Încă o echipă națională se mută la Cluj

Foto: Dan Bodea

O singură medalie la Campionatele Europene de Judo de la Varșovia, desfășurate la sfârșitul lunii trecute a fost picătura care a umplut paharul răbdării președintelui Federației Române de profil, Cozmin Gușă. Deși delegația țării noastre a avut în componență 11 sportivi (patru la feminin și șapte la masculin), doar clujeanca Monica Ungureanu a terminat întrecerea pe podium. A fost întrecerea care pare să-l fi convins pe șeful sportului în kimono, altfel clujean și el, să ia o decizie radicală și să anunțe că va muta lotul național masculin de judo la Cluj-Napoca. Motivul pare logic și firesc, dat fiind că aici, sub coordonarea antrenorului Florin Bercean, s-a dezvoltat un veritabil atelier de făurit campioni. În fapt lotul național masculin se reînființează cu această ocazie, până acum fiecare sportiv pregătindu-se la clubul de care aparține.

Gușă: ”A fost lipsă de viziune”

Rezultatele obținute de sportivele pregătite de Florin Bercean în cadrul Centrului Olimpic de la Cluj sunt de netăgăduit și o dovadă că acolo unde este viziune, există și succes. De altfel, tocmai de lipsă de viziune i-a acuzat șeful Federației Române de Judo pe precedesorii lui, atunci când a decis să reînființeze lotul național masculin de judo și să stabilească cartierul general la Cluj-Napoca. ”La băieţi, avem nevoie de o schimbare totală a pregătirii şi a strategiei. Judo-ul românesc masculin nu este la un nivel corespunzător, dar nu este lipsit de potenţial şi pun acest fapt pe seama unor tehnicieni care au fost poate neexperimentaţi sau nepăsători. Diferenţierea loturilor pe mai multe centre, fără centralizarea tuturor sportivilor cu potenţial într-un loc a fost o greşeală. S-a ajuns aici şi nu mai putem aştepta să stăm doar în rezultatele ocazionale ale lui Daniel Natea. În consecinţă, vom centraliza un nucleu din circa 20 de sportivi la Cluj, tot în centrul condus de Bercean, dar sub coordonarea lui Adrian Croitoru, marele nostru campion, care a făcut pasul spre antrenorat şi a acceptat oferta federaţiei”, și-a explicat decizia președintele federației Române de Judo, Cozmin Gușă.

Astfel, fostul sportiv, antrenorul de astăzi Florin Bercean, este șef și peste lotul național masculin. Nici nu se putea altfel dacă ne gândim că el, Florin Bercean, este responsabil pentru cele mai mari realizări ale judo-ului românesc. Florin Bercean este un veritabil șlefuitor de talente, iar performanţele obţinute de către sportivii săi în ultimii ani (mai puțin la ultima ediție a Jocurilor Olimpice de Vară de la Rio de Janeiro), dovedesc calitățile lui didactice. De la Simona Richter, care în 2000 cucerea medalia de bronz la Jocurile Olimpice de la Sydney, la aurul Alinei Dumitru de la Beijing 2008 şi cele două medalii de argint de la Londra (Alina Dumitru și Corina Căprioriu), sunt doar câteva exemple. În cei aproape 20 de ani de când coordonează Centrul Olimpic Feminin de judo, Florin Bercean le-a trăit pe toate. Sub privirea lui aspră s-au dat mii de lupte. Acum, antrenorul clujean este în fața unei noi provocări.

Se caută și un antrenor străin

Învestirea lui Florin Bercean în calitate de coordonator al lotului național masculin de judo nu este singura mutare ”agresivă” a șefului FRJ. Cozmin Gușă a mai anunțat că este în cautarea unor tehnicieni străini care să ajute la relansarea acestei discipline sportive. ”Facem o selecţie de alţi antrenori români cu potenţial şi suntem în tratative avansate cu o serie de antrenori şi preparatori străini. Vrem să întărim echipa tehnică. Este şi o soluţie de avarie, este şi o soluţie destul de costisitoare, dar pe care noi ne-o asumăm, pentru că atunci când am venit la Federaţia Română de Judo am spus că vom face toate cheltuielile necesare pentru a creşte nivelul de acolo, de jos, de unde am ajuns. Decizia de a aduce antrenori străini este şi o soluţie pe termen scurt, dar este o soluţie normală, la care au recurs naţionale importante, de la cea a Rusiei – care are ca antrenor federal pe campionul olimpic italian Ezio Gamba, până la naţionala Israelului, a Franţei, a Italiei chiar. Cu acest prilej, trebuie să reuşim să creştem şi nivelul profesional al antrenorilor români tineri, care mai apoi să continue munca la un nivel de profesionalizare superior de data aceasta”, a punctat Gușă. Și la nivel de imagine noua conducere a Federației Române de Judo a creionat un proiect care să facă acest sport și mai atractiv.

”Marketingul de calitate este cel care a lipsit cel mai mult din judo-ul românesc şi în sportul românesc. Noi suntem aproape de finalizarea strategiei de marketing pentru atragerea sponsorilor, care nu vin decât dacă au satisfacţia că banii lor au fost investiţi corespunzător şi că imaginea lor a avut de câştigat. Nimeni nu îţi dă bani pur şi simplu, îţi dau bani în urma unui plan şi unei satisfacţii de marketing pe care o au cei care investesc. După ce vom începem să adunăm bani, vom avea şi o strategie de a-i cheltui doar spre performanţă, lăsând banii de la stat să întreţină masa de judokani din România, aşa cum este normal. Banii privaţi îi vom îndrepta înspre performanţă”, a adăugat Gușă.

”Superligă” de judo

Cosmin Gușă/ Foto: Dan Bodea

Într-un interviu acordat publicației Prosport Cozmin Gușă a mai făcut un anunț pe care îl așteptau de ani buni cluburile de profil din omânia și iubitorii acestui sport. În această toamnă va fi reactivată Divizia Națională de Judo ”Fac eforturi mari să găsesc sprijinul necesar ca în această toamnă să demarăm din nou Divizia Naţională de judo, sub forma unui play-off itinerant în toată ţara, care să dinamizeze activitatea tuturor centrelor de judo, pentru a ajunge ca performanţa internă să fie remunerată. Menţin, absolut, obiectivul iniţial, prin care anunţam că într-un an vreau ca FR Judo să devină forul naţional cel mai bine organizat şi cel mai bine finanţat din mediul privat. Nu am nicio îndoială că vom reuşi, suntem deja singura federaţie care a plătit premii la campionatele naţionale în valoare de 30.000 de euro pentru sportivii medaliaţi, demarăm toate activăţile de marketing în mod corespunzător” a declarat Gușă pentru sursa citată.

 

Distribuie:

Postaţi un comentariu