Fotbal / Derby-ul Clujului, episodul 65

O nouă confruntare istorică între "U" şi CFR se va derula, luni, de la ra 21.00, pe arena din Gruia / Foto: Dan Bodea

Cel mai aşteptat eveniment sportiv pentru Cluj este fără urmă de îndoială duelul dintre CFR şi ”U”. Meciul programat, luni, 29 septembrie, de la ora 21.00, pe arena din cartierul Gruia, va fi înfruntarea cu numărul 65, o cifră simbol pentru toată suflarea universitarilor. În 1965 ”U” Cluj a obţinut singurul trofeu major din istoria zbuciumată a clubului. Atunci, în ’65, Universitatea câştiga Cupa României, după o victorie dramatică, scor 2-1, în faţa celor de la Dinamo Piteşti. Statistica este categoric de partea vişiniilor, în meciurile disputate pe prima scenă a fotbalului românesc.

15 victorii au adunat CFR-iştii şi doar 4 sunt consemnate în dreptul Universităţii, alte 11 meciuri încheindu-se la egalitate. O astfel de partidă nu ţine cont de cifre, de locul din clasament, sau de forma de moment a uneia, sau alteia dintre combatante. Este un meci echivalent cu o finală. „Îmi amintesc de primul titlu de campioni pe care noi l-am câştigat, în 2008, tocmai într-un meci cu <U>, pe vechiul <Ion Moina>. Atunci Universitatea retrograda, dar meciul a fost unul foarte intens, s-a jucat de la egal la egal, iar noi am câştigat greu, cu 1-0. Apoi au urmat celelalte şi la fel au fost dispute foarte echilibrate. Sper că vom avea parte de un meci frumos, încrâncenat, pentru că aşa trebuie să fie un derby, dar să se joace doar pe gazon. Respectăm clubul Universitatea, dar suntem într-o perioadă foarte bună şi ne dorim să continuăm seria rezultatelor pozitive”, a declarat preşedintele CFR-ului, Iuliu Mureşan.

În primăvară, la data de 24 martie, „”U” Cluj obţinea primul succes în Gruia după mai bine de 40 de ani. La fel ca şi în finala din 1965 un fundaş lateral a decis soarta partidei, atunci a fost Remus Câmpeanu, în martie 2014 a fost Raul Ciupe. „Va rămâne o amintire frumoasă, dar nu vreau să trăiesc în trecut, sper să reedităm jocul bun din primăvară şi să obţinem o nouă victorie. Pentru noi, pentru suporterii noştri ar fi ceva extraordinar. Multă lume crede că suntem la pământ, că nimic nu ne iese, dar într-un meci cu CFR nu contează dacă vii după 10 victorii, sau după 3 înfrângeri. Ăsta este meciul pe care îl aşteaptă tot Clujul. În primăvară am dat dovadă de caracter, ne-am mobilizat și am obţinut un succes istoric şi nu vrem ca victoria aceea să fie doar o întâmplare”, a punctat fotbalistul Universităţii.

„Sunt meciuri frumoase. Eu am amintiri frumoase după derby-urile cu <U>. Am câştigat titluri în acele meciuri. Acum situaţia este puţin diferită, mai sunt multe meciuri până la sfârşitul campionatului aşa că punctele vor conta abia mai târziu. Sper că va fi un meci frumos, cu multe goluri. Ştiu că în tribune va fi spectacol, aşa a fost mereu, suporterii trebuie să se bucure că au acest privilegiu de a asista la un asemenea meci”, a adăugat Ricardo Cadu, fostul căpitan al grupării feroviare.

Cu casa închisă
Aşa cum era de aşteptat meciul dintre CFR şi ”U” se va disputa cu casa închisă. Iniţial oficialii CFR-ului au luat decizia de a interzice accesul suporterilor în tribune, din cauza stricăciunilor provocate de fanii Universităţii la meciul din martie. Clubul feroviar a fost şi amendat după acel meci, din cauză că mai mulţi suporteri ai lui ”U” au pătruns pe gazon la finalul meciului, pentru a-şi felicita favoriţii după victoria în faţa rivalei. Ulterior, preşedintele Iuliu mureşan şi-a schimbat decizia de a închide stadionul şi a anunţat că tribunele vor fi deschise publicului. Aproximativ 15.000 de ”U”-işti şi-au anunţat prezenţa pe arena din Gruia. Lor li se vor adăuga câteva mii de suporteri ai feroviarilor. Meciul dintre CFR şi Universitatea Cluj este programat de la ora 21.00. Transilvania Reporter va transmite în format live text desfășurrea partidei din Gruia.

Distribuie:

Postaţi un comentariu