George Florescu, portar de ocazie, la fel ca Mircea Luca sau Remus Câmpeanu acum câteva decenii

Faza cu George Florescu în poartă, la penalty-ul transformat de oaspeții de la CS Mioveni

Minutul 80 al meciului “U” Cluj – CS Mioveni, cu oaspeții în avantaj, scor 1-0, pe tabela de marcaj. Portarul Cosmin Dur Bozoancă, singurul integralist al sezonului din echipa „Șepcilor roșii”, îl faultează în careu pe nou intratul Roberto Ayza, și logic, arbitrul îl sancționează cu cartonul roșu, acordând și penalty în favoarea argeșenilor.

Cum antrenorul Bogdan Lobonț efectuase toate cele trei schimbări, în poartă a intrat fostul internațional, mijlocașul George Florescu, care, din păcate, nu a avut nici o șansă la penalty-ul trasformat de Valentin Balint. Din fericire, în cele aproape 15 minute cât a mai durat meciul (socotind aici și prelungirile), oaspeții nu au mai avut nici un șut la poarta apărată de Florescu. Meciul s-a încheiat 2-1 pentru CS Mioveni, aceasta fiind prima înfrângere pe teren propriu a Universității Cluj în acest campionat.

George Florescu nu este nici primul, cum probabil, nu va fi nici ultimul jucător de câmp al Universității Cluj, transformat de nevoie în portar. De-a lungul vremii, cronicile meciurilor jucate de “U” au menționat și alte cazuri în care fundași, mijlocași sau atacanți ai „alb-negrilor” și-au pus mănușile de portar intrînd între buturi, unii chiar cu succes.

*Sezonul 1938-1939, etapa 13, la prima participare a Universității Cluj în Divizia B. “U” termină meciul de la Oradea cu Crișana din localitate (2-0, scor final pentru gazde) în zece oameni, cu portarul Victor Moldovan eliminat, și cu fundașul Traian Adoc în poartă.

*Sezonul 1946-1947, baraj pentru accederea în Divizia A, “U” Cluj – Victoria Cluj, scor 1-1, prin golurile marcate de Coracu și I. Vigu II. Din minutul 80, Universitatea a jucat în zece, portarul Nicolae Szoboszlay a părăsit terenul accidentat (pe atunci încă nu se aplica regula schimbării jucătorilor) iar în poartă a intrat legendarul Mircea Luca. În retur, “U” a învins cu 3-1 și a obținut dreptul de a juca în Divizia A, primul campionat după război.

*Sezonul 1957-1958, al patrulea sezon de Divizia B pentru Universitatea Cluj. Etapa 26 din retur, un meci cu durități, Știința Cluj – Metalul Hunedoara, scor 1-1. Portarul Aurel Nicoară, accidentat, este înlocuit cu atacantul Horațiu Moldovan. Golul clujenilor a fost marcat de Emil Petru.

*Sezonul 1974-1975. Meci în 16-imile Cupei României, la Cluj, “U” – FC Argeș Pitești, scor 5-1, cu Ion Batacliu autor a trei goluri. Pe final, portarul Mircea Albu se accidentează și, cum toate schimbările se efectuaseră, în minutul 87 în poarta lui “U” intra veteranul Remus Câmpeanu.


Cu tricoul de portar tras la repezeală peste cel de jucător de câmp, Muzac este salvat de neispiratul Ispir care ratează penalty-ul, șutând în bară / Foto Dan Bodea

*Sezonul 2012-2013, Liga 1. Minutul 86 al meciului “U” Cluj – Concordia Chiajna, 1-0, prin golul marcat de Alin Buleică (75). Gazdele rămân în inferioritate numerică după eliminarea portarului Ionuţ Boşneag, pentru un fault în calitate de ultim apărător asupra lui Alexandru Popovici.

Deoarece și în acest caz, antrenorul de atunci, Ionel Ganea, efectuase toate schimbările, în poartă intră mijlocaşul Apostol Muzac. A fost cu noroc, deoarece penalty-ul a fost ratat de ilfoveanul Ispir, care a şutat în bară, “U” Cluj reușind o victorie cu care a evadat din zona retrogradării.

Distribuie:

Postaţi un comentariu