Începe primăvara de liga a II-a

”U” Cluj reia, sâmbătă, 10 martie, seria meciurilor care duc spre Liga a II-a / Foto: Dan Bodea

Nu există alt obiectiv pentru Universitatea Cluj decât promovarea în Liga a II-a, la sfârșitul actualei ediții a eșalonului terț. Ținta ”Șepcilor roșii” este una cât se poate de realistă dacă ținem cont de faptul că valoarea lotului este una net superioară celorlalte partenere de întrecere. În plus, oficialii alb-negrilor implementează elemente noi în ceea ce privește pregătirea jucătorilor, nu doar din punct de vedere sportiv, ci și psihologic.

Aproape impecabili în amicale
Meciul contra Unirii Dej, programat, sâmbătă, 10 martie, pe Cluj Arena, este prima partidă oficială pentru ”U”, după o pauză de 99 de zile, ultima apariție în Liga a III-a datând tocmai din 2 decembrie anul trecut. De șase săptămâni și-au reluat antrenamentele fotbaliștii pregătiți de Adrian Falub, timp în care au disputat nu mai puțin de 10 meciuri test. Șapte victorii, două rezultate de egalitate și doar un eșec au înregistrat alb-negrii în amicalele acestei ierni. ”A fost o perioadă dificilă din mai multe puncte de vedere.

În primul rând vorbim de șase săptămâni de muncă intensă. Am avut și noroc de vreme bună, mai puțin ultima săptămână, dar trebuie să ne adaptăm. Clubul face eforturi să ne asigure condițiile cele mai bune, dar vremea nu o pot ei controla. De realizările noastre din amicale sunt mulțumit, dar să vedem cum va fi în meciurile oficiale”, a comentat Adrian Falub. Tehnicianul Universității se teme mai mult de proprii jucători decât de adversari. ”Eu îmi doresc în primul rând să găsim noi motivația necesară, să înțelegem că nu suntem încă promovați și să nu abordăm meciurile relaxați.

În continuare trebuie să muncim cât mai bine, pentru că nu ne așteaptă un retur ușor. Sunt echipe care s-au întărit. Eu încă am emoții pentru promovare”, a mai spus Falub. Discursul antrenorului Universității este susținut și de managerul sportiv al clubului, Ioan Ovidiu Sabău. Oficialul ”Șepcilor roșii” este l rândul lui mulțumit de perioada de pregătire. ”Băieții au făcut meciuri bune. Am văzut progresul celor mai mulți dintre ei. Avem un lot bun și nu trebuie decât să fim concentrați la fiecare meci și jucăm un fotbal frumos și eficient și atunci nu ar trebui să avem probleme, să promovăm”, a adăugat Sabău.

Transferuri puține, dar de viitor
Înaintea debutului în Liga a IV-a Universitatea reușea cea mai importantă campanie de transferuri din istoria clubului, la echipă revenind nume grele, jucători crescuți, cândva, chiar în ograda proprie. Florescu, Abrudan, Goga, sau Giurgiu nu mai au nevoie d enicio prezentare. Cum promovarea nu este ”opțională” și pentru că lângă veterani este nevoie și de sânge proaspăt, oficialii clubului au decis să aducă o serie de jucători tineri și foarte tineri care să crească alături de cei amintiți.

Astfel, la ”U” au ajuns în această iarnă, printre alții, Cristi Ene (20 de ani), de la campioana FC Viitorul Constanța, Andrei Gorcea (17 ani), jucător crescut de ”U”, dar care a evoluat în ultimii ani la Centrul Național de excelență de la Târgu Mureș, plus Alin Văsălie (15 ani), care în mai 2017 a debutat în Liga a II-a cu Olimpia Satu Mare, fiind cel mai tânăr fotbalist român care a evoluat vreodată în eșalonul secund. Au mai existat discuții și cu jucători cu ”nume”, dar s-a amânat achiziția acestora, cel puțin până la vară.

”Ne-am dorit să aducem jucători pentru liga a II-a, pentru sezonul viitor, dar care să joace măcar în partea a doua a ligii a III-a. Am avut discuții dar nu s-a putut acum pentru că este vorba despre jucători de valoare, nu de orice jucători. E foarte greu să aduci anumiți jucători la liga a III-a”, a explicat managerul general al clubului Ioan Ovidiu Sabău.

Minte sănătoasă, performanțe pe măsură
Din punct de vedere fizic ”studenții” au demonstrat că sunt bine pregătiți. Dovadă stau cele câteva victorii obținute pe final de meciuri, în care au fost nevoiți să revină după ce au fost conduși de adversari, aparent, inferiori. Însă, conducerea ”Șepcilor roșii” vrea mai mult de la jucători astfel că ”U” a semnat un parteneriat cu Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB), prin Institutul Internațional de Coaching.

Protocolul denumit „PSI-U: Program de coaching psihologic pentru fotbaliști profesioniști” vizează „optimizarea abilităților de natură psihologică ale sportivilor membri ai echipei Universitatea Cluj, cu scopul de a le crește performanța individuală și de a eficientiza performanța echipei, alături de creșterea calității mediului organizațional și a satisfacției profesionale” și se va derula pe durata acestui an.

Parteneriatul constă în oferirea, de către specialiștii Institutului Internațional de Coaching al UBB, a unor sesiuni de evaluare și intervenție psihologică – ședințe de coaching psihologic individual și de grup -, precum și intervenții de tip coaching psihologic în situații de criză / presiune. ”Am reușit să depășim etapa critică a Ligii a 4-a, etapă în care am luat-o, practic, de la zero, iar acum <<U>>Cluj este în poziția de lider al Ligii a 3-a și principala favorită la promovare.

Suntem însă pe deplin conștienți că drumul nostru spre Liga 1, acolo unde este locul Universității Cluj, va fi din ce în ce mai greu, astfel încât încercăm să le oferim jucătorilor și antrenorilor tot sprijinul și toate condițiile necesare pentru a face cu adevărat performanță”, explică vicepreședintele clubului, Cosmin Irimieș.

Distribuie:

Postaţi un comentariu