Garantul promovărilor „trage” la retrogradare

Adrian Falub/ Foto: Dan Bodea

Liga 1 a luat-o razna, iar echipe ce păreau condamnate la sfârşitul turului sunt astăzi revelaţii, cu aspiraţii de viitor, vezi cazul CSMS Iaşi, Concordia Chiajna şi de ce nu FC Braşov. La fel stau lucrurile şi în cazul tehnicienilor. Evităm să dăm prea multe exemple şi intrăm abrut în subiect. Adrian Falub este antrenorul recordman în privinţa promovărilor. Nu mai puţin de patru astfel de performanţe şi-a trecut în CV fostul fundaş central al Universităţii Cluj, FC Naţional, sau FC Basel. Readus la ”U” în chip de salvator, după un tur de campiont modest reuşit de „Sepcile roşii” sub comanda lui George Ogăraru, cel supranumit „Garantul promovărilor” are mari probleme în a redresa echipa ce se îndreaptă cu paşi grăbiţi spre liga a II-a.

Antrenor, caut golgheter

Falub a debutat aproape bine pe banca Universităţii. În manşa I din semifinalele Cupei României, „Şepcile roşii” au dominat meciului cu eterna rivală CFR, dar la capătul căruia antrenorul trăgea un mare semnal de alarmă. „E puţin ciudat să ai o posesie bună, să domini teritorial, dar să nu ai puterea să tragi la poartă, să apari periculos în faţa porţii”, spunea Falub imediat după meciul încheiat la egalitate, scor 0-0. A urmat partida cu ASA Târgu Mureş şi primul şoc, scor 0-3 pe propriul teren. Încă un 0-3 la Bucureşti cu Dinamo, ambele cu George Ogăraru antrenor, apoi 0-0 acasă cu Concordia, din nou înfrângere, scor 0-1 la Braşov și iar egal acasă cu FC Botoșani (0-0). Șase meciuri, din care trei înfrângeri şi niciun gol marcat! De 13 ani nu a mai avut Universitatea Cluj un început de retur atât de slab, fără gol marcat în 6 partide. Se întâmpla tocmai în primăvara sezonului 2001/2002, când ”U” evolua în liga secundă. Golgheterul de altă dată, Valentin Lemnaru, este doar o umbră a fotbalistului transferat de Steaua la începutul acestui campionat. În tricoul campioanei a jucat ceva mai mult de 20 de minute şi s-a întors la Cluj, dar evoluţiile lui au fost departe de cele cu care a intrat în inimile suporterilor. Atacantul a cerut răbdare, să se readapteze la echipă.

Ogăraru i-a dat banderola de căpitan, dar ceea ce ar fi trebuit să fie o mândrie s-a doveit mai degrabă o povară. Falub a început tot cu el în atac meciul cu CFR, dar Lemnaru a tratat cu superficialitate momentul său de glorie de la punctul cu var. Nici evoluţiile ulterioare nu au fost măcar acceptabile, iar răbdarea lui Falub a ajuns la final. „Toată lumea spune: <săracul Lemnaru nu se regăseşte, are nevoie de timp să revină la forma din sezonul trecut>, dar cât să mai aşteptăm ca Lemnaru să-şi revină? El este atacant, meseria lui este să marcheze, dar el tratează superficial fazele în care ar trebui să fie decisiv. Nu mai avem timp să-l aşteptăm nici pe el nici pe alţi jucători care încă mai au nevoie de o perioadă de adaptare”, a tunat antrenorul Universităţii. Falub l-a reprofilat pe Gravenberch atacant. Fotbalistul olandez nu mai înţelege nimic din ce i se cere să joace. Ogăraru l-a plimbat pe toate posturile, numai în poartă nu a intrat Denzel Gravenberch Comparat de presa din Olanda cu Patrick Kuivert, uriaşul Castillion pare mai degrabă o glumă, un junior în căutarea identităţii. Mengolo ar fi un atlet foarte bun, iar Morar nu este pregătit să intre în teren. Ar mai fi Nuno Viveiros. Deşi mijlocaş la origini ar putea să joace în avanposturi, dar accidentările, sau suspendările îl ţin pe portughez mai mult pe tuşă decât pe gazon.

”U” se sufocă

Lipsa de inspirație din fața porții și ineficacitatea fotbaliștilor săi nu sunt singurele probleme ale lui Adrian Falub. Tehnicianul ”Șepcilor”. În toate partidele din această primăvară jucătorii clujeni și-au arătat limitele fizice. ”Avem probleme mari în ceea ce privește pregătirea, altfel nu-mi explic de ce din minutul 70 jucătorii se sufocă, nu mai pot să alerge. 65-70 de minute stăm bine în teren, apoi ne stingem. Când apare oboseala, apar și greșelile, iar atunci când oferi șanse adversarilor să înscrie aceștia nu te iartă. Așa s-a întâmplat și cu ASA, la fel a fost și la Brașov”, a lămurit problema antrenorul Universității. O explicație ar fi în acest sens. Odată cu demiterea lui George Ogăraru s-a renunțat și la staful cu care a colaborat fostul stelit, iar cea mai mare pierdere este de departe cea a preparatorului fizic italian Cristian Fregheiri, însă, și în cazul lui procesul de pregătire a fost unul de lungă durată, fotbaliștii arătând poftă de joc abia în ultimele două meciuri ale Universității de anul trecut. ”Nu e timp să ne plângem de milă, trebuie să fim bărbați, să luptăm până la capăt. Trebuie să trecem peste toate lamentările, trebuie să strângem rândurile, și mă gândesc aici la jucători. Ei trebuie să demonstreze că sunt fotbaliști. Ne așteaptă meciuri tari, contra unor adversari care au înțeles problemele cu care ne confruntăm, dacă nu ne trezim acum s-ar putea să fie prea târziu”, a fost discursul mobilizator al antrenorului. Antrenorul obișnuit să construiască echipe, se vede pentru prima dată în cariera lui în situația de a redresa un grup de jucători.

”Nu se compară situațiile. Una e să construiești o echipă, să pleci de jos, din liga a II-a, să crești, să muncești pentru viitor, și cu totul altceva să iei o echipă gata formată, dar care și-a pierdut încrederea în forțele proprii. Campionatul e lung, mai avem suficiente meciuri în care să demonstrăm că merităm să jucăm în Liga 1. Dacă nu eram legat sufletește de acest club pe care îl iubesc, poate nu aș fi acceptat să preiau o echipă din mers. Nu e stilul meu”, a concluzionat Adrian Falub. Parafrazându-l pe antrenorul ”Șepcilor roșii”, nu mai e timp de lamentări, în fond meseria lui este aceea de a pregăti echipe, fie în liga secundă, fie la cel mai înalt nivel. Este și acesta un examen de maturitate pentru Adrian Falub, un tehnician care a adunat deja nouă ani de antrenorat.

0 goluri a marcat Universitatea Cluj în primele 6 meciuri din 2015 (cinci în Liga 1 şi unul în Cupa României)

Distribuie:

Postaţi un comentariu