Inventatorii fotbalului sunt așteptați la Cluj

Foto: Dan Bodea

De când a obținut calificarea la turneul final al Campionatului European din Franța, selecționerul Anghel Iordănescu se ține tare. ”Vreau să jucăm meciuri amicale cu cele mai puternice naționale ale Europei”, spune ”Tata Puiu” ori de câte ori este întrebat de meciurile de pregătire premergătoare turneului din Hexagon. După ce a rezolvat un prim meci test de lux, amicalul cu Italia de la Bologna, președintele Federației Române de Fotbal a mai obținut acordul Spaniei, iar pentru anul viitor se așteaptă răspunsul federației engleze. Meciul cu inventatorii fotbalului ar putea avea loc la Cluj-Napoca, a lăsat să se înțeleagă Burleanu.

Să vină Anglia!

„Tricolorii” ar putea părăsi Bucureştiul şi să joace după aproape şase ani în Ardeal. După partida cu Italia, România va întâlni Spania în primăvara anului viitor, iar partida va fi mai mult ca sigur găzduită de Arena Naţională, pe 27 martie 2016. Preşedintele Federației Române de Fotbal (FRF), Răzvan Burleanu, a dat de înţeles însă că, mai mult ca sigur, prima reprezentativă va ajunge la Cluj înaintea plecării la turneul final din Franţa. Oficialul FRF a lăsat să se înțeleagă că și alte partide s-ar putea organiza pe Cluj Arena, iar unul dintre amicalele pe care șeful forului de la București îl negociază în această perioadă este cu prima reprezentativă a Angliei.

”În luna august a anului viitor, după participarea echipei naţionale la turneul final din Franţa, vom juca următorul amical tare. Una dintre variantele pe care o negociem chiar în această perioadă ar reprezenta şi o reţetă financiară foarte bună. Este vorba despre aducerea în România a Angliei lui Rooney”, a explicat preşedintele FRF. Echipa națională a României a disputat ultima partidă în Ardeal în urmă cu şase ani. S-a întâmplat în mandatul lui Victor Piţurcă, când ”Tricolorii” au fost umiliţi de Lituania cu un sec 0-3, pe stadionul clubului CFR Cluj, în campania de calificare pentru Cupa Mondială din 2010.

Pentru 2016, după meciul amical cu Spania, FRF speră să obţină acordul federaţiei engleze pentru un test de verificare cu prima reprezentativă din Albion, iar acest meci are cele mai mari şanse să fie găzduit de Cluj Arena. ”Dată fiind situația stadioanelor din țara noastră, acest meci are șanse foarte mari să fie găzduit de Cluj-Napoca. Acum mi-e greu să spun că se va juca în inima Ardealului, dar pot să-i asigur pe suporterii ardeleni ai echipei naționale că până la plecarea în Franța, naționala României va juca un amical și la Cluj. Cel cu Anglia nu este încă 100% rezolvat, așteptăm răspunsul Federației de la Londra, dar și acest meci se poate juca la Cluj, de ce nu? Echipa Națională este a tuturor românilor, din orice parte a țării”, a declarat Răzvan Burleanu pentru Transilvania Reporter.

Răzvan Burleanu / Foto: Dan Bodeaa

Răzvan Burleanu / Foto: Dan Bodeaa

Vestea i-a bucurat şi pe administratorii celui mai mare stadion din Cluj. ”Noi așteptăm echipa națională să vină pe Cluj Arena. Dacă revenirea României la Cluj s-ar concretiza într-un meci cu Anglia ar fi fantastic. Publicul clujean iubește echipa națională și sunt convins că <<Tricolorii>> ar avea parte de o susținere cum poate nu au mai avut demult, pe alt stadion din România. Sper ca federaţia să aleagă Cluj Arena, eu zic că publicul din Transilvania ar veni într-un număr foarte mare şi publicul din partea vestică a ţării aşteaptă un astfel de eveniment, iar noi ştim să fim gazde bune”, a reacționat Radu Rațiu, directorul societății care administrează Cluj Arena. Până să va primi răspunsul din partea Federaţiei Engleze de Fotbal, şeful FRF, Răzvan Burleanu, a anunţat că amicalul cu Spania din luna martie a anului viitor are toate şansele să se dispute la Bucureşti. „Momentan nu am luat o decizie pentru că încă nu este foarte clară situaţia tehnică a Arenei Naţionale, dar şansele cele mai mari sunt într-adevăr ca acest meci să fie organizat la Bucureşti. În acelaşi timp, repet, în mod cert un meci până la plecarea la EURO se va desfăşura şi la Cluj”, a mai spus Burleanu.

