În căutarea Gloriei pierdute

Sandu Negrean (stânga) și Cristian Coroian (dreapta), duo-ul care încearcă readucerea Gloriei Bistrița în Liga 1 (foto: sportulbistritean.ro)

În urmă cu două sezoane, cutremurul unei retrogradări pe motive financiare lovea din plin Gloria Bistrița și părea că povestea echipei care evoluase în prima ligă fotbalistică a României timp de 20 de sezoane consecutive, a ajuns la ultima pagină. Dar Gloria nu a dispărut, s-a trezit un sezon întreg cu noaptea-n cap pentru meciurile din Liga a II-a și a promovat la pas. După un sezon în care toate echipele din primul eșalon au trecut de bistrițeni ca de jaloane, „alb-albaștrii” sunt din nou în liga secundă, pentru a doua oară în trei ani, dar dorința de a reveni în fotbalul mare este acum mai mare ca niciodată.

Ultimele meciuri amicale disputate de vampirii bistrițeni au arătat că Gloria are un proiect bine-gândit, construit în jurul unor oameni tineri cu adevărat dornici să guste din „bunătățile” fotbalului de primă ligă. Cristian Coroian, directorul tehnic al Gloriei, a revenit alături de echipa unde s-a consacrat ca jucător, ocupându-se în prezent de pregătirea lotului, alături de antrenorul principal Sandu Negrean.

Acesta a acordat un interviu pentru Transilvania Reporter în care a comentat perioada de pregătire din vară și a vorbit despre planurile echipei de a reveni în Liga 1:„E o periodă grea pentru fotbaliști, în care mai ales la începutul pregătirii se pune accent pe antrenamente general fizice, dar aceasta este baza pe care performanța și o carieră se clădește. Meciurile au fost cu adversari bunicei și pot spune că sunt mulțumit de cum s-au prezentat băieții. Meciurile cu echipe cotate mai bine sunt meciuri care îți arată unde te situezi fața de liga 1 și care e nivelul tău de pregătire”, subliniază tehnicianul.

Pregătirea meciurilor oficiale a consemnat mai multe amicale, în care jucătorii Gloriei și-au testat capacitățile atât în compania unor echipe de primă ligă cât și cu formații din eșalonul secund. Astfel, în ultima parte a pauzei competiționale, Gloria a jucat cu vecinele Unirea Dej și Sănătatea Cluj, Concordia Chiajna (2-2), Unirea Târlungeni (0-1), ASA Târgu Mureș (0-0), Corona Brașov (2-2) și Gaz Metan Mediaș (1-0).

După un sezon de coșmar în prima ligă, cel mai slab din istorie, staff-ul Gloriei este hotărât să învețe din greșelile care au dus la retrogradare: „Este o diferență mare între Liga 1 și Liga a II-a. Fără să aduci îmbunătățiri lotului cu care ai promovat e foartre greu să reziști în primul eșalon. Anul trecut când am promovat, Gloria a vândut în loc să cumpere, a fost și acea situație financiară complicată. Acum am adus jucători tineri care vor să joace la un nivel cât mai bun și s-a renunțat la fotbaliștii care în trecut erau puțin supra-evaluați. Zilele în care erau bani mulți în fotbal, nimeni nu se gândea că asta se poate schimba, zilele acestea au trecut”, spune „Coro”.

Retrogradarea în Liga a II-a nu a lăsat urme doar în bugetul echipei, care pierde o sumă considerabilă la capitolul drepturi de televizare, ci și în psihicul jucătorilor, așa cum Cristian Coroinan a observat și el: „Niciun jucător care retrogradează nu poate fi mulțumit. Toți avem dorința de revanșă și de a arătă că merităm să fim în prima ligă și că s-a întâmplat a fost un accident nefericit. Se pregătesc exemplar și îi felicit pentru vor să revină în fotbalul mare”.

Cu mai puțini bani, dar cu un proiect mai bine pus la punct decât cel din anul anterior, Gloria încearcă revenirea cu ajutorul jucătorilor tineri și a propriei pepiniere, de la care se așteaptă să dea spre prima echipă fotbaliști de calitate: „Vrem să promovăm jucătorii tineri dar avem nevoie și de jucători cu experiență care să-i ajute pe cei tineri. Avem jucători talentați cu care e mult de muncă, dar care promit și noi vrem să îi aducem la prima echipă și apoi să se poată transfera la echipe cu pretenții. Suntem într-un proces de reorganizare care decurge foarte bine. Față de echipe ca Rapid, Farul sau Uta, financiar, noi stăm foarte bine. Am ajuns la stabilitate și liniște și putem lucra fără să ne gândim la bani”, adaugă directorul tehnic al alb-albaștrilor.

