Fotbal de poveste și de povestit

Trei echipe clujene sunt calificate în 16-imie Cupei României la fotbal și visează la un parcurs cât mai lung în competiția KO. Dintre dintre acestea Universitatea este cotată cu șansele cele mai mari pentru accederea în 8-imile de finală ale întrecerii. Alb-negrii vor găzdui meciul cu Știința Miroslava Uricani, o grupare cu mari probleme financiare, care evoluează în Liga 2, dar care are șanse minime să se salveze de la retrogradare. ”U” este ultima echipă clujeană care a jucat o finală de Cupa României (în 2015), și are planuri mari și ediția din acest an. CFR va întâlni pe FC Botoșani, iar capul de afiș al 16-imilor este ținut de înfruntarea dintre Sănătatea Cluj și principala favorită la câștigarea campionatului, FCSB. Este o reeditare a unei ”rivalități” începută în 2011. Atunci, tot în 16-imile Cupei, Steaua a trecut de Sănătatea (4-0), într-o partidă disputată la Buzău. Săptămâna viitoare revanșa se joacă pe Cluj Arena.  

Sete de revanșă

Au trecut șase ani de la precedenta întâlnire dintre ”Virușii verzi” și trupa roș-albastră, cea mai titrată echipă de fotbal din România. Între timp Steaua (cum se numea, la acea vreme, echipa finanțată de Gigi Becali) și-a pierdut numele, nu și identitatea. ”contează mai puțin că acum se numește FCSB, e tot Steaua, iar pentru noi este un moment prielnic să încercăm măcar să răzbunăm rezultatul de acum șase ani. Atunci noi am făcut o invitație Stelei, să vină să joace la Cluj. Ne-au refuzat și a trebuit să mergem noi la Buzău, cu cheltuieli foarte mari pentru noi. Acum ne-au invitat ei să jucăm la București, dar am refuzat. Vrem să jucăm acasă și vrem să-i eliminăm”, spune răspicat Aurelian Ghișa, finanțatorul-jucător al Sănătății. Ajuns la 53 de ani, Ghișa încă se antrenează alături de ceilalți jucători ai propriei echipe și mai intră din când în când și la joc. Este conștient de diferența de valoare dintre cele două loturi, dar spune că deja s-a gândit la ”niște surprize” pentru înfruntarea de la Cluj. ”Este un meci mai special așa că m-am gândit deja la niște surprize pentru cei de la FCSB. Va fi ceva spectaculos. Dacă așa s-a nimerit la tragerea la sorți și am picat cu Steaua, cu siguranță vom face o echipă competitivă, adică unul sau două transferuri speciale pentru a face față”, adaugă Ghișa. Este de notorietate faptul că în 2011, Sănătatea Cluj l-a ”transferat” pentru acel meci pe fostul atacant al echipei naționale, Ionel Ganea, și l-ar fi dorit în teren și pe actualul selecționer, Cosmin Contra, care însă a refuzat ”oferta”. Jocurile din șaisprezecimile, optimile și sferturile de finală se dispută în sistem eliminatoriu, într-o singură manșă, pe terenul echipei de categorie inferioară sau mai slab clasată în campionatul precedent. În cazul în care jocurile din Cupa României urmează să fie televizate în direct și sunt programate în nocturnă, iar clubul organizator nu dispune de un stadion dotat cu instalație de iluminat, jocul se va programa pe un stadion din localitatea cea mai apropiată, care îndeplinește condițiile regulamentare necesare disputării jocului și televizării. Partidele se vor disputa la jumătatea săptămânii viitoare, în perioada 24-26 octombrie, de la ora 14.30, cu excepția partidelor ce vor fi televizate. În caz de egalitate după 90 de minute de joc, se procedează la prelungiri și, după caz, la executarea loviturilor de departajare din punctul de pedeapsă.

”Când ești mic trebuie să lupți să ieși în față!”

Cupa României este întrecerea cea mai dragă pentru fotbaliștii de la Sănătatea. De altfel, povestea ”virușilor verzi” (porecla echipei, n.a.) este unică în fotbalul românesc. Înființat în urmă cu 31 de ani, clubul clujean este ”setat” să scrie, an după an, noi și noi capitole de poveste. Sănătatea nu a fost niciodată un club ”de temut”. A evoluat, de la înființare și până azi, doar în ligile inferioare ale campionatului. Abia în sezonul 2016/2017 ”virușii” au obținut, în premieră„, un podium, terminând pe locul 3 campionatul Ligii a III-a, seria a V-a. S-au luptat până în ultima etapă pentru cea mai mare ”performanță” din istoria clubului cu Unirea Jucu, cele două echipe terminând întrecerea la egalitate de puncte (53), diferența fiind făcută datorită rezultatelor directe, favorabile ”verzilor”. Însă, campionatul a fost de cele mai multe ori o competiție secundară pentru clujeni, atâta timp cât echipa era angrenată în Cupa României. Pentru fotbaliștii clujeni, dar mai ales pentru finanțatorul Aurelian Ghișa, calificarea în fazele superioare ale Cupei a fost mereu principalul obiectiv. ”Când ești mic trebuie să lupți să ieși în față. În Liga a III-a te știu doar cei cu care te lupți etapă de etapă. În Cupa României e altceva. Acolo am avut șansa, de-a lungul anilor, să întâlnim echipe de tradiție. Acolo lumea te vede cu adevărat. Abia când ajungi să joci cu Steaua, cu Dinamo, cu Timișoara, sau UTA, contezi cu adevărat. Apoi mai este și elementul surpriză. Faptul că suntem un club mic, din Liga a III-a, îi face pe adversari să ne desconsidere. Așa am reușit performanța de a ajunge până în 8-mile Cupei în 2007, când am eliminat câteva nume importante: Gaz Metan Mediaș, Unirea Alba Iulia și UTA. Ne-a bătut Dinamo în 8-imi, dar am uimit o țară întreagă până să fim eliminați”, rememorează finanțatorul-jucător, Aurelian Ghișa.

Anul viitor vor apărea într-un film

Anul acesta fotbaliștii de la Sănătatea Cluj au făcut echipă cu actorul australian Liam McIntyre. Nu s-a turnat vreo continuare a celebrei pelicule ”Spartacus”, în care McIntyre are rolul principal, ci scene dintr-un film ce se va numi cel mai probabil “See You Soon”