Generația pierdută de ”U”

În vara lui 2012, Petrolul Ploieşti a transferat cu titlu gratuit nu mai puțin de 16 jucători de la Universitatea Cluj. La cinci ani distanță cei mai mulți dintre ei încă mai joacă. Unii s-au retras, alții s-au ”ratat”. Vorbim despre o generație care putea face minuni la Cluj, o generație pentru care fostul patron al Universității, Florian Walter a plătit bani grei. Construcția acelei echipe ce avea să trăiască ultimele sezoane de glorie a început în 2009 când Walter a preluat clubul de fotbal Universitatea Cluj și s-a terminat abrupt în 2012 când milionarul a decis să-și mute ”investiția” la Ploiești. Între timp ”U” a pierdut meciul cu insolvența, a intrat în faliment și a renăscut la inițiativa suporterilor. Evident, niciunul dintre cei 16 fotbaliști nu mai joacă astăzi la Universitatea deși, câteva reveniri de scurtă durată au existat.

Un vis frumos transformat într-un coșmar

Din acel lot masiv ”transferat” la gruparea prahoveană doar doi jucători sunt născuți, sau crescuți la Cluj (Sebastian Cojocnean, născut la Câmpia Turzii, respectiv Ionuț Neag, crescut la Școala de Fotbal Ardealul). Unii s-au împlinit profesional tocmai după plecarea de la Universitatea și au adunat trofee. Unii au ajuns chiar să îmbrace tricoul echipelor naționale ale țărilor lor. Un singur punct au în comun cu toții: au câștigat Cupa României ediția 2012/2013 cu Petrolul. Între timp și fosta campioană a României a intrat în cercul cluburilor falimentate și renăscute din inițiativa suporterilor. La fel ca și ”U” și Petrolul joacă azi în Liga a III-a, după ce au repornit construcția din eșalonul al patrulea. Florian Walter a intrat în fotbal în 2005, cu adevăratul lui nume: Buşcă. A fost cooptat în acţionariatul lui Dinamo, însă nu a ajuns niciodată numărul 1 la clubul din Ștefan cel Mare. Pe de o parte pentru că nu avea loc de ”greii” momentului: Nicolae Badea, Vasile Turcu și cristian Borcea.

Pe de altă parte din cauza trecutului lui interlop. La câteva luni după intrarea oficială în lumea fotbalului, Florian Bușcă devenea, brusc, în acte Florian Walter. Omul de afaceri avea nevoie de o nouă identitate pentru că era interesat de un contract de salubrizare în baza americană de la Aeroportul Mihail Kogălniceanu, iar Florian Buşcă nu era un nume prezentabil după ce procurorii îl cercetaseră pentru înşelăciune şi cămătărie. La sfârșitul anilor ’90 una din primele sale afaceri a fost transportul ilegal la muncă în Italia şi Austria a sute de oameni care munceau la negru în cele două ţări. Buşcă a făcut şi închisoare pentru asta, atunci când autorităţile austriece au intrat pe fir şi l-au arestat pe omul de afaceri. Presa austriacă a anului 1997 a consemnat pe larg atât cazul, cât şi arestarea răsunătoare a lui Buşcă, eliberat ulterior din arest pe cauţiune. Cu un nume nou, omul de fotbal Florian Walter s-a orientat în 2009 spre un oraș nou, cu un club de tradiție, iubit de suporteri.

La Cluj, a pus mâna pe ”U”, nu înainte de a fi obținut promisiunea că i se vor atribui şi contracte de salubrizare cu primăria. În 3 ani însă, Walter a câştigat doar două licitaţii din zecile la care a participat, aşa că şi-a pierdut şi interesul pentru ”U”. În vara anului 2012 investitorul Walter şi-a adunat jucăriile şi a plecat cu 16 jucători (inițial s-a vorbit chiar de 18 fotbaliști), la Petrolul Ploieşti, club pe care Florian Walter îl controla încă de la începutul lui 2012 prin prietenii săi, familia Capră. Ce a urmat este deja parte din ”istoria întunecată” a Universității Cluj. Clubul a intrat mai întâi în insolvență, pentru ca la data de 29 septembrie 2016 Magistraţii Tribunalului din Botoşani să admită cererea creditorilor societăţii comerciale Fotbal Club Universitatea Cluj SA şi să dispună falimentul în procedură generală a acesteia.