Obiectivul declarat al staff-ului bistrițean este promovarea în primul eșalon, dintr-o serie cu echipe de tradiție ca Universitatea Craiova, FC OLT sau Olimpia Satu Mare: „Am pregătit lotul și ne antrenăm pentru promovare. Vrem de asemenea să producem jucători tineri, de valoare, să facem o echipă competitivă și după promovare să nu mai fim nevoiți să facem prea multe transferuri.Sunt mulți care declară că vor să promoveze și sunt care vor asta dar nu o spun. O să fie meciuri foarte bune. Cele două Craiove vin odihnite și cred că vom aveam meciuri tari”, avertizează Cristian Coroian.

Legenda fotbalului bistrițean Jean Pădureanu, contribuie și el ori de câte ori are ocazia, la stabilitatea emoțională a jucătorilor, împărțind sfaturi și vorbe bune oricui are nevoie: „Nea Jean mai vine la meciuri, mai stă cu noi și discută. Niciodată nu o să se poată retrage pentru că are în sânge fotbalul și face parte din fenomen de-o viață întreagă. El a rămas la fel, sperăm să fie sănătos și să continue să ne susțină”, își dorește tehnicianul.

În contextul în care Gloria Bistrița debutează cu trei meciuri împotriva echipelor din Oltenia, duo-ul Sandu Negrean&Cristian Coroian mizează pe experiența jucătorilor mai vechi, obișnuiți cu presiunea fanilor înfocați din sud: „Curtuiuș are experiență și toată lumea așteaptă multe de la el. Noi ne dorim să câștigăm meciuri, el e și mai vechi aici dar el știe ce are de făcut și s-a pregătit exemplar și el.”

Dan Matei, fundașul bistrițenilor se arată și el încrezător în forța echipei din care face parte și este sigur că presiunea fanilor oltenilor nu va afecta dorința jucătorilor Gloriei de a începe sezonul de promovare cu dreptul: „Trebuie să începem bine și să ajungem în play-off,   și să promovăm, normal. Avem nevoie de atitudine, spirit de sacrificiu, dăruire și multă multă muncă. Vreau să fiu sănătos și să joc alături de băieți foarte bine, astfel încât să promovăm. Oltenii tot timpul au dat jucători bun dar sper să nu fie mai buni decât noi și să-i batem. Târgu Mureșul și FC Olt cred că vor juca bine dar eu cred că putem promova. Suporterii olteni nu ne sperie, e plăcut să ai suporteri în tribune, ești mai motivat.”

Chiar dacă în ultimii ani actualul stadion „Jean Pădureanu” a fost tot mai ocolit de suporterii bistrițeni, antrenorii și jucătorii se arată încrezători în faptul că fanii îi vor susține iarăși dacă rezultatele vor fi cele așteptate de toată lumea. Debutul „vampirilor” în liga secundă se va consemna, astăzi, 7 septembrie, în deplasarea cu CS Universitatea Craiova, urmând ca săptămâna viitoare, în 14 septembrie, bistrițenii să primească pe stadionul din Parcul Municipal, vizita Minerului Motru.

[stextbox id=”custom” caption=”Cristian Coroian, copilul de suflet al Gloriei”]Cristian Coroian este originar din Gherla, județul Cluj. În cei 18 ani de carieră ca atacant, clujeanul a jucat în 398 de meciuri pentru 4 echipe. A jucat atât pentru CFR Cluj (5 sezoane) cât și pentru Universitatea Cluj (un sezon), marcând 35 de goluri pentru „feroviari” și 6 pentru studenți. A devenit un jucător emblematic al Gloriei Bistrița, jucând  274 de meciuri și marcând un total de 63 de goluri pentru „vampiri”. Atacantul a fost chemat în 2006 la națională însă nu a apucat să joace vreun meci pentru prima reprezentativă. După încheierea carierei de jucător, acesta a preluat postul de antrenor al FCM Târgu Mureș, unde a fost înlocuit de Edi Iordănescu. În prezent este director tehnic al grupării Gloria Bistrița[/stextbox]

 

Distribuie:

Postaţi un comentariu