Fotbaliste cu licență UEFA

Trei jucătoare ale clubului Olimpia Cluj-Napoca au devenit, marți, antrenori cu licența UEFA B după ce timp de un an de zile au urmat cursurile UEFA. Cursurile de licențiere a avut fost organizate de către UEFA în parteneriat cu Școala Federală de Antrenori FRF. Cele trei jucătoare ale clubului Olimpia Cluj-Napoca care începând din data de 8 martie sunt antrenori sunt Andreea Corduneanu, Mara Bâtea și Adina Giurgiu. Cursul face parte dintr-un proiect pilot inițiat de UEFA și implementat în colaborare cu Federația Română de Fotbal, având ca scop dezvoltarea fotbalului feminin.

Acesta este primul curs pentru fete al Școlii Federale de Antrenori care a ajuns la final. Cursul a durat un an de zile și a fost compus din trei module. Dintre cele 19 fete care s-au înscris, 12 au susținut examenele finale, celelalte au decis să amâne examinarea din diverse motive, urmând să o susțină anul viitor. Andreea Corduneanu, una dintre cele trei jucătoare de la clubul Olimpia Cluj-Napoca care au absolvit cursul de antrenori UEFA B, a declarat că este fericită pentru această reușită și mărturisește că încă nu se gândește să înceapă cariera de antrenor. „Sunt mândră pentru că am reușit să duc la bun sfârșit acest curs.

Încă sunt jucătoare activă, iar acest lucru cred că mi-a dat un plus, deoarece în unele momente mi-a fost mai ușor să fac și să înțeleg unele lucruri. A fost o experiență frumoasă unde am învățat foarte multe lucruri noi, am cunoscut oameni noi, cu experiență în acest domeniu. A fost un curs care ne poate deschide multe oportunități în viitor. Deoarece sunt jucătoare activă, încă nu mă gândesc să încep meseria de antrenor. Probabil după ce am să termin cariera de jucătoare voi continua în acest domeniu ca antrenoare. Depinde ce îmi rezerva viitorul”, a declarat Andreea Corduneanu.

Președintele clubului Olimpia Cluj-Napoca, Alin Cioban, a declarat că absolvirea acestui curs este extrem de important deoarece oferă jucătoarelor din cadrul echipei posibilitatea de a continua în cadrul fotbalului feminin și după retragerea din activitatea competițională. „Principiul clubului Olimpia, extins și la nivelul Echipei Naționale, este de a oferi un plan de carieră jucătoarelor active, componente ale echipelor reprezentative. Astfel, jucătoarele care doresc să rămână în fotbalul feminin au șansa de a-și continua cariera în arbitraj, sau în antrenorat ca tehnicieni.

Absolvirea unui curs de asemenea importanță, organizat în parteneriat UEFA – FRF de către trei jucătoare ale clubului Olimpia, mă face să fiu mândru și bucuros în același timp că avem așa fete deosebite. Toate cele trei jucătoare, Mara Bâtea, Adina Giurgiu și Andreea Corduneanu, se identifică practic cu istoria acestui club, le-am văzut cum au intrat la liceu și apoi la Universitatea, iar faptul că sunt cursante pentru perfecționarea ca tehnicieni, înseamnă că am reușit să oferim viitoarelor sportive modele de urmat în acest sport. Totuși, pentru a ne respecta principiile până la capăt, consider că obținerea acestor calificative ne obligă pe noi, conducătorii clubului Olimpia, de a oferi șansa celor trei de a și antrena în cadrul clubului.

Astfel, în cel mai scurt timp o să organizăm două grupe de junioare în parteneriat cu școli clujene, iar fetele care au obținut licența vor avea posibilitatea să-și înceapă cariera în acest domeniu”, a declarat Alin Cioban. Alături de cele trei jucătoare care au terminat zilele acestea acest curs de antrenori, încă două jucătoare de la Olimpia Cluj-Napoca sunt pregătite să urmeze cursul de antrenori UEFA. „Alături de cele trei sportive, care deja au absolvit cursul, urmează ca și Ștefania Vătafu și Ioana Bortan să susțină examenul final. Se conturează astfel un prim grup de cinci jucătoare toate provenite de la Olimpia care pot antrena în fotbalul feminin”, a afirmat președintele clubului clujean.

Faptul că tot vor fi tot mai mulți antrenori de sex feminin oferă posibilitatea de a organiza campionate naționale de fotbal feminin pentru fetițe de 12 și 14 ani, aceasta fiind baza fotbalului pentru viitor. „Dacă privim și proiectele dezvoltate în ultimii patru ani, și continuate până în 2020, putem constata o ofertă tentantă pentru orice tehnician. Astfel, începând din toamna avem Campionatul Național U14, iar din aprilie avem o competiție la nivel național între AJF-uri, unde se pot înscrie fete la două categorii de vârsta, U14 și U12.

Este practic baza piramidei fotbalului feminin, locul de unde trebuie să înceapă fiecare tehnician și aș fi foarte bucuros ca să regăsim cât mai multe fete implicate. Pentru 2020, sunt convins că la fiecare echipă reprezentativă de la senioare și până la U15 o să avem tehnicieni femei, provenite din jucătoare active. Abia atunci fotbalul feminin din România va oferi un model complet al portretului de tehnician”, a mai spus Alin Cioban.

Distribuie:

Postaţi un comentariu