Colecționarii de trofee

Pare că a trecut o veșnicie de la momentul 2012, când Florian Walter a mutat o echipă întreagă de la Cluj la Ploiești. Dintre cei 16 jucători, unii s-au consacrat în anii ce au urmat. Cele mai bune exemple sunt Ovidiu Hoban și Lukasz Szukala. Actualul component al rivalei CFR Cluj a continuat să fie un fotbalist cerebral, muncitor și extrem de apreciat de antrenorii cu care a lucrat. A adunat patru trofee: două titluri de campion în Israel, Cupa cu Petrolul din 2013 și o Supercupă în Țara Sfântă. Ajuns la 34 de ani Hoban continuă să fie un om de bază al echipei naționale a României. Polonezul nu a apucat să joace decât două meciuri în tricolul ”Lupilor Galbeni”, fiind transferat de FCSB pentru doar 100.000 de euro. La gruparea roș-albastră însă, Szukala a devenit un fotbalist important.

A luat campionatul de trei ori (2011, 2012 și 2013), Cupa României (2015), Cupa Ligii (2015) și Supercupa (2013). În tricoul celor de la FCSB Szukala a făcut pasul spre echipa națională a Poloniei pentru care a adunat 17 meciuri. Ajuns între timp în Turcia, la Osmanlispor, Lukasz Szukala a ajuns doar rezervă și a pierdut și contactul cu naționala țării sale. În această vară, oficialii clubului au încercat din răsputeri să scape de fotbalistul de 33 de ani, din cauza salariului considerat prea mare. Rămâne totuși unul dintre jucătorii importanți care au evoluat în Liga 1. Marian Cristescu, Adrian Cristea, Nwakaeme Tony, Mircea Bornescu, Vlad Morar, sau Laurențiu Marinescu sunt alte exemple de fotbaliști care au reușit să cucerească trofee interne, sau externe (în cazul lui Nwakaeme Tony, dublu campion în Israel).

Jucători care s-au pierdut

Nu toți fotbaliștii care au acceptat ordinul lui Florian Walter de a semna cu Petrolul Ploiești s-au împlinit. Deși, spuneam mai sus, cu toții au în palmares Cupa României, cu excepția lui Szukala și Dorinel Popa, pentru unii dintre cei plecați de la ”U” în vara lui 2012 a urmat reculul carierelor. Cel mai mare eșec rămâne Gheorghe Grozav. Fotbalistul care astăzi are 26 de ani a fost la un pas să se retragă (în această vară), după ce rușii de la Terek Groznîi au renunțat la serviciile lui. O vreme s-a antrenat cu Unirea Alba Iulia, echipă la care a făcut primii pași în fotbal. A luat în calcul și varianta de a deveni investitor la gruparea Albei Iulia, dar a prins în ultimul moment un nou contract la Karabukspor, un fel de club ”cimitir” pentru fotbaliști care altădată cu echipa națională a României: Gabriel Torje, Paul Papp, sau Cristian Tănase. Un alt jucător cu care timpul nu a fost deloc prietenos e Sebastian Achim. Fostul fundaș de bandă a ajuns să joace în Liga a II-a a Ungariei la Gyormot. Nici pentru singurul fotbalist născu în Cluj, Sebastian Cojocnean, ultimii cinci ani nu au adus vreo evoluție pozitivă.

Jucătorul născut la Câmpia Turzii și-a trecut în palmares Cupa României (cu Petrolul), după care a mai evoluat la Gaz metan Mediaș, un pic pe la Rapid, pentru ca în 2015 să ajungă să joace în Serie C (liga a III-a), în Italia. A urmat un sezon la Ethnikos Achana în Grecia, pentru ca din această vară să revină în Liga 1, la Gaz metan Mediaș, club ce ar putea intra în faliment la 1 septembrie. La 24 de ani și Vlad Morar se poate considera un jucător a cărui evoluție nu a fost cea așteptată. A câștigat titlul național cu Viitorul, dar a ajuns să fugă de la gruparea patronată de Gică Hagi și a semnat cu Panetholikos, un club anonim din Grecia. Însă, cei mai puțin norocoși au fost George Galamaz, Dorinel Popa și Gaston Medy. Primul s-a retras din fotbal la doar doi ani după plecarea la Petrolul, în 2014 la vârsta de 32 de ani. Între timp a ajuns oficial la FC Voluntari. Dorinel Popa nu s-a regăsit la niciuna dintre echipele la care a evoluat după ”U”. La Petrolul nici măcar nu a apucat să debuteze și a fost înlăturat din lot. Au urmat câteva sezoane în eșalonul secund al României, pentru ca azi, la doar 28 de ani, să joace la CSM Focșani, în Liga a III-a. Gaston Mendy este ultimul exemplu la care vom face referire. Mijlocașul care a îmbrăcat de 60 de ori tricoul Univesității Cluj (între 2010-2012 și 2013-2014), a retrogradat la finalul sezonului trecut cu ASA Târgu Mureș și este în acest moment fără echipă.

