Ghiță, uriașul blând, îndrăgostit de baschet

Foto: Dan Bodea

Ghiță Mureșan s-a născut de ”Ziua îndrăgostiților” (14 februarie 1971), în Tritenii de Jos, judeţul Cluj. Au trecut 48 de ani de când a văzut lumina zilei, dar se declară îndrăgostit iremediabil de baschet. Își iubește în aceeași măsură soția și pe cei doi fii ai lor. Povestea lui „Big” Ghiță este atât de cunoscută, încât cu greu ar mai putea fi ceva nedescoperit. La ceas aniversar, și pentru că este unul dintre simbolurile
Universității Cluj, club care anul acesta sărbătorește Centenarul, Transilvania Reporter îi dedică rândurile de mai jos.

Lumea lui „Big” Ghiță
Primii ani de școală i-a făcut în localitatea natală, pentru ca din clasa a VIII-a să se mute la Cluj-Napoca. Aici a fost observat întâmplător de un dentist arbitru de baschet, care l-a îndrumat către sport. ”Când eram mic îmi plăcea să joc fotbal pe maidan și iarna să schiez. Mă visam șofer, sau în cel mai bun caz bucătar. Când am fost îndrumat către baschet nu am avut nicio ezitare.

Apoi m-am îndrăgostit pur și simplu de acest sport și nu am renunțat până în ziua de azi la el”, își începe povestea ”Big” Ghiță. La doi ani de la primele antrenamente făcea deja parte din echipa națională de juniori a României, iar în sezonul 1991/1992 a jucat pentru Universitatea Cluj cucerind primul și singurul titlu de campion al țării. Își amintește cu drag de viața de „student”, dar nu a ezitat să-și ia lumea-n cap atunci când s-a ivit ocazia.

Foto: Dan Bodea

„Eram student la Facultatea de Educație Fizică și Sport din Cluj, dar n-am mai apucat să termin facultatea. Oricum nu mai contează acum, așa cum nu a contat de fapt niciodată. Cred că prea multă lume face din facultate un țel, poate inutil. Lucrurile au stat de fapt puțin diferit. Se punea problema să rămân la Cluj, să termin școala sau să plec să joc în Franța. Și am plecat”, rememorează Ghiță. După Franța, au urmat șapte sezoane în cel mai puternic campionat de baschet al lumii. Finalul carierei a fost abrupt.

La începutul anilor 2000, din cauza deselor accidentări a fost forțat să se retragă. S-a stabilit împreună cu familia, soția, Liliana şi cei doi fii, George şi Victor, în SUA unde a înființat academia de baschet „Giant Basketball Academy”. ”La fe ca și în cazul plecării mele din Cluj, momentul retragerii a venit natural. M-am retras din cauza unei operații la spate. Încă mai voiam să joc, dar trupul meu nu mă mai asculta. Am mai jucat un an în Europa, dar am înțeles repede că decizia cea mai înțeleaptă era să mă retrag. Însă, au urmat celelalte lucruri care mi-au împlinit viața”, spune Ghiță Mureșan.

Antreprenor, profesor, șef la FRB…
Ghiţă Mureşan, singurul baschetbalist român care a evoluat în liga profesionistă nord-americană (NBA), este de doi ani și vicepreședinte al Federației Române de Baschet (FRB). Alegerea lui în această funcție a venit la fel de firesc ca toate celelalte lucruri din viața lui. „Eu pentru baschet am făcut foarte multe lucruri și până să fiu ales vicepreședinte. Prin această candidatură și în fine, prin alegerea mea în funcția de vicepreședinte continui să ajut cu tot ceea ce știu eu, câteva lucruri pe care le știu eu.

Ca să transformăm baschetul într-un sport mai mare, mai bun, mai frumos, trebuie să ne punem mintea toți și lucrăm împreună. Să ridicăm calitatea baschetului, asta este principala mea dorință. Vreau ca echipele naționale ale României să ajungă la nivel european”, continuă Ghiță Mureșan. Stabilit în SUA, „Big” Ghiță nu a rupt legăturile cu țara și locurile natale, fiind prezent în fiecare vară, la Cluj-Napoca și la București, în cadrul taberelor de baschet pe care le organizează pentru copii.

Foto: Dan Bodea

Șlefuit în cel mai important campionat de baschet al lumii, Mureșan vine cu o filozofie simplă, dar concretă asupra vieții și a sportului
în general. „Mereu am spus că nu trebuie să te uiți prea mult în urmă, la ceea ce-a fost, dar nici prea departe în viitor la ce va urma. Ce-a fost a trecut, sunt lucruri care uneori nici nu mai contează în viață! Cel mai important e ce se întâmplă acum și ce va fi mâine. Dacă ne gândim deja la ce va fi poimâine, e tot o pierdere de timp, pentru că uităm de ziua de astăzi. Când jucam în NBA, nu mă gândeam la al treilea meci care urma, ci numai la ultimul jucat și la următorul”, punctează ”Big” Ghiță.

Oficilal al FRB, organizator de tabere de baschet pentru copii, sau administrator al propriei academii de baschet, toate aceste lucruri au un numitor comun. „Tot ce eu sunt astăzi, sunt doar ce am devenit prin sport. Baschetul mi-a dat tot ceea ce am în ziua de astăzi. Eu am început să practic baschetul pentru că eram înalt. Apoi m-am îndrăgostit de baschet, iar apoi baschetul a fost viața mea”, încheie Ghiță Mureșan.

7 sezoane a evoluat Ghiță Mureșan în NBA, cel mai puternic campionat de baschet din lume (cinci ani la
Washington Bullets și încă doi la New Jersey Nets)

Distribuie:

Postaţi un comentariu