Kuweit, tărâmul făgăduinței pentru Mihai Nădăban

Are 44 de ani dintre care 12 i-a dedicat meseriei de antrenor de portari. Se vorbește rar despre ei, dar munca lor este esențială în evoluția și progresul oricărei echipe de fotbal. Clujul se poate mândri cu unul dintre cei mai buni și cei mai apreciați antrenori de portari, Mihai Nădăban. În țară a colaborat cu câțiva dintre cei mai exigenți și cei mai în vogă antrenori. De la Gică Hagi, la Dorinel Munteanu, Mihai Teja, Claudiu Niculescu, sau Adi Mutu, toți au apelat la serviciile lui Nădăban. De câteva luni, fostul tehnician al Universității Cluj își trăiește „visul oriental”. Mihai a fost cooptat în staff-ul tehnic al lui Ion Marin, la gruparea Al Qadsia în Kuweit.

„Îmi doream să antrenez oriunde, numai în România nu”
Cei mai mulți dintre fanii fotbalului clujean și-l amintesc pe Mihai Nădăban ca fiind antrenorul sub comanda căruia Universitatea Cluj retrograda, la finalul sezonului 2015/2016, în Liga a III-a. A urmat falimentul grupării universitare, reorganizarea și restartul „Șepcilor roșii”, și înscrierea în premieră în Liga a IV-a. Lăsând la o parte aceste aspecte pur statistice, Mihai Nădăban își scrie an după an propria poveste de succes. A început să joace fotbal la grupele de copii și juniori ai Universității, „descoperit” de regretatul Alexa Uifăleanu.

Cel care i-a îndrumat pașii spre postul de portar a fost Iosif Cavai, fostul mare portar al lui Dinamo, din anii ’70. Ca jucător, Mihai Nădăban a avut o carieră zbuciumată, fiind mai mereu pe drumuri. Așa se face că în CV-ul actualului antrenor se regăsesc nu mai puțin de nouă cluburi (”U” Cluj, Arieșul Turda, ISCT, Gherla, Armătura Zalău, FC Baia Mare, Minerul Iara, Avântul Reghin și CFR Cluj). Când a înțeles că talia nu-l ajută (Mihai măsoară doar 1,77 m), fostul portar s-a axat pe meseria pe care cei mai mulți foști fotbaliști o ignoră. Azi, Mihai Nădăban este posesor al licenței A UEFA și UEFA A goalkeeping coaching licence și antrenează în Kuweit, la Al Qadsia.

„Anul trecut în luna mai absolvisem Școala Federală de Antrenori și am obținut licența UEFA A Goalkeeping. Imediat după examene m-a sunat profesorul Ion Marin. Avea nevoie de un antrenor de portari pentru Kuweit. Nu îl cunoșteam, deși a fost și dânsul antrenor la Universitatea Cluj. A fost foarte direct și la subiect, mi-a plăcut cum a pus problema și am acceptat, îmi doream să antrenez oriunde altundeva decât în România. Eram sătul de întârzieri salariale și multele probleme. Profesorul se interesa-se la Școala Federală cine ce rezultate a avut la licență și cine e disponibil. Nu am ajuns în Kuweit pe pile, prietenii și intervenții, ci pe criterii de competențe profesionale”, povestește Mihai.

Portarul zilelor noastre
Rolul antrenorului de portari a devenit în ultima perioadă, mai ales la nivel înalt, cel al unui antrenor secund. Antrenorul de portari nu mai e doar cel care îi trântește la pământ pe portari într-un colț al terenului. El trebuie să aibă și cunoștințe tactice foarte bune. Cu cât a crescut rolul portarului în registrul tactic al unei echipe, cu atât e mai important și rolul antrenorului care îl pregătește.

„Nebunia și curajul, echilibrul, inteligența și personalitatea sunt calitățile pe care un antrenor trebuie să le dezvolte viitorului portar. Un portar fără personalitate are intervenții bune doar la antrenament și în meciurile fără miză. Portarul inteligent, curajos și cu personalitate își conduce echipa spre victorii, prin acuratețea și siguranța indicațiilor pe care le dă și a intervențiilor lui.

Nu în ultimul rând, portarul trebuie să fie atletul perfect, dezvoltat armonios din toate punctele de vedere. Să impună respectul colegilor și al adversarilor, să aibă talie, să fie rapid, mobil, agil și cu o coordonare generală foarte bună, spre perfectă, deoarece intervențiile sale se petrec în fracțiuni de secundă și sunt decisive pentru echipă”, explică Mihai, accentuând fiecare detaliu.

Viață bună în Kuweit
Visul lui Mihai Nădăban este să antreneze într-o zi în cel mai puternic campionat din lume, cel al Angliei. Asta nu înseamnă că nu apreciază viața din Kuweit. „Am o viață liniștită. În primul rând nu e presiunea din România. Ideea e că am mult timp liber pe care trebuie să îl umplu cumva până seara când merg la antrenamente. Sunt o persoană energică și îmi place să am activități, să mă mișc, să văd lucruri noi, iar Kuweitul este o țară cu multe locuri și lucruri deosebite de văzut. Oamenii sunt deschiși și politicoși. Probleme nu poți avea decât dacă le cauți. În plus, aici suntem plătiți la zi, atât salariile cât și bonusurile, lucru cu care nu eram obișnuit în România”, încheie Mihai Nădăban.

3 trofee a cucerit Mihai Nădăban ca antrenor de portari (Cupa și Supercupa României – FC Voluntari și Supercupa în Kuweit cu Al Qadasia)

„Nebunia și curajul, echilibrul, inteligența și personalitatea sunt calitățile pe care un antrenor trebuie să le dezvolte viitorului portar. Portarul trebuie să fie atletul perfect, să impună respectul colegilor și al adversarilor, să aibă talie, să fie rapid, mobil și cu o coordonare generală foarte bună, spre perfectă, deoarece intervențiile sale se petrec în fracțiuni de secundă”, Mihai Nădăban, antrenor de portari la Al Qadasia (Kuweit)

Distribuie:

Postaţi un comentariu