[stextbox id=’custom’]

Mircea Bornescu

Vârsta: 37 de ani

Poziție: portar

Meciuri pentru ”U”: 14

Echipa actuală: FC Voluntari

A mai jucat: Petrolul 2012-2014, Rapid 2014-2015 s-a lăsat până în 2016 după care la FC Voluntari.

Palmares: Cupa României X 2 (cu Petrolul în 2013 și cu Voluntari în 2017) și Supercupa cu Voluntari 2017

Meciuri la echipa națională: 0

Sebastian Achim

Vârsta: 31 de ani

Poziție: fundaș dreapta

Meciuri pentru ”U”: 17

Echipa actuală: Gyrmot (liga a II-a, Ungaria)

A mai jucat: Petrolul 2012-2014, CSU Craiova 2014-2016

Palmares: Cupa României (cu Petrolul în 2013)

Meciuri la echipa națională: 0

George Galamaz

Vârsta: 36 de ani

Poziție: fundaș central

Meciuri pentru ”U”: 13

Echipa actuală: FC Voluntari (director sportiv)

A mai jucat: Petrolul 2012-2013, Anorthosis Famagusta 2013-2014 când s-a lăsat

Palmares: Liga 1 X 2 (2007 cu Dinamo și 2009 cu Unirea Urziceni) Cupa României X 2 (cu Dinamo în 2005 și cu FCSB în 2011), Supercupa cu Dinamo în 2005

Meciuri la echipa națională: 4

Lukasz Szukala

Vârsta: 33 de ani

Poziție: fundaș central

Meciuri pentru ”U”: 29

Echipa actuală: Osmanlispor

A mai jucat: Petrolul 2012, FCSB 2012-2015, Al Ittihad 2015

Palmares: Liga 1 X 3 (2011, 2012 și 2013 cu FCSB) Cupa României (cu FCSB în 2015), Supercupa (cu FCSB în 2013), Cupa Ligii (în 2015 cu FCSB)

Meciuri la echipa națională: 17 (Polonia)

Constantin Grecu

Vârsta: 29 de ani

Poziție: fundaș stânga

Meciuri pentru ”U”: 14

Echipa actuală: Sepsi Sfântu Gheorghe

A mai jucat: Petrolul 2012/2013, Dinamo 2013-2014, Pandurii Târgu Jiu 2014/2017

Palmares: Cupa României (cu Petrolul în 2013)

Meciuri la echipa națională: 1

Ovidiu Hoban

Vârsta: 34 de ani

Poziție: mijlocaș central

Meciuri pentru ”U”: 14

Echipa actuală: CFR Cluj

A mai jucat: Petrolul 2012-2014, Hapoel Beer Sheva 2014-2017

Palmares: Liga 1 Israel X 2 (în 2016 și 2017 cu Hapoel Beer Sheva)

Cupa României (cu Petrolul în 2013), Supercupa Israel (2016 cu Hapoel Beer Sheva)

Meciuri la echipa națională: 27

Laurențiu Marinescu

Vârsta: 32 de ani

Poziție: mijlocaș central / atacant

Meciuri pentru ”U”: 28

Echipa actuală: FC Voluntari

A mai jucat: Petrolul 2012-2016

Palmares: Cupa României X 3 (cu FCSB în 2011, Petrolul în 2013 și FC Voluntari 2017), Supercupa (2017 – FC Voluntari)

Meciuri la echipa națională: 1

Adrian Cristea

Vârsta: 33 de ani

Poziție: mijlocaș central

Meciuri pentru ”U”: 42

Echipa actuală: s-a retras din activitate

A mai jucat: Petrolul 2012-2013, Standard Liege 2013, FCSB 2013-2015, Concordia Chiajna 2015-2017

Palmares: Liga 1 X 2 (în 2007 cu Dinamo și în 2014 cu FCSB)

Cupa României X 2 (în 2005 cu Dinamo și în 2013 cu Petrolul), Supercupa (2005 cu Dinamo)

Meciuri la echipa națională: 9

Marian Cristescu

Vârsta: 32 de ani

Poziție: mijlocaș central / atacant

Meciuri pentru ”U”: 14

Echipa actuală: Concordia Chiajna

A mai jucat: Petrolul 2012-2013, Astra Giurgiu 2013 – 2015, Dinamo 2015

Palmares: Cupa României X 2 (în 2013 cu Petrolul și în 2014 cu Astra), Supercupa (2014 cu Astra)

Meciuri la echipa națională: 0

Nwakaeme Tony

Vârsta: 28 de ani

Poziție: atacant

Meciuri pentru ”U”: 47

Echipa actuală: Hapoel Beer Sheva (Israel)

A mai jucat: Arieșul Turda 2010-2011, Petrolul 2012, ”U” Cluj 2013, Hapoel Raanana 2013 – 2015

Palmares: Liga 1 Israel X 2 (2016 și 2017 cu Hapoel Beer Sheva), Supercupa Israel X 2 (2016 și 2017 cu Hapoel Beer Sheva)

Meciuri la echipa națională: 0

Gheorghe Grozav

Vârsta: 26 de ani

Poziție: atacant

Meciuri pentru ”U”: 24

Echipa actuală: Karabukspor (Turcia)

A mai jucat: Petrolul 2012-2013, Terek Groznîi 2013 – 2017

Palmares: Cupa Belgiei (2011 cu Standard Liege), Cupa României (2013 cu Petrolul)

Meciuri la echipa națională: 20

Sebastian Cojocnean (născut în Cluj)

Vârsta: 28 de ani

Poziție: mijlocaș

Meciuri pentru ”U”: 43

Echipa actuală: Gaz Metan Mediaș

A mai jucat: Petrolul 2012-2013, Gaz metan Mediaș 2013-2014, Rapid București 2014 – 2015, Monza 2015, Ethnikos achana 2016-2017

Palmares: Cupa României (2013 cu Petrolul Ploiești)

Meciuri la echipa națională: 0

Vlad Morar

Vârsta: 24 de ani

Poziție: atacant

Meciuri pentru ”U”: 21

Echipa actuală: Panetolikos (Grecia)

A mai jucat: Petrolul 2012-2014, ”U” Cluj 2014-2015, Beitar Jerusalem 2015, Rapid București 2016, ASA Târgu Mureș 2016, Viitorul Constanța 2017

Palmares: Liga 1 (2017 cu Viitorul Constanța), Cupa României (2013 cu Petrolul)

Meciuri la echipa națională: 0

Dorinel Popa

Vârsta: 28 de ani

Poziție: mijlocaș

Meciuri pentru ”U”: 16

Echipa actuală: CSM Focșani

A mai jucat: Petrolul 2012, Academica Arges 2013-2014, Inter Clinceni 2014, Balotești 2015-2016, Șoimii Pâncota 2016

Meciuri la echipa națională: 0

Ionuț Neag (crescut la Cluj)

Vârsta: 23 de ani

Poziție: fundaș central

Meciuri pentru ”U”: 33

Echipa actuală: Juventus București

A mai jucat: Petrolul 2012-2013, ”U” Cluj 2013-2015, Gaz Metan Mediaș 2016, CSM Râmnicu Vâlcea 2016

Palmares: Cupa României (2013 cu Petrolul)

Meciuri la echipa națională: 0

Gaston Mendy

Vârsta: 31 de ani

Poziție: mijlocaș

Meciuri pentru ”U”: 60

Echipa actuală: nu are echipă

A mai jucat: Petrolul 2012-2013, ”U” Cluj 2013-2014, Rapid București 2014, Mlada Boleslav 2015-2016, ASA Târgu Mureș 2016-2017

Palmares: Cupa României (2013 cu Petrolul)

Meciuri la echipa națională: 0

[/stextbox]

Distribuie:

Postaţi un comentariu