Inelul, moștenirea familiei Rotaru

Rotaru este un nume de legendă pentru baschetul clujean. În anii ’80, pe parchetul Sălii Sporturilor „Horia Demian”, Horea Rotaru dădea strălucire jocului Universității Cluj și contribuia la cucerirea primelor titluri naționale ale grupării de sub Feleac. La 30 de ani distanță, Anton Rotaru aruncă la coș cu aceeași siguranță cu care o făcea tatăl lui. Anton are doar 17 ani și este deja adulat de fanii baschetului clujean.

Debut la 16 ani
Atunci când ești fiul fostului căpitan al Universității Cluj natura își urmează cursul firesc. Anton a crescut cu poveștile perioadei de aur a baschetului masculin clujean. A visat să îmbrace într-o zi maioul alb-negru, să ia la țintă inelele și să înscrie puncte, cât mai multe puncte pentru echipa lui. Multiplu campion la categoriile de copii și juniori, Anton a fost declarat, anul trecut, MVP-ul (cel mai bun jucător) turneului final al Campionatului Național sub 16 ani.

În luna februarie a acestui an, Anton a debutat în echipa de seniori a U-BT Cluj, într-un meci amical cu Overseas Basketball Combine, o selecționată a jucătorilor americani care nu au angajament, și care efectuează ciclic turnee demonstrative în întreaga lume. A prins 12 minute pe parchet și a impresionat. 11 puncte înscrise și o pasă decisivă au fost argumente suficiente pentru ca Anton să fie cooptat în această vară în lotul echipei de seniori a Universității Banca Transilvaniei.

Foto: Dan Bodea

„Acela a fost un moment extraordinar, am fost foarte fericit, pentru că am muncit mult să ajung aici. Am învățat de la tata că trebuie să muncesc mult ca să ajung undeva și tot de la el am învățat să arunc la coș când sunt liber. Avem condiții foarte bune la club și e normal să dau și eu ceva înapoi, pentru că eu aici m-am format ca jucător”, povestește Anton.

Debutul într-un meci oficial s-a consemnat în urmă cu două săptămâni, la data de două octombrie, în victoria cu KB Rahoveci, din FIBA Europe Cup. A evoluat 13 minute și a marcat două puncte. O săptămână mai târziu a bifat 15 minute și cinci puncte marcate, în returul cu vicecampioana din Kosovo, iar la 14 octombrie a debutat și în Liga Națională de Baschet Masculin (LNBM), în disputa cu Dinamo (4,21 minute și 2 puncte) s.a.m.d.

Un părinte de poveste
Horea Rotaru este unul dintre baschetbaliștii de legendă ai Universității Cluj. În întreaga carieră a jucat doar la Cluj, la CSȘ Viitorul și Universitatea Cluj, sub comanda antrenorilor Gheorghe Roman și Dragan Petricevic. A fost căpitanul de echipă al generației de aur a Clujului, câștigând trei titluri naționale (în 1992, 1993 și 1996), două medalii de argint și una de bronz.

Horea Rotaru este și fondatorul primei școli de baschet private din România (în anul 1995), Pro Baschet Junior. Ca antrenor al propriei școli, „Roti”, așa cum este alintat fostul sportiv, a câștigat trei titluri naționale la juniori. Este Maestru al Sportului din anul 1998, iar în cariera de antrenor, Horea Rotaru le-a pregătit pe Universitatea Cluj și Gaz Metan Mediaș și a fost secundul echipei naționale a României. În prezent, Horea Rotaru este profesor doctor la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj.

Distribuie:

Postaţi un comentariu