FRF pune piciorul în prag! Obligații noi pentru cluburile de fotbal

Foto: Dan Bodea

În Liga 1 urmează o nouă pauză datorată meciurilor pe care echipa națională de fotbal a României le va disputa în Liga Națiunilor. Este vorba despre întâlnirile cu Lituania, programat în deplasare, pe 11 octombrie, respectiv cu Serbia, acasă, pe 14 octombrie. După primele meciuri jucate în cea mai nouă competiție patronată de UEFA, România are două puncte și nicio victorie.

Cum nici la nivelul competițiilor continentale intercluburi echipele noastre nu au mai reușit vreo performanță notabilă de ani de zile, Federația Română de Fotbal (FRF), prin vocea președintelui Răzvan Burleanu, anunță o serie de măsuri care ar trebui să facă curățenie în fotbalul românesc. Astfel, FRF va obliga cluburile din Liga I să își publice pe propriile site-uri oficiale datele financiare, precum sumele obținute din transferurile de jucători, din sponsorizări sau drepturi TV, dar și plățile făcute impresarilor. Președintele FRF, Răzvan Burleanu, speră că aceste măsuri să fie incluse în noul regulament de licențiere.

”Un nou regulament de licențiere noi îl discutăm de ceva vreme și până la sfârșitul acestei luni el ar trebui aprobat. Cel mai important aspect este legat de faptul că dorim să ne asumăm o transparență la nivelul cluburilor. Asta presupune că toate cluburile de Liga I vor fi obligate să-și publice datele financiare pe propriul site cu detalii. Ne interesează și pe noi ca federație, dar cu siguranță îi interesează și pe suporteri și pe cei interesați să finanțeze fotbalul românesc, să se știe concret cât la sută din bugetul unui club vine din sponsorizări, cât din drepturile TV, cât din vânzarea biletelor sau sumele totale din transferurile de jucători.

Asemenea practici se regăsesc în fotbalul din Occident. Sunt pași importanți pe care trebuie să-i facem dacă vrem să avem un fotbal european. Noi ne dorim să facem tot ceea ce depinde de noi ca un număr cât mai mic de cluburi să ajungă în insolvență sau faliment. Așa că vom avea un control mai strict de la an la an ca să ne asigurăm dacă nu cumva trebuie să intervenim când se acumulează prea multe datorii”, a decretat Burleanu.

Printre altele, FRF va reduce la 60 de zile perioada în care un club trebuie să își achite datoria către un jucător pentru a nu fi declarat liber de contract. De asemenea, federația va impune și un salariu minim garantat pentru fotbalistul profesionist în România.

Distribuie:

Postaţi un comentariu