În căutarea sinelui, spre capătul lumii

Se spune că esențele tari se țin în sticluțe mici. Dacă este să ne referim la o persoană, proverbul ridică o serie de întrebări. Oare ce contează într-adevăr? Aspectul, sau sufletul omului? Sau ființa din om? Fragilitatea fizică, sau curajul? Valentina Mereu nu are nici 1,50 cm. Este un om, aparent, fragil, dar care poartă în suflet un bagaj de vise cât să umple cala unui vapor. De meserie educatoare, în timpul liber devoratoare de literatură și kilometri. Cartea, o spune chiar ea, e hrană pentru suflet.

Bicicleta? Îi conferă o libertate a sufletului pe care doar posibilitatea de a zbura o mai poate oferi. Zilele acestea Valentina va lua startul în cea mai grea cursă la care a participat până în prezent. Va rula 1.000 de kilometri în întrecerea Randorom Arad. O doar o competiție pregătitoare pentru provocarea vieții. Valentina vrea să facă înconjurul pământului în șaua bicicletei!

O nebunie de vis…
Valentina este al 10-lea copil din 13 frați. Deși înzestrată cu o mulțime de calități, se consideră o simplă femeie, în căutare de sine. A studiat Asistență Socială și Teologie Baptistă, a avut diverse job-uri de-a lungul anilor, iar în prezent este educatoare. Spune răspicat că nu i se potrivește. ”De fapt, cam nimic din ce-am făcut până acum nu mi se potrivește. Ocupația pe care mi-aș dori-o, dacă mi-aș putea-o permite, ar fi cea de scriitoare-pictoriță, călătorind prin lume, cu bicicleta, bine înțeles.

Ceva în genul Dervla Murphy (scriitoare irlandeză, pasionată de ciclism, autoare a mai multor volume de călătorie și aventură – n.a.)”, își începe povestea Valentina Mereu. Recent și-a dat seama că își dorește mai mult decât să pedaleze. Visează să traverseze lumea pe bicicletă, ba chiar să stabilească un nou record mondial. ”În 2012 Juliana Buhring, de origine germano-britanică a stabilit recordul mondial, ca prima femeie ce a pedalat în jurul lumii, peste 29,000 de km, în 152 de zile.

În 2014 a fost întrecută de italianca Paula Gianotti, care a pedalat în jurul lumii în 144 de zile. Anul acesta, în iunie, a pornit englezoaica Jenny Graham, cu intenția de a străbate lumea pe bicicletă în 110 zile. Ea se află acum în Australia, o urmăresc pe Facebook și pe Strava. Intenționez să bat recordul englezoaicei. Și, dacă mi-aș putea găsi sponsori, aș pleca de anul viitor. Deocamdată doar mă informez cam ce ar trebui să fac pentru o asemenea călătorie”, explică Valentina. În acest context, întrecerea de la Arad, de la sfârșitul săptămânii, este doar o etapă de pregătire înainte de a porni în aventura vieții.

”Tura de 1.000 km vine exact pe fondul în care mă gândesc serios la înconjurul lumii. E o întrecere amicală cu mine însămi, dacă pot zice așa. Știu că încă mai am mult de lucrat până să devin un ciclist în adevăratul sens. În ciclism important este să-ți placă, să ai determinare, consecvență, să admiți că nu știi totul și să fii gata să înveți, să ceri ajutor”, mai spune Valentina. Competiția de anduranță la care va lua startul este organizată de Asociația Bicicliștii Amatori Arad sub egida Randonneurs România, iar traseul este format din trei bucle, toate pornind din Arad. Prima, Arad – Novi Sad și înapoi, 380 km. Cea de-a doua prin Ungaria, cam 190 km, iar cea de-a treia prin județul Timiș, în jur de 440 km.

Prima pedală, abia la 23 de ani
Ca orice copil și Valentina și-a dorit o bicicletă. Părinții nu și-au permis să-i cumpere una, așa că prima oară s-a urcat în șa abia la 23 de ani. Din clipa în care a parcurs primii metri pe bicicletă a știut că nimic nu va mai fi la fel. ”Îngrijeam, împreună cu un frate de-al meu, de doi bătrânei, la o fermă într-un sătuc de munte, Trommetsheim. Într-o zi am văzut în curte două biciclete mountain-bike de copii și am profitat din plin de ocazia asta unică de-a învăța să pedalez. Fratele meu se amuza în casă de mine când mă mai vedea căzând sau ciocnindu-mă de vreun copac.

Dar am învățat, pe frig și ger, cu ghete cu toc – că nu aveam altă încălțăminte la mine – și prețuiesc nespus de mult acum acele momente, deși mă amuz chiar eu de ele. Abia prin 2013 am avut prima mea bicicletă și atunci am început să explorez lumea pe roți. Nu mă gândeam, însă, la ciclism, pur și simplu doream să văd lumea, să ajung dintr-un loc în altul, dint-o localitate în alta, bucurându-mă de priveliști, de natură. Și așa am început să parcurg sute de kilometri pe bicicletă”, își amintește Valentina.

Terapie prin ciclism și carte
Privit de pe margine, ciclismul nu este neapărat spectaculos, iar să stai în șa câteva ore este cu siguranță și o experiență dureroasă. Practicat la nivel de amator însă, ciclismul poate avea efecte terapeutice. ” partea cea mai frumoasă constă în a vedea locuri noi, culori, peisaje, oameni, natură – întotdeauna am simțit că este o mare conexiune între sufletul omului și natură. În plus, eu am început să fac turele astea lungi într-o perioadă de mare învolburare lăuntrică, ele devenind un esențial factor terapeutic pentru mine.

Cu cât era mai lungă tura, cu atât aveam mai multe șanse să mă relaxez, să mă eliberez de gânduri negative, de stres. E un mecanism foarte fain: pe de o parte te epuizezi pedalând atâția kilometri, obosești, te dor toți mușchii, pe de altă parte ești umplut de o poftă imensă de viață, de a trăi, de a cunoaște, a experimenta, a răspunde provocărilor vieții. Cu timpul realizezi că parcurgi 150 de km în tot mai puține ore și că ai crescut. Atunci îți dai seama că poți participa la curse de anduranță”, spune Valentina. Odată întoarsă în liniștea casei, o partidă de lectură este finalul unei zile perfecte.

”Cineva spunea că cititul e o evadare din realitate. Posibil. Pentru mine, însă, cititul e un mod de a-mi forma o imagine mai clară asupra realului. Iar cartea, este punctul fizic de întâlnire între mine și alte minți, care au încercat să cunoască realitatea, sau care, pur și simplu își prezintă modul lor de-a o experimenta. Minți mult mai luminate, zic eu. Acum, depinde și pe cine citesc. Cartea este, într-adevăr, încă un mod de a mă relaxa și de a-mi stârni imaginația. Dar, în general am multe de învățat, despre lume, despre viață, despre psihologia umană, relații, sisteme”, încheie Valentina.

Distribuie:

Postaţi un comentariu