele și Dan Petrescu a câștigat net ”bătălia antrenorilor”, cu o singură sincopă, la Timișoara. La FCSB, Nicolae Dică nici nu ar avea prea mult de lucrat, individual, cu jucătorii. Finanțatorul Becali a luat tot ce era mai bun în Liga 1 și așteaptă doar explozia puștilor pentru a asigura bugetul clubului în următorii ani. Și totuși, Dică merită aprecieri și respect. A pornit de jos, de la SCM Pitești, pe care a și promovat-o în eșalonul secund. Meritul lui principal este acela de a reuși să țină în frâu un vestiar înțesat de jucători cu statut de ”vedetă”, cu aspirații de ”vedetă”, sau blazați care se mulțumesc doar să fi fost cândva jucători cu potențial de a deveni ”vedete”.

Cea mai ușoară misiune a fost a lui Devis Mangia care nu a schimbat o echipă întreagă, ci doar a adăugat acolo unde a fost nevoie. În topul antrenorilor momentului trebuie inclus și Edward Iordănescu, tehnicianul Astrei fiind alături de Dan Petrescu, cel care a trebuit să remodeleze o echipă întreagă pe fast-forward. Cu 6 victorii și 5 rezultate de egalitate, în 13 partide, Astra Giurgiu este mai sus decât și-ar fi imaginat oricine, după ce în vară aproape toți jucătorii au plecat de la echipă.

Foto: Dan Bodea

La CFR se mai și confirmă

Dintre cei 23 de jucători transferați în această vară, unii nici nu au apucat să transpire la antrenamente și au făcut cale întoarsă de unde au venit. Există însă un nucleu, de șapte jucători despre care se poate spune fără tăgadă că și-au depășit condiția. Cristi Manea, Vinicius, Culio, Hoban, Urko Vera și Balde sunt remarcații primei părți a campionatului, dintre jucătorii transferați de CFR în această vară. Ovidiu Hoban nu este totuși o surpriză, internaționalul român având evoluții constante și apreciate în ultimii ani. În cazul celorlalți însă, ”explozia” este evidentă. Cristi Manea era, până să ajungă la CFR, un copil minune ignorat de toți antrenorii cu care a lucrat în ultima vreme, inclusiv Mircea Rednic. Vinicius este unul dintre puținii jucători achiziționați în vară care a venit la Cluj din postura de titular la ultimul club la care a evoluat (Apollon Limassol). De la Culio, în ciuda vârstei (34 de ani), se așteaptă multe.

Argentinianul a revenit la CFR din postura jucătorului retrogradat în Liga a III-a a Spaniei, cu Mallorca, echipă la care a fost totuși om de bază. În ofensivă Urko Vera și Ibrahima Balde par să fie jucătorii care au câștigat ”întrecerea internă” cu Omrani, Chiriță și Coman. Urko și Balde au împreună 8 goluri, câte 4 pentru fiecare. Chiar dacă nu a apucat să joace decât în 5 partide, la capitolul remarcați îl vom include și pe Arlauskis, portarul care dă siguranță defensivei lui Dan Petrescu. Despre confirmări putem vorbi și în ceea ce-i privește pe cei de la FCSB, dar în acest caz vorbim de fotbaliști pentru care s-au plătit aproape 5 milioane de euro. CSU Craiova și Astra Giurgiu au și ele jucători care au confirmat, sau și-au depășit condiția.

Dinamo și Viitorul, marile decepții

După un sezon (2016/2017) la capătul căruia au reușit să prindă podiumul, după ani de zile de așteptare, și implicit o prezență în UEFA Europa League, Dinamo era inclusă pe lista formațiilor cu pretenții. Specialiștii anticipau un New Dinamo (al câtelea?), capabil să muște din partenerii de întrecere. În realitate fotbaliștii lui Cosmin Contra intrau pe teren ca o haită fără masculul alfa. Penedo a salvat prin intervențiile lui un tur de campionat penibil. Hanca și Steliano Filip, jucătorii pe care Dinamo speră să încaseze milioane de euro, sunt internaționali de conjunctură, doi jucători care dacă ar pleca azi de la Dinamo, nimeni nu le-ar simți lipsa.

Pe lângă portarul Penedo, Dinamo ar mai fi avut dreptul la un salvator, pe Adam Nemec. Pe internaționalul slovac nu-l dă tehnica afară din casă, dar dacă știi să-i pui în valoare puținele calități, poate fi letal în fața porții. Dinamo a terminat turul de campionat pe loc de play-off, la 15 puncte în urma liderului CFR. La fel stau lucrurile și în cazul campionilor de la Viitorul. Transferurile de Liga Campionilor s-au dovedit a fi rateuri pe bandă rulantă. Așa se face că dintre toți jucătorii cu experiență pe care Hagi i-a adunat la Constanța, n-a mai rămas decât Eric. Brazilianul este de altfel și cel mai mare câștig al Viitorului, o campioană debusolată, care și-a vândut jumătate din echipă pentru a mai supraviețui un an.

