Judo-ul, singurul sport olimpic laureat la Cluj în 2015

Corina Căprioriu și Ștefania Dobre luptă în limitele aceleiași categorii de greutate (57 de kilograme), fiind de multe ori partenere de antrenament în sala de judo de la Cluj / Foto Dan Bodea

Este pentru prima dată, din 1990 încoace, când la bilanțul sportiv anual al Clujului contribuie un singur sport olimpic – judo-ul. Trei medalii internaționale câștigate la Campionatele Mondiale și Europene, una de aur și două de argint, sunt performanțele majore ale sportului olimpic clujean în 2015.

Toate cele trei medalii au fost cucerite la judo, de două sportive legitimate la “U” CSM Cluj: Corina Oana Căprioriu – argint la Campionatele Mondiale de seniori de la Astana (Kazahstan) și de Ștefania Adelina Dobre, aur la Campionatele Europene de juniori de la Oberwart (Austria) și argint la Campionatele Mondiale de juniori de la Abu Dhabi (Emiratele Arabe Unite).

Căprioriu, calificată deja la Rio
Atât Corina Căprioriu, cât și Ștefania Dobre luptă în limitele categoriei 57 de kg, ambele fiind componente ale lotului olimpic de judo al României antrenat de profesorul Florin Bercean și Simona Richter, respectiv, lotul național de junioare al României, pregătit de Geanina Andreica și Laura Moricz. Pentru Corina Căprioriu, medalia de la “mondialele” din 2015 este prima medalie internațională după argintul de la Jocurile Olimpice de la Londra din 2012, titlul de vicecampioană mondială aducându-i sportivei și calificarea la JO de anul viitor de la Rio de Janeiro.

Clasată la un moment dat pe primul loc în ierarhia mondială la categoria 57 de kg, Căprioriu încheie anul 2015 pe poziția a doua. “A fost un an foarte bun pentru mine, având în vedere faptul că mi-am îndeplinit obiectivul propus de a câștiga o medalie la campionatele mondiale și de a mă califica la Jocurile Olimpice de la Rio. Mă bucur că am fost câteva luni pe locul 1 în clasamentul mondial, încheind anul pe poziția a doua în lume la categoria 57 kg. Pentru 2016 îmi doresc să fiu sănătoasă și multă putere de muncă pentru că îmi doresc să realizez lucruri mari”, spune Corina Căprioriu, pentru care, primul concurs în 2016, va fi Grand Slam-ul de la Paris, din 6 februarie.

Ștefania Dobre, o demnă urmașă a Corinei la categoria 57 de kg, a fost foarte aprope de a realiza “tripla” în acest an, ratând, după aurul de la “europene” și “argintul” de la mondiale, o a treia medalie, în urma participării la Campionatele Europene (CE) de tineret. Un lucru interesant este acela că Ștefania deține un record neegalat încă în rândul medaliaților clujeni la sportul în kimono, fiind singura care a câștigat câte două medalii într-un singur an – aur la CE de cadeți și argint la Festivalul Olimpic European (2013), aur la CE de juniori și argint la CM de juniori (2015).

Judo-ul, cel mai titrat sport la Cluj
Se poate spune, fără exagerare, că judo-ul a salvat onoarea sportivă a Clujului în 2015. Faptul că singurele medalii internaționale din acest an pentru Cluj vin din judo, nu ar trebui să mire, deoarece Clujul este, de mai bine de două decenii, capitala judo-ului feminin din România. Din 1999 încoace, judo-ul nu a lipsit niciodată din topul medaliaților clujeni, cucerind, în fiecare din acești 17 ani, cel puțin o medalie la Campionatele Europene, Campionatele Mondiale sau Jocurile Olimpice.

Astfel, judo-ul este cel mai titrat sport olimpic individual la Cluj de după Revoluție, adunînd  60 de medalii internaționale (11 de aur, 19 de argint, 30 de bronz), cucerite de sportivii legitimați la cluburile clujene cu secții de judo (“U” CSM Cluj, cei mai mulți, dar și CSȘ Viitorul, Liceul cu Program Sportiv sau Palatul Copiilor), la CE şi CM (juniori, tineret, seniori) și JO.

Începînd cu “tridentul de aur”, Simona Richter, Laura Moise Moritz, Ioana Dinea Aluaș, continuînd cu generația, să-i spunem, mijlocie, Corina Căprioriu, Monica Ungureanu, Carmen Bogdan, Andreea Cătună, Marius Bucșa, dar și cu cea tânără, de perspectivă, din care fac parte Ștefania Dobre, Alexandra Pop, Loredana Ohâi, Camelia Ioniță, sau Diana Kovacs.

Fără medalii la atletism, haltere, lupte, handbal
De remarcat că 2015 este primul an din 1990 încoace, când la bilanțul sportului olimpic clujean, contribuția la medalii este adusă de un singur sport.  Au fost și ani mai buni şi aici trebuie să amintim anul 2000, când 11 medalii la campionatele europene, mondiale și Jocurile Olimpice, au fost cucerite la șase sporturi (atletism, baschet, handbal, haltere, judo, lupte libere), sau, cum a fost, mai aproape de zilele noastre, anul trecut, când la bilanțul de 12 medalii au contribuit sportivi de la judo, atletism, handbal, tenis de masă și haltere.

Din păcate, nici o medalie internațională în 2015, de la atletism, haltere, lupte, handbal, sporturi de tradiție în Cluj. Cauzele sunt multiple, de la finanțarea necorespunzătoare, risipirea banilor, atâția câți sunt, în proiecte neperformante, până la migrarea sportivilor de top, care, momiți de cluburile departamentale, Steaua și Dinamo, preferă să se transfere în Capitală, Clujul neputînd să le ofere condiții pentru marea performanță.

 

Dan Bodea

Distribuie:

Postaţi un comentariu