Iarna de dinaintea împlinirii unui vis

Foto: Dan Bodea

Liga a doua a intrat în vacanță. Mai înainte ca ultimul fluier din 2018 să se facă auzit, pentru mai puțin de 24 de ore „U” Cluj a fost lider. Un „dar” simbolic pentru suporteri și pentru echipă. După ce s-au disputat și ultimele meciuri și s-a tras linie, Universitatea a încheiat 2018 pe locul patru, la două puncte în spatele liderului Sportul Snagov. Există însă câteva lucruri care întăresc convingerea că „U” trebuie să fie la finalul sezonului pe unul din cele două locuri care asigură promovarea directă în Liga 1. Linia de clasament nu e nici mai bună, nici mai rea decât a celorlalte contracandidate, însă cifrele nu reflectă întotdeauna o stare de fapt. Fie că pe bancă a stat Falub, Cojocaru, sau Lobonț (la jocul din ultima etapă), „U” Cluj nu a mai pierdut din 17 septembrie, adică de 14 meciuri.

Cronologia drumului se Liga 1
Universitatea a schimbat trei antrenori în 21 de etape, dar spiritul a rămas același. Tocmai echilibrul și verticalitatea în situații limită o transformă pe „U” Cluj în principala candidată la accederea în primul eșalon. Campionatul a început, cum era normal și firesc, cu Adrian Falub pe bancă. Omul care a reușit promovarea din eșalonul terț în cel secund a reușit cum, necum să rodeze și să asambleze o echipă în care, în această vară, au apărut multe nume noi. Însă jocul scârțâia, în ciuda unei viziuni unitare a băncii tehnice și a stafului administrativ. Ca întotdeauna în asemenea situații, antrenorul a fost primul sacrificat, deși în acel moment, jumătatea lunii octombrie, echipa era neînvinsă de șase meciuri în campionat și acumulase în aceste jocuri 12 puncte (trei victorii și trei rezultate de egalitate).

Foto: Dan Bodea

”Când joci doi ani în Liga a 4-a şi în Liga a 3-a și câștigi cu 7-0, cu 8-0, deja, mental, când întâlnești echipe mai bine pregătite, sau cât de cât pregătite, comparativ cu cele întâlnite în eșaloanele inferioare, echipe care îți opun rezistență, deja lucrurile se schimbă. Noi am adus în vară câțiva jucători din Liga 1, și chiar dacă pare absurd, era normal să se întâmple acel recul. Jucătorii aduși din prima ligă, deja aveau impresia că vin într-un eșalon inferior și că nimic nu o să le stea în cale.

Era început de campionat, știam că echipa nu este încă sudată așa cum ar trebui. Noi spirit am avut mereu, dar aici era vorba și de adaptare. Eu mi-am asumat un risc rulând jucători proaspăt transferați, care încă nu erau 100% adaptați la <<U>>, dar știam că vor veni și rezultatele, cu mine, sau cu altcineva pe bancă. Asta e viața”, povestește Adrian Falub, tehnicianul care a condus Universitatea Cluj în primele 13 etape din Liga 2.

Interimatul ofensiv
Următorul pe lista tehnicienilor din acest sezon a fost Mircea Cojocaru. „Locotenentul” de-o viață a managerului Ioan Ovidiu Sabău și-a început mandatul interimar cu trei victorii consecutive, 11 goluri marcate și niciunul încasat. Cojocaru a redesenat așezarea tactică a „studenților” și a riscat în fiecare meci. Fără să fi adus, aparent, schimbări importante în primul 11, Cojocaru are meritul de a fi continuat să lucreze la moralul jucătorilor. Mereu la marginea suprafeței tehnice, dar fără să facă valuri și crize de nervi, Cojocaru a urmărit în primul rând să-i fie aplicate cerințele.