CFR e lider în toate topurile

Trupa lui Dan Petrescu a terminat turul sezonului regulat al Ligii 1 obținând victoria cu numărul 10, cu ultima clasată, Juventus București. Departe de a fi fost un succes lejer pentru CFR, victoria le-a asigurat feroviarilor prima poziție în clasamentul Ligii 1, cu un avans de patru puncte în fața principalei urmăritoare, FCSB și la șase lungimi de locul 3, CSU Craiova. Succesul în fața lui Juventus, al 10-lea al vișiniilor, din 13 posibile, îi face pe feroviarii lideri într-un clasament al celor mai multe victorii, urmată de FCSB cu 8, CSU Craiova și FC Botoșani cu câte 7 succese. Tot pe primul loc se situează trupa lui Dan Petrescu într-un clasament al golurilor marcate din faze fixe, 10 la număr, 6 dintre ele din lovituri de la 11 metri, un alt capitol la care CFR-ul e fruntașa Ligii 1.

Acuzațiile au curs din toate părțile, pentru numărul mare de lovituri de pedeapsă primite de vișinii, numai că, la Brașov, FCSB a primit două penaltiuri în meciul cu Sepsi și i-au egalat pe feroviari în acest ”clasament”. Cu cele 25 de goluri marcate în 13 meciuri echipa din Gruia este cea mai prolifică din Liga 1, doar la capitolul goluri încasate FCSB stă mai bine, 8 față de cele 9 ale clujenilor. În partea inferioară a clasamentului Juventus București este singura echipă din prima parte a campionatului fără nicio victorie în 13 meciuri, este echipa cu cele mai puține goluri marcate (7), și cele mai multe încasate (25). De altfel, despre Juventus putem spune încă de pe acum că este prima echipă retrogradată, Gaz Metan Mediaș și Sepsi Sfântu Gheorghe fiind celelalte două contracandidate la Liga a II-a.

Golgheteri cu jumătate de normă

Declinul fotbalului românesc este cel mai vizibil atunci când aruncăm un ochi peste clasamentul golgheterilor Ligii 1, la sfârșitul turului sezonului regulat. Marcatori sunt mulți, dar ne vom rezuma la cei care au ”prins” podiumul. La categoria „Cel mai prolific marcator” sunt de remarcat patru atacanți: Paul Batin (Concordia), Laurențiu Buș (FC Botoșani), George Țucudean (Viitorul) și Alexandru Tudorie (FC Voluntari). Dintre aceștia doar Paul Batin este atacant de gura porții, Buș și Țucudean sunt mai degrabă al doilea vârf, iar Tudorie nu mai știe nici el dacă e atacant, fundaș central, sau rezervă la echipa de la marginea Bucureștiului. Silviu Balaure (Astra), Mihai Băluță și Gustavo (ambii de la CSU Craiova), Culio (CFR) și Gnohere (FCSB) sunt fotbaliștii care împart treapta a doua a podiumului clasamentului golgheterilor, toți cu câte 5 reușite. Dintre aceștia doar ”Bizonul” Gnohere este atacant și în acte, iar Gustavo poate acoperi la nevoie acest post.

În rest mijlocași. Unii mai grăsuți și mai ”trecuți”, alții mai fâșneți, pregătiți să facă pasul spre Occident. Până la urmă situația nu este deloc îngrijorătoare, ultimul golgheter al Ligii 1, Azdren Lullaku a lăsat campionatul României pentru a merge în Kazahstan, după ce a punctat de 16 ori pentru Gaz Metan Mediaș, în prima parte a campionatului trecut. Drama pe care o trăiește fotbalul românesc abia aici se vede. Faptul că Lullaku este golgheterul ediției trecute de campionat cu 16 goluri. Deși a plecat încă din luna decembrie, albanezul nu a putut fi ajuns din urmă de niciunul dintre atacanții de milioane de euro din Liga 1. Mai amintim doar faptul că nici internaționalul albanez nu era de meserie atacant.

”Parcursul nu a fost chiar impecabil. Am pierdut o partidă la Timişoara, a fost un dezastru. Sunt şi momente care nu au fost bune şi nu le uităm. Nu avem emoţii pentru intrarea în play-off, dar contează cu câte puncte intrăm”, Iuliu Mureșan, președinte CFR Cluj.

CFR-iștii revin la echipa națională

Evoluțiile și mai ales rezultatele foarte bune ale CFR-ului nu aveau cum să treacă neobservate. Astfel, noul selecționer al echipei naționale de fotbal a României, Cosmin Contra, nu a uitat de clujeni atunci când a anunțat lotul de jucători pe care se va baza în dubla cu Kazahstan și Danemarca, ultimele partide ale ”Tricolorilor” din programul meciurilor de calificare la Cupa Mondială din 2018. Dacă la ultimele acțiuni ale României, cu Christoph Daum selecționer, Ciprian Deac a fost rechemat la națională după o pauză de 4 ani, acum a venit rândul lui Ovidiu Hoban să primească telegrama de convocare. Mijlocașul CFR-ului are 27 de meciuri în tricoul cu tricolor și revine la lot după mai puțin de un an de la ultima convocare. Deac și Hoban sunt, de altfel, cei mai buni jucători ai CFR-ului, din acest sezon. Ei au împreună 25 (13 Deac, respectiv 12 Hoban) de meciuri disputate în Liga 1 și 5 goluri. România va întâlni, joi, 5 octombrie, de la ora 21:45, pe stadionul „Ilie Oană” din Ploiești prima reprezentativă a Kazahstanului, iar duminică, 8 octombrie, de la ora 19:00, la Copenhaga va înfrunta Danemarca.

Distribuie:

Postaţi un comentariu