Handbal / Luptă pentru medalii pe semicercul mondial

Laura Popa, Roxana Cîrjan şi Cristina Laslo speră să revină acasă cu câte o medalie de la CM de junioare din Croţia şi Macedonia / Foto: Dan Bodea

Trei dintre cele mai de perspectivă handbaliste de la “U” Jolidon Cluj, Roxana Cîrjan, Laura Popa şi Cristina Laslo, vor juca în această vară sub culorile României la Campionatele Mondiale de junioare, obiectivul lor fiind acela de a urca pe podiumul de premiere

Roxana Diana Cîrjan şi Laura Popa participă la CM de junioare U 20, întrecere care începe în acest weekend în Croatia, iar Cristina Laslo va juca la CM de junioare U 18, competiţie care se va desfăşura luna viitoare în Macedonia. La CM din Croaţia, România face parte din grupa D şi va întâlni, în ordine, Tunisia (28 iunie 2014), Brazilia (29 iunie), Slovenia (1 iulie), China (3 iulie) şi Rusia (5 iulie), primele două echipe calificându-se apoi în faza următoare a competiţiei.

Colege atât la echipele naţionale de junioare cât şi la “U” Jolidon Cluj, Roxana Cîrjan şi Laura Popa sînt încrezătoare în şansa lor de a cuceri prima medalie la o competiţie de asemenea nivel. Cele două handbaliste nu sînt la prima lor experienţă internaţională, ambele având în palmares un loc 4 la CM de junioare din Muntenegru, dar şi un loc 5 şi un loc 7 la CE de junioare din Danemarca, respectiv, Cehia.

“Având în vedere că este ultimul mondial la nivelul nostru de vârstă ne dorim foarte mult să venim acasă cu o medalie. Merităm asta după ce am făcut atâtea sacrificii. Am muncit foarte mult în cei cinci ani petrecuţi mai tot timpul prin cantonamente. Sîntem o generaţie care am crescut şi am învăţat handbal împreună” spune Laura Popa, completată de Roxana Cîrjan, care vede echipa României clasată pe podium la finele competiţiei: “Ne-ar sta foarte bine să fim în primele trei din lume, chiar dacă vom întâlni adversare puternice. Dar vom lupta în fiecare meci şi vom da totul să câştigăm şi să ne îndeplinim obiectivul”. Atât Laura cât şi Roxana au căzut de acord că Rusia, Norvegia şi Danemarca sînt cei mai puternici adversari.
România a obţinut calificarea la CM din Croţia reuşind trei victorii, cu Ucraina, Islanda şi Slovenia, la turneul preliminar din Islanda, acolo unde două handbaliste de la “U” Jolidon, portarul Cristina Enache şi pivotul Roxana Cîrjan şi-au adus o importantă contribuţie. Din păcate, Cristina Enache nu a mai prins “mondialul” din Croaţia, deoarece acum se află în perioada de recuperare după o intervenţie chirurgicală suferită la genunchi. Laura Popa nu a participat la turneul din Islanda fiind accidentată.

Pe podium şi la U 18
Cristina Laslo este sigura handbalistă de la “U” Jolidon Cluj care face parte din echipa României ce peste o lună va evolua la CM de junioare U 18 din Macedonia. Clujeanca este coordonatorul naţionalei de junioare şi crede că România se poate clasa pe podiumul de premiere la CM. “Obiectivul nostru e câştigarea unei medalii. Cei mai tari adversari sînt Rusia, Suedia, Danemarca, dar cred că putem să realizăm ce ne-am propus” spune Cristina, care anul trecut a fost golghetera Campionatelor Europene din Polonia, acolo unde România ocupa doar locul 6.

Handbalul, cel mai galonat sport de echipă la Cluj
13 medalii (6 de aur, 3 de argint şi 4 de bronz) au cucerit, din 1990 încoace, handbaliştii clujeni convocaţi la echipele României participante la Campionatele Europene şi Mondiale (junioare, tineret, senioare) precum şi la Campionatele Mondiale Universitare.

Într-un top al acestor performanţe le regăsim pe Carmen Amariei (aur şi bronz la CM tineret din 1995 şi 1997), Mirela Rogoz (aur la CE de tineret din 1998), Ionica Munteanu şi Alina Ariton (aur la CM de tineret din 1999), Oana Chirilă, Mihaela Urcan, Simona Sârbu, Florentina Grecu (aur la CE de junioare din 1999 şi tot aur la CE tineret din 2000), Anca Amariei (argint la CE junioare în 2003), Nicoleta Dincă, Daniela Brânzan, Viorica Şuba şi Roxana Joldeş (bronz la CE tineret din 2007), Mihaela Urcan Tivadar, Florina Chintoan, Magdalena Paraschiv (bronz cu România la CE de senioare din 2010).

Echipă studenţească, “U” Jolidon a dat mereu handbaliste pentru naţionala României participantă la Campionatele Mondiale Universitare, printre premiante aflându-se: Ionica Munteanu, Oana Chirilă, Mihaela Senocico, Simona Sârbu (aur în 2002), Magdalena Paraschiv, Marinela Gherman (bronz în 2008), Magdalena Paraschiv, Viorica Şuba, Nicoleta Dincă, Daniela Brânzan (argint în 2010).
Să consemnăm la acest capitol şi argintul băieţilor la CMU din 1990, printre medaliaţi aflîndu-se şi patru componenţi ai Universităţii Cluj, Remus Moldovan Robert Kiss, Flaviu Sâmboan şi Radu Marc.

Distribuie:

Postaţi un comentariu