Liga 1 / CFR a pierdut la TAS, urmează o nouă depunctare

Suporterii şi oficialii clubului CFR Cluj au sperat până în ultima clipă că vor avea câştig de cauză la TAS, dar decizia judecătorilor de la Laussane este una echivalentă cu dezastrul pentru clujeni / Foto: Dan Bodea

Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS) de la Laussane a dat verdictul în cazul procesului dintre clubul de fotbal CFR Cluj şi Federaţia Română de Fotbal (FRF). Judecătorii elveţieni au considerat că apelul făcut de ardeleni cu privire la depunctarea echipei cu 6 puncte, încă dinainte de startul actualei ediţii de campionat, este injust şi a dat dreptate comisiilor FRF. Motivul invocat de comisiile forului de la Bucureşi a fost neîndeplinirea manualului de licenţiere, mai exact a punctului legat de datoriile clubului faţă de jucători şi terţi.

“Tribunalul Arbitral al Sportului (TAS) a oferit astăzi, 2 februarie 2016, soluția definitivă în dosarul 2015/A/4097. Apelul formulat în data de 12 iunie 2015 de către Fotbal Club CFR 1907 Cluj S.A. împotriva deciziei din 22 mai 2015 a Comisiei de apel pentru acordarea licenței cluburilor din cadrul FRF a fost respins. Decizia Comisiei de apel pentru acordarea licenței cluburilor din cadrul FRF este menținută.

La data de 22 mai 2015, Comisia de apel pentru acordarea licenței cluburilor a soluționat cererea de apel formulată de Fotbal Club CFR 1907 Cluj SA împotriva hotărârii Comisiei pentru acordarea licenței cluburilor. Instanța de fond a decis sancționarea clubului pentru încălcarea criteriului financiar din Regulamentul național de licențiere a cluburilor și de fair play financiar, ediția 2014, cu deducerea a 6 puncte din clasamentul Ligii I, în sezonul 2015-2016. Federația Română de Fotbal a fost reprezentată în acest dosar de managerul departamentului juridic, Adrian Stângaciu, și de avocatul Paul Ciucur”, se arată într-un comunicat al FRF.

Astfel, pentru fosta campioană a României urmează un adevărat cutremur deoarece, la sfârşitul anului trecut, FRF a anunțat că CFR Cluj şi alte cluburi din Liga 1, vor fi penalizate fiecare cu câte 6 puncte, altele decât penalitatea din startul sezonului, din cauză că au încălcat prevederile Regulamentului naţional de licenţiere a cluburilor şi de fair play financiar. „Administraţia de monitorizare financiară a cluburilor din Liga I anunţă că pe rolul Comisiei de Disciplină şi Etică a FRF se află dosarele unor cluburi care au încălcat prevederile Regulamentului naţional de licenţiere a cluburilor şi de fair play financiar – Partea a III-a.

Pentru o corectă informare a membrilor afiliaţi şi a opiniei publice, Administraţia de monitorizare financiară a cluburilor din Liga I anunţă cluburile care au raportat datorii restante, la termenele-limită aplicabile, 30 iunie, 30 septembrie şi 31 octombrie, către cluburi şi/sau către angajaţi. Între aceste cluburi se află şi Fotbal Club CFR 1907 Cluj SA”, se arată într-un comunicat remis presei de către FRF. Potrivit oficialilor forului de la Bucureşti, sancţiunile regulamentare sunt deducerea punctelor din clasamentul sezonului competiţional 2015/2016, în funcţie de situaţia prezentată de fiecare club, conform Anexei II din Regulamentul naţional de licenţiere a cluburilor şi de fair play financiar, ediţia 2014.

Un club care încalcă fair-play-ul financiar poate fi sancţionat cu maximum şase puncte, trei pentru datoriile către alte grupări şi trei pentru cele către angajaţi. În acest moment CFR Cluj ocupă locul 10 în clasamentul Ligii 1, cu 24 de puncte dar, în cazul unei noi depunctări, cu alte 6 puncte, zestrea vişiniilor va fi de numai 18 puncte, ceea ce presupune şi o retrogradare în clasament până pe poziţia a 11-a. În aceste condiții CFR Cluj va intra în hora retrogradării, indiferent că FRF va aplica sau nu o nouă penalitate sportivă.

Distribuie:

Postaţi un comentariu