FOTO/VIDEO Grandoare la deschiderea Europenelor de Gimnastică

Spectacol de lumini, proiecții laser și momente emoționante, toate împletite într-un show vizual excepțional, au fost oferite clujenilor și nu numai, cu ocazia deschiderii oficiale a Campionatelor Europene de Gimnastică.Printre participanții la europenele de la Cluj se regăsesc trei campioni olimpici la Rio de Janeiro, Eleftherios Petrounias, din Grecia, triumfător la inele, Oleg Verniaev, din Ucraina, medaliat cu aur la paralele și Sanne Wevers din Olanda, campioana olimpică de la bârnă.

Vedete din toate timpurile

O prezență fermecătoare în tribunele Sălii Polivalente a fost Sonia Iovan, fosta mare campioană clujeană, invitată de onoare la competiția care marchează întoarcerea elitei gimnasticii europene în România după 60 de ani. La prima ediție a Campionatelor Europene, cea din 1957, găzduită de Sala Floreasca din București, clujeanca Sonia Iovan devenea una dintre primele două medaliate europene ale gimnasticii românești. Ea câștiga atunci argintul la bârnă și bronzul la individual compus și sărituri. Sonia Iovan este de asemenea prima gimnastă din România medaliată la Jocurile Olimpice de Vară de la Melbourne 1956. Campionatul European de Gimnastică Artistică este cel mai mare eveniment sportiv găzduit de țara noastră în ultimii 25 de ani. De la eveniment nu putea lipsi Nadia Comăneci, care este și ambasadorul Campionatelor Europene. Aceasta a sosit la Sala Polivalentă însoțită de președintele Federației Internaționale de Gimnastică, Morinari Watanabe și de preşedintele Uniunii Europeane de Gimnastică, Georges Guelzec.

În competiţia jubiliară de la Cluj, sunt înscrişi 274 de sportivi din 37 de ţări. România este reprezentată la Campionatele Europene de la Cluj-Napoca de 10 sportivi. Lotul feminin este format din Olivia Cîmpian, Ioana Crișan (din Cluj-Napoca), Larisa Iordache și Cătălina Ponor, iar cel masculin din Marian Drăgulescu, Cristian Bățagă, Vlad Cotuna, Adelin Kotrong, Laurențiu Nistor și Andrei Ursache. La ediția de anul trecut, de la Berna, România a cucerit două medalii de argint, ambele prin Marian Drăgulescu, la sol și sărituri și alte două de bronz, ambele prin Cătălina Ponor, la sol și bârnă. 

Imagini video: Dan Bodea

 

 

Surprize după surprize

Un moment emoționant s-a consumat atunci când în instalația de sonorizare a Sălii Polivalente a răsunat imnul competiţiei, compus special de Mihai Pocorschi. Nu au lipsit execuţiile dificile, în ton cu nivelul competiţiei de la Cluj. Pe suprafața de concurs au intrat rând pe rând, sau în formații compacte, cei mai importanţi şi multipli medaliaţi gimnaşti de aerobic. Corina Constantin, Bianca Horgovan, Lavinia Panaete, Bianca Becze, Mădălina Cioveie, Dacian Barna, Lucian Săvulescu, Mircea Zamfir şi Gabriel Bocşer, alături de nou-veniţii Steliana Stoenescu şi Marian Broţei, coordonaţi de Maria Fumea şi Mariana Mezei, au încântat asitența prin execuțiile lor. De asemenea, în cadrul show-ului inaugural au putut fi urmărite şi evoluţiile gimnastelor din proiectul „Ţară, ţară, vrem campioane”, coordonat de Mariana Bitang. La Sala Polivalentă din Cluj, o expoziţie inedită – FAN ZONE, dedicată admiratorilor gimnasticii, cu fotografii din istoria gimnasticii româneşti. Întrecerea de la Cluj-Napoca este practic prima competiție majoră de gimnastică a noului ciclu olimpic și aduce în Sala Polivalentă o serie de sportivi cu ștate vechi, dar și tineri pe care federațiile europene îi pregătesc pentru Jocurile Olimpice de la Tokyo din 2020.

Galerie foto Dan Bodea

Distribuie:

Postaţi un comentariu