În handbal se poate. Pe când şi în fotbal?

Alisson Pineau (foto, în stânga imaginii) a decis să părăsească România după scandalul rasist în care a fost implicată, iar şeful FRH, Alexandru Dedu a demis întreaga Comisie de Apel a forului după ce a încercat să muşamalizeze cazul / Foto: Dan Bodea

Sfârşitul săptămânii trecute a coincis cu un veritabil cutremur în handbalul românesc. Trecând în plan secundar înfrângerea echipei naţionale feminine în Norvegia, scor 17-27, într-un meci din preliminariile Campionatului European, trebuie salutată iniţiativa preşedintelui Federaţiei Române de Handbal (FRH). Alexandru Dedu a luat poziţie publică în legătură cu evenimentele petrecute la meciul dintre HC Zalău şi HCM Baia Mare, disputat la data de 9 februarie, în cadrul Ligii Naţionale.

Atunci jucătoarea franceză a maramureşencelor, Alisson Pineau, a fost jignită de către un grup de suporteri din Zalău. Nemulţumit de deciziile şi sancţiunile aplicate în acest caz, Alexandru Dedu a demis întreaga Comisie de Apel, iar preşedintelui Florin Ichim i-a cerut demisia de onoare. Recent, antrenorul liderului Ligii 1 la fotbal, Marius Şumudică a recunoscut că a pariat, fapt interzis de regulamentele FIFA şi UEFA. Comisiile FRF au dictat iniţial o suspendare de şase luni şi o amendă de 100.000 de lei. După doar câteva zile Şumudică a fost iertat.

Ridicolul situaţiei şi atitudinea preşedintelui
Cea mai bună jucătoare din istoria Franţei, Alisson Pineau, a fost jignită prin apelativul ”Monkey” (maimuță, n.r.) de către un grup de suporteri din Zalău, care au imitat sunetele scoase de maimuţe. Nefericitul eveniment s-a petrecut la începutul lunii ianuarie, la partida dintre HC Zalău şi HCM Baia Mare, iar Transilvania Reporter a luat act de cele întâmplate, exprimându-şi indignarea pentru prejudiciul de imagine adus handbalului românesc.

Comisia de Disciplină a FRH a sancţionat la câteva zile după incident gruparea HC Zalău cu amendă de de 2.000 de lei şi trei meciuri disputate cu uşile închise. Decizia a fost anulată o săptămână mai târziu la Comisia de Apel, care a constatat că nu au existat manifestări rasiste (incredibil). Mai mult, aceaşi Comisie de Disciplină a amendat-o pe jucătoarea echipei HCM Baia Mare, Melinda Geiger, cu 1.000 lei pentru declaraţii cu caracter jignitor la adresa publicului spectator, după ce sportiva postase pe o pagină de socializare un mesaj dur la adresa ”suporterilor” din Zalău.

Scandalul de rasism a continuat cu poziția luată de Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării care a constatat discriminarea şi a dat următoarele sancţiuni: HC Zalău 5.000 lei, Federaţia Română de Handbal 5.000 lei, observatorul meciului 3.000 lei şi cei doi arbitri câte 2.000 lei. În consecinţă, preşedintele FRH, Alexandru Dedu, a convocat în şedinţă Consiliul de Administraţie al Federaţiei Române de Handbal, iar la capătul analizei s-au luat cele mai drastice măsuri din istoria recentă a handbalului intern.

Consiliul de Administraţie al FRH, prezidat de Alexandru Dedu, a demis întreaga Comisie de Apel, după ce aceasta anulase pedeapsa pentru HC Zalău, în scandalul de rasism în care a fost implicată Allison Pineau. Deasemenea, preşedintelui Comisiei de Apel, Florin Ichim, i s-a cerut demisia de onoare deoarece forul pe care îl conduce a fost cel care a încercat să muşamalizeze cazul, după ce a casat decizia Comisiei de Disciplină, care amendase iniţial clubul HC Zalău cu 2000 de lei şi cu o suspendare de trei meciuri a terenului propriu.