Estetic, jocul nu a suferit modificări esențiale, dar rezultatele au fost cele așteptate de suporteri și de conducători. Între timp, Universitatea anunțase noul antrenor, pe Bogdan Lobonț, dar Mircea Cojocaru a continuat să facă treabă, așteptând momentul în care cel poreclit „Pisica” a decis să preia sarcinile de serviciu. Cinci victorii și două rezultate de egalitate a adunat Mircea Cojocaru în mandatul interimar pe care l-a avut la prima echipă a Universității.

Foto: Dan Bodea

Haț-haț(iegan), „Pisica” a zgâriat din prima
Când toată lumea îl aștepta să se alăture echipei din ianuarie anul viitor, noul antrenor al Universității a decis să intervină într-un alt moment de cumpănă. După victoria de la Metaloglobus, „Șepcile roșii” urmau să abordeze meciul din ultima etapă a anului fără antrenor. Mircea Cojocaru a fost trimis în tribune la meciul amintit, la una dintre rarele ieșiri nervoase pe care le-a avut în carieră. Cum înțelegerea era că Lobonț va prelua echipa doar din luna ianuarie a anului viitor, la meciul cu Chindia Târgoviște, pe bancă urma să ia loc nimeni altul decât Ioan Ovidiu Sabău.

”Până la urmă m-a salvat Lobonţ, care a venit vineri la prânz <<în ziua meciului cu Chindia Târgoviște – n.a.>> şi mi-a spus că nu poate să lase echipa într-un moment atât de greu. Lobonţ e un băiat foarte serios, pune foarte mult suflet”, spune Ioan Ovidiu Sabău, despre schimbarea de ultim moment din tabăra Universității. Deși nu a avut o misiune ușoară, la primul meci oficial pe banca lui „U”, noul antrenor dădea piept cu liderul ligii secunde, Lobonț a obținut și primul succes în noua lui carieră. A avut poate și puțin noroc, dar norocul face parte din orice joc.

Iuliu Hațiegan urma să fie înlocuit în ultimele minute ale partidei, pe fondul presiunii exercitate de Chindia, dar și pentru că tânărul atacant ratase două bune situații de a închide tabela și părea depășit de miza înfruntării. Până la urmă Hațiegan a rămas pe teren, iar urmașul părintelui clubului Universitatea a înscris golul de 3-1, care a certificat victoria alb-negrilor. ”Oricum sufeream în fața televizorului, așa că am decis peste noapte să vin încă de la meciul cu Chindia. De când am semnat cu Universitatea am început să nu mai am stare. În fața televizorului, sau în tribune la meciul cu Metaloglobus am suferit mult pentru echipă. A fost un impuls de moment să încep de acum. Mă bucur că am luat această decizie.

Mă bucur că de la primul meci am avut parte de o atmosferă extraordinară. Noi sufeream pe bancă, în tribune suporterii cântau. Nu știu dacă așa mi-am imaginat debutul în noua carieră, dar a fost perfect”, povestește Bogdan Lobonț. Universitatea Cluj a încheiat prima parte a sezonului cu 47 de goluri marcate (cea mai bună linie de atac din Liga 2), cu 15 goluri primite (a doua cea mai bună apărare) și cu doar trei înfrângeri, cifră ce o plasează, alături de Sportul Snagov și Chindia Târgoviște, în fruntea topului echipelor cu cele mai puține meciuri pierdute.

47 de goluri a marcat Universitatea Cluj în cele 21 de partide din Liga 2, fiind echipa cu cea mai bună linie ofensivă din campionat

„A fost un impuls de moment să încep de acum. Mă bucur că am luat această decizie. Mă bucur că de la primul meci am avut parte de o atmosferă extraordinară. Noi sufeream pe bancă, în tribune suporterii cântau. Nu știu dacă așa mi-am imaginat debutul în noua carieră, dar a fost perfect”, Bogdan Lobon, după meciul cu Chindia Târgoviște, care a marcat debutul lui ca antrenor la „U” Cluj

Distribuie:

Postaţi un comentariu