Precedentul din 2014

Revenirea echipei naţionale a României la Cluj ar trebui să fie privită ca o necesitate de oficialii FRF. Cluj-Napoca este singurul oraş din România care are două stadioane ce pot găzdui evenimente internaţionale de mare amploare. În plus, echipa naţională de rugby a României a obţinut la Cluj calificarea la ultima ediţie a Cupei Mondiale din Anglia, învingând Portugalia şi Spania în cele două partide găzduite de Cluj Arena. La acea vreme, în februarie 2014, „Stejarii” au fost susţinuţi de 8.000 de oameni din tribunele Cluj Arena, care au creat o atmosferă „fierbinte”, în ciuda temperaturilor scăzute la care s-au disputat meciurile. „Au fost două dintre evenimentele reuşite pe care le-am găzduit.

Publicul a fost extraodinar, chiar dacă nu era obişnuit să vadă la lucru România. Îmi amintesc că era foarte frig, dar erau câteva mii de oameni în tribune care au încurajat echipa naţională, iar atunci când s-a înscris ultimul eseu, de care <<Stejarii>> aveau nevoie pentru a obţine calificarea la Cupa Mondială, reacţia publicului a fost incredibilă. Avem acest precedent la Cluj Arena şi ne dorim ca şi naţionala de fotbal să se califice la următorul turneu final tot pe stadionul nostru. Dacă la rugby, care nu este un sport atât de mediatizat, au venit în jur de 8.000 de suporteri, vă daţi seama ce emulaţie ar crea un meci al naţionalei de fotbal. Eu sper să găzduim cât mai multe astfel de meciuri”, a declarat pentru Transilvania Reporter, Radu Raţiu, director Cluj Arena.

Avantaj România

Dacă amicalul cu naţionala Angliei va fi organizat la jumătatea anului viitor, acesta ar fi al 12-lea meci dintre cele două reprezentative. Statistica indică un sensibil avantaj al „Tricolorilor” în confruntările cu inventatorii fotbalului. Trei victorii are România în faţa Angliei, 6 meciuri s-au terminat la egalitate şi doar două partide au fost câştigate de naţionala din Albion. Prima confruntare a avut loc la 24 mai 1939, la Bucureşti, şi s-a terminat cu succesul englezilor, scor 2-0. Au trecut apoi aproape 30 de ani, până în 1968, pentru ca cele două reprezentative să se reîntâlnească, tot la Bucureşti. S-a terminat 0-0. Un an mai târziu „Tricolorii” încheiau la egalitate scor 1-1, primul meci dintre cele două echipe disputat pe legendarul stadion Wembley. Florea Dumitrache marca atunci primul gol românesc împotriva fostei campioane mondiale. Primul meci oficial s-a disputat la data de 2 iunie 1970, în cadrul turneului final al Cupei Mondiale din Mexic, şi s-a încheiat cu victoria englezilor scor 1-0. Acela este de altfel şi ultimul succes al britanicilor în faţa „Tricolorilor”.

De atunci şi până astăzi, România şi Anglia s-au mai întâlnit de 7 ori. Prima victorie a României a venit în octombrie 1980, într-un meci din grupa a 4-a de calificare la Cupa Mondială din Spania (1982). Marcel Răducanu şi actualul selecţioner al României, Anghel Iordănescu, marcau golurile unui succes istoric. În returul din Anglia, meciul s-a terminat la egalitate (0-0), dar România avea să rateze calificarea la mondialul spaniol. Tot în preliminariile Cupei Mondiale, dar din Mexic 1986, cele două naţionale au terminat la egalitate, scor 0-0, atât la Bucureşti, cât şi pe Wembley. Ultimul amical s-a disputat la Londra, în octombrie 1994 şi s-a terminat 1-1, pentru România înscriind Ilie Dumitrescu. Celelalte două întâlniri dintre România şi Anglia au avut caracter oficial. La 22 iunie 1998, la Cupa Mondială din Franţa, „Tricolorii” învingeau reprezentativa din Albion cu 2-1, graţie golurilor marcate de Dan Petrescu şi Viorel Moldovan, iar în 2000, la turneul final al Campionatului European din Belgia, România învingea pentru ultima oară Anglia cu scorul de 3-2, prin golurile marcate de Cristian Chivu, Dorinel Munteanu şi Ionel Ganea.

Distribuie:

Postaţi un comentariu