Handbal / Premieră pentru sportul clujean, aur juvenil pe semicercul mondial

Cristina Laslo, prima campioană mondială de junioare a Clujului într-un sport olimpic după 1990 îşi datorează ascensiunea pe semicercul mondial şi urmare a evoluţiilor foarte bune în Liga naţională cu “U” Jolidon / Foto: Dan Bodea

Handbalista Cristina Laslo este prima sportivă din Cluj campioană mondială de junioare într-un sport olimpic, după 1990 . Cristina Laslo a fost singura handbalistă de la “U” Jolidon Cluj, selecţionată în echipa naţională a României, care, duminică, 3 august 2014, după o victorie de senzaţie, 32-21 cu Germania, a devenit noua campioana mondială de junioare!

Componentă de bază a echipei României, Cristina Laslo devine, astfel, prima sportivă din Cluj medaliată cu aur la un Campionat Mondial de juniori, într-un sport olimpic, după 1990! Mai mult, Cristina Laslo a fost liderul din teren a naţionalei tricolore şi căpitanul care a avut onoarea să primească trofeul cu care a fost răsplătită noua campioană a lumii! Totodată, Cristina Laslo a fost desemnată cel mai bun centru de la Campionatul Mondial şi cea mai tehnică jucătoare a turneului final din Macedonia!

Produs sută la sută a şcolii de handbal din Cluj, Cristina Laslo intră, prin această medalie de aur, dar şi prin talentul şi valoarea dovedită inclusiv în Liga Naţională, într-o companie selectă a celor mai bune handbaliste descoperite şi formate la CSS “Viitorul” Cluj, alături de Carmen Amariei, Oana Chirilă, Mihaela Urcan Tivadar, Simona Sârbu Vintilă, ca să le amintim doar pe medaliatele cu aur la Campionatele Mondiale şi Europene de junioare sau tineret!

Handbalul, cel mai galonat sport de echipă la Cluj
14 medalii (7 de aur, 3 de argint şi 4 de bronz), incluzând aici şi aurul Cristinei Laslo la CM din Macedonia, au cucerit, din 1990 încoace, handbalistele clujene sub culorile echipelor naţionale ale României, care în această perioadă au participat la Campionatele Europene şi Mondiale de juniori, tineret şi senioare, precum şi la Campionatele Mondiale Universitare.

Într-un top al acestor performanţe le regăsim pe Carmen Amariei (aur şi bronz la CM tineret din 1995, repectiv, 1997), Mirela Rogoz (aur la CE de tineret din 1998), Ionica Munteanu şi Alina Ariton (aur la CM de tineret din 1999), Oana Chirilă, Mihaela Urcan, Simona Sârbu, Florentina Grecu (aur la CE de junioare din 1999 şi tot aur, la CE tineret din 2000), Anca Amariei (argint la CE junioare în 2003), Nicoleta Dincă, Daniela Brânzan, Viorica Şuba şi Roxana Joldeş (bronz la CE tineret din 2007), Mihaela Urcan Tivadar, Florina Chintoan, Magdalena Paraschiv (bronz cu România la CE de senioare din 2010).

Echipă studenţească, “U” Jolidon a dat mereu handbaliste pentru naţionala României participantă la Campionatele Mondiale Universitare, printre premiante aflându-se Ionica Munteanu, Oana Chirilă, Mihaela Senocico, Simona Sârbu (aur în 2002), Magdalena Paraschiv, Marinela Gherman (bronz în 2008), Magdalena Paraschiv, Viorica Şuba, Nicoleta Dincă, Daniela Brânzan (argint în 2010).
Chiar în aceste zile se află în plină desfăşurare, la Guimaraes în Portugalia, CMU de handbal, printre componentele de bază ale naţionalei României aflîndu-se şi Andreea Tetean de la “U” Jolidon Cluj.

Primul aur la un CM de juniori după 1990
Medalia de aur cucerită de Cristina Laslo la CM de handbal din Macedonia este prima pentru sportul olimpic clujean după 1990. Pînă la aurul Cristinei, în palmaresul sportului olimpic clujean au mai intrat 11 medalii la campionatele mondiale de juniori, 5 de argint şi 6 de bronz, cucerite de următorii sportivi: Aurel Sârbu (două de argint la haltere, în anul 1991), Rareş Chintoan (lupte libere, 2002), Alexandra Pop (două de argint la judo, în 2009 şi 2013), Adela Marchiş (bronz la atletism, în anul 2000), Corina Indrei (bronz, scrimă, 2002), Marius Bucşa (bronz, judo, 2002), Sanda Belgyan (bronz, atletism, 2009), Bianca Răzor (bronz, atletism, 2010), Ioana Mera (bronz, box, 2011).

Şase medalii în 2014
Cu aurul cucerit de Cristina Laslo la Campionatul Mondial de handbal din Macedonia, numărul medaliilor cîştigate de sportivii clujeni în 2014, în probe olimpice a ajuns la şase. Medalii cucerite de doar trei sportivi: Ana Maria Pavăl (CSM Cluj), bronz la CE de lupte libere pentru senioare din Finlanda, Rareş Şipoş (CSM Cluj) – patru medalii, una de aur şi trei de argint, cîştigate la CE de tenis de masă pentru juniori din Italia şi acest aur al Cristinei Laslo (“U” Jolidon Cluj), cucerit la CM de handbal pentru junioare din Macedonia. Fără a face pronosticuri hazardate, mai e mult timp până la finele anului, Cristina Laslo şi Rareş Şipoş candidează cu mari şanse la titlul de cei mai buni sportivi clujeni în 2014.

Distribuie:

Postaţi un comentariu