„Statutul Federaţiei Române de Handbal nu admite discriminări politice, religioase, rasiste, de naţionalitate, sex sau profesie. Statutul FRH reprezintă şi apără interesele şi culorile naţionale ale Romaniei, pe plan extern în domeniul handbalului. “, a declarat preşedintele FRH, Alexandru Dedu, imediat după ratificarea deciziilor luate în Consiliul de Adminsitraţie al FRH.

”Demiterea în bloc a Comisiei de apel din cadrul FRH, precum şi solicitarea depunerii demisiei de onoare a preşedintelui acesteia, Florin Ichim, este o decizie asumată de toţi cei prezenţi în şedinţa Consiliului de Administraţie al FRH, prin care ne-am arătat ferm poziţia noastră în legatură cu acest tip de evenimente. Vreau să atrag atenţia tuturor celor implicaţi în Handbal că vom avea toleranţă zero pentru tot ce aduce atingere demnităţii umane”, a mai spus Dedu.

Alisson se întoarce acasă
După această ultimă experienţă nefericită, Allison Pineau a decis să se întoarcă în țara natală. Cea mai bună jucătoare din istoria Franței și cea mai bună marcatoare a Ligii Campionilor în acest moment va evolua din vară la Brest, formație aflată în liga secundă franceză, dar care va promova pe prima scenă. Pineau a semnat un contract valabil pe două sezoane cu Brest.

Născută şi crescută în Franţa, Allison Pineau este dublă vicecampioană mondială și fost ”Balon de aur” mondial în 2009, cea mai înaltă distincție acordată unui sportiv. Anul trecut a revenit în România, semnând cu HCM Baia Mare, după ce în sezonul 2012/2013 a evoluat la Oltchim Râmnicu Vâlcea, grupare desființată între timp. Ulterior s-a transferat la Vardar Skopje dar o accidentare, chiar în timpul turneului final al Campinatului Mondial din 2013 i-a știrbit ”strălucirea” de altă dată.

În 2014 a ajuns la Krim Ljubljana, dar a capotat încă o dată. A preferat să joace un sezon în campionatul Franței, la modesta Nîmes însă, evoluțiile tot mai sigure au adus-o din nou în atenția marilor cluburi ale Europei. Gyor, la Buducnost și chiar campioana României, CSM București, au fost grupările tentate să obțină semnătura celei mai bune jucătoare de apărare din lume. În cele din urmă a ajuns la Baia Mare unde a renăscut din propria-i cenușă.

Allison este în acest moment golgeterul Ligii Campionilor. Datorită ei maramureșencele au obţinut o victorie istorică în meciul cu Fleury Loiret Handball, asigurându-şi calificarea în sferturile de finală ale Champions League, după succesul cu 18-17. Golul victoriei și al calificării a fost marcat chiar de Allison Pineau în ultima secundă de joc, după ce tot ea egalase la 17, cu 40 de secunde înainte de ultimul fluier.

Șumudică va fi suspendat cândva…
Antrenorul liderului în Liga 1 de fotbal, Marius Şumudică, este cunoscut pentru pasiunea sa pentru jocurile de noroc şi pariuri sportive, lucruri interzise cu desăvârşire de FIFA şi UEFA. Prins în fapt, Şumudică şi-a recunoscut „viciul” şi a fost judecat şi suspendat de Comisia de Disciplină din cadrul Federaţiei Române de Fotbal pe o perioadă de șase luni. Aceaşi Comisie a mai decis ca Șumudică să achite o amendă de 100.000 de lei. Cum decizia Comisiei de Disciplină a fost executorie, Marius Șumudică nu s-a mai prezentat la antrenemantele echipei sale vreme de 10 zile.

Surpriză însă, la recursul înaintat de antrenorul Astrei. Comisia de Recurs a FRF a suspendat executarea pedepsei, iar antrenorul liderului din Liga 1 a primit micșorarea sancțiunii inițiale. Atsfel, de la șase luni suspendare el va efectua doar două luni, iar amenda i-a fost înjumătățită, de la 100.000 la 50.000 de lei. Şi mai surprinzătoare a fost decizia Comisiei de Recurs care se referă însă la faptul că Șumudică va putea sta pe bancă până la finalul sezonului, urmând ca cel mai excentric tehnician din fotbalul intern să fie suspendat, cândva, la startul sezonului competițional viitor (2016/2017).

Distribuie:

Postaţi un comentariu