Fotbal / Efectul “Derby de Cluj”

Gregory Tade a marcat golul victoriei CFR-ului în meciul cu Oțelul, al doilea succes consecutiv pentru vișinii în retur / Foto: Dan Bodea

”U” Cluj şi CFR au fost printre primele echipe care şi-au disputat meciurile din cadrul etapei cu numărul 25 din Liga 1. Între două derby-uri, cele două formaţii au avut reacţii total opuse. Eliminaţi din semifinalele Cupei României la lovituri de departajare, CFR-iştii s-au reconectat total la campionat.

În fond este ultima speranţă pentru vişinii de a termina cât de cât onorabil un sezon ce ar fi putut fi unul de vis, dar care s-a transformat într-un coşmar oadată cu intrarea clubului în insolvenţă, cu depunctarea dictată de comisiile Federaţiei Române de Fotbal (FRF), şi cu plecarea unor jucători exponenţiali pentru CFR în prima parte a campionatului.

Rămaşi fără antrenorul Eugen Trică după eliminarea din Cupă, feroviarii au renascut din propria cenuşă şi au dat o palmă grea celor care nu-i vedeau capabili să mai câştige vreun meci în actualul campionat. Mai întâi au triumfat la Giurgiu, scor 1-0, pe terenul vicecampioanei Astra. Apoi au legat al doilea succes, tot 1-0, de data aceasta acasă cu o altă „condamnată”, Oţelul Galaţi.

Gregory Tade şi-a amintit că în tur a fost alături de Claudiu Keşeru, cel mai prolific atacant din Liga 1. Golul său a mai adus 3 puncte în zestrea CFR-ului şi, chiar dacă aritmetica spune că fără o decizie favorabilă din partea TAS nu se vor salva de la retrogradare, cel puţin vişinii au demonstrat că mai au mândria unor foşti campioni.

Şi ”U” a reacţionat bine după meciul din Cupă. A urmat jocul cu Rapid de pe teren propriu şi, chiar dacă nici de această dată nu au avut consistenţă în joc, rezultatul a fost în sfârşit cel aşteptat de suporteri şi de conducere (1-0). Doar că, în cazul „Şepcilor roşii” meciul imediat următor, cel cu CSU Craiova a fost un real dezastru.

Nu scorul arătat de tabela de marcaj la finalul partidei (3-0 pentru olteni) indică acest lucru, ci din nou lipsa de idei din teren. Jocul slab, lent, gâfâit, fără orizont. Pentru cele două echipe urmează un nou episod din „Derby de Cluj”, în Vinerea Mare. Pentru echipa lui Adi Falub atât a mai rămas din acest sezon, mândria de a învinge rivala de o viaţă.

Cât despre şansele de salvare, ele există matematic, dar geometria din teren e una în care balonul pornit dintr-un punct X, să zicem din piciorul lui Cristocea, nu ajunge aproape niciodată la punctul Y, înţelegând aici vreun atacant al Universităţii. Diagonalele şi perpendicularele i-au mereu efecte ciudate, în folosul adversarilor, niciodată al alb-negrilor.

Pentru CFR, meciul contra Universităţii nu mai are aceaşi însemnătate. Fotbaliştii lui Feri Dican au alte preocupări, restanţele financiare, găsirea unui nou angajament etc. Efectul înfruntării în „Derby de Cluj” a căpătat noi valenţe, din p[cate altele decât îndârjirea, ambiţiile şi orgoliile de altă dată.

Distribuie:

Postaţi un comentariu