INTERVIU EXCLUSIV/ Paul Papp: „Dacă batem Ungaria, 99% suntem calificaţi”

Foto: Dan Bodea

Paul Papp este singurul clujean convocat de selecţionerul României pentru dubla cu Ungaria şi Turcia, din 6, respectiv 10 septembrie.

Paul Papp a tras lozul câştigător. Transferul la Chievo l-a apropiat şi mai mult de echipa naţională a României. Evoluţiile foarte bune în tricoul veronezilor l-au determinat pe Victor Piţurcă să apeleze la serviciile fundaşului în dubla decisivă cu Ungaria şi Turcia, de pe Naţional Arena. Clujeanul speră să pună umărul la calificarea tricolorilor la barajul pentru Campionatul Mondial din Brazilia.

Paul, te-a surprins convocarea pentru meciurile cu Ungaria şi Turcia?

Sincer, mă aşteptam, pentru că am fost titular în primele două etape la Chievo. Îmi doream foarte mult să joc la echipa naţională, am tras de mine ca să fiu chemat.

Eşti singurul clujean chemat de Piţurcă…

Pentru mine e o onoare. De fiecare dată când voi fi convocat, voi da totul ca să reprezint cât mai bine judeţul Cluj. Îmi pare rău că nu sunt şi alţi clujeni în lot, sper ca pe viitor să fim cât mai mulţi.

Szalai, pericolul numărul unu

Cum vezi această dublă?

O să fie o dublă foarte grea, una decisivă. Sperăm să scoatem şase puncte. Trebuie să fim însă foarte atenţi şi concentraţi. Cu Ungaria va fi un derby, pentru că se ştie rivalitatea dintre cele două ţări. Au o echipă foarte bun, dar faptul că jucăm pe teren propriu, e un avantaj pentru noi. Nu trebuie însă să ne considerăm favoriţi, să jucăm cu nasul pe sus, ambele echipe pornesc cu şanse egale.

De unde vine pericolul de la maghiari?

Pericolul numărul unu e Szalai, care se află într-o formă foarte bună. A dat goluri în Germania, dar sperăm ca defensiva României să-l anihileze. Ungaria mai are şi alţi jucători valoroşi, precum Koman, Dzsudzsák sau Bode. În faţă au fotbalişti destul de buni şi rapizi, dar totul depinde de noi. Suntem la mâna noastră!

Cu cine ne batem pentru baraj?

Cu Ungaria şi Turcia, ambele naţionale au şanse să termine pe locul secund. Cred însă că o victorie cu ungurii ne-ar apropia şi mai mult de obiectiv. Dacă batem, 99% suntem calificaţi la baraj.

Turcia şi-a schimbat selecţionerul. Sunt mai periculoşi acum?

Turcia a fost şi înainte periculoasă. Are jucători valoroşi, care evoluează în campionate puternice din Europa. E o echipă imprevizibilă. Trebuie să fim foarte atenţi.

„Nu mi-e teamă de concurenţă”

Ai o concurenţă acerbă pe postul tău. Crezi că vei evolua ca titular?

Sunt pregătit. Sper să se apeleze şi la mine, vreau să pun umărul la victoriile României. Mi-aş dori să evoluez ca fundaş central, nu îmi e teamă de concurenţă. Nu mă simt foarte bine ca fundaş dreapta, n-am făcut jocuri foarte foarte bune pe acel post şi n-am mai fost folosit acolo. Până la urmă, domnul Piţurcă decide pe cine va miza în aceste meciuri.

Cât de mult înseamnă pentru voi faptul că jucaţi pe teren propriu?

Contează foarte mult. Publicul de pe Naţional Arena ne va ajuta să trecem peste eventuale momente dificile. Sunt convins că va fi un stadion plin, avem nevoie de ajutorul tuturor românilor.

Absenţa lui Mutu se va simţi pe teren?

Mutu e un jucător valoros, însă decizia aprţine domnului Piţurcă. Noi ne conformăm, nu avem ce face.

„Steaua va fi campioană. Vaslui nu va prinde cupele europene”

Liga I o mai urmăreşti?

Nu prea am cum să mă uit la meciuri, pentru că am doar antenă italiană. Mai intru pe internet şi mă interesez de rezultate.

Pe cine vezi favorită la titlu?

Cele mai mari şanse o are campioana, dar sunt şi alte echipe care pot să emită pretenţii la titlu. CFR, Petrolul, Astra vor avea şi ele un cuvânt greu de spus. Ştiu că CFR a început mai greu, dar am încredere în Petre Grigoraş, e un antrenor foarte bun. Sunt convins că va redresa echipa, iar pauza e binevenită în acest sens. CFR o să aibă o altă faţă în jocurile viitoare.

Pe Vaslui ai exclus-o din luptă. De ce?

Vaslui a început prost. Nu o să prindă cupele europene, deşi mi-aş dori să o facă.

„Mi-a trebuit un an să mă acomodez în Italia”

Ai ajuns în Serie A, unul dintre cele mai valoroase campionate din lume. Cât de greu ţi-a fost să te acomodezi?

Transferul în Serie A a fost o mare bucurie pentru mine. Am şansa să joc alături de fotbalişti foarte buni ai lumii. Mă simt excelent în Italia, mi-aş dori să rămân cât mai mult timp acolo. E o mare provocare pentru mine. Aveam doar 22 de ani când m-am transferat, mi-am dorit foarte mult ăs plec, să fac pasul spre fotbalul mare. Recunosc, mi-a trebuit un an de zile ca să mă acomodez. Acum sunt pregătit să joc, pot să fac faţă în Serie A.

Chievo e o rampă de lansare pentru tine?

E important pentru mine că în acest sezon m-am impus ca titular la Chievo. Dacă voi avea prestaţii constante, sunt sigur că voi face pasul şi la o echipă mare. Nu mă gândesc încă la acest lucru, mai am mult de muncit şi de arătat la Verona. Sper să rămân acolo sus.

Cu cine te-ai împrietenit de la Verona?

Stoian m-a ajutat foarte mult, e un băiat minunat. Toţi colegii sunt ok, e un colectiv foarte bun, cu toţii ne respectăm. Sunt prieten cu toată lumea, însă nu pot spune că un anumit jucător îmi e mai apropiat decât restul.

Ce obiectiv aveţi pentru acest sezon?

Sperăm să ne salvăm de la retrogradare, acesta e obiectivul echipei. Anul trecut am reuşit ăs terminăm pe locul 10, am stat liniştiţi pe final de campionat.

Ce diferenţe există între fotbalul italian şi cel român?

Nu prea există comparaţii între cele două campionate. Serie A e un campionat foarte dur, nu sunt echipe mici, toate au şanse să bată pe Milan sau Juventus, de exemplu. E un campionat foarte greu, mult mai solicitant faţă de cel al nostru.

Alături de „U”

O ultimă întrebare… În 2008 ai fost la un pas să semnezi cu Universitatea, dar nu ai mai făcut-o. De ce?

Atunci eram doar un copil. Venisem să dau probe la echipă, am stat două zile la Cluj, după care m-am întors la Dej, pentru că nimeni nu mi-a comunicat dacă am trecut testele. Am văzut că Universitatea se află pe ultimul loc, sper să treacă peste probleme şi să aibă rezultate cât mai bune. Anul trecut au reuşit o minune, au făcut un campionat extraordinar. M-am bucurat foarte mult că s-au salvat.

 

[stextbox id=”custom” caption=”Piţurcă: „Presiunea va fi formidabilă” “]

Victor Piţurcă se arată încrezător în şansele României de a obţine rezultate favorabile în dubla cu Ungaria şi Turcia. „Avem nevoie de victorii pentru a avea prima şansă de a prinde barajul. Aştept o evoluţie bună nu doar de la Maxim, ci de la toţi cei care vor intra pe teren. Presiunea va fi formidabilă, se va juca până la ultimul fluier. Trebuie să fim şi din punct de vedere psihic foarte puternici pentru a termina cu bine jocul. Nu trebuie să existe momente de relaxare chiar dacă o să conducem pe tabela de marcaj”, a transmis selecţionerul.[/stextbox]

Distribuie:

Postaţi un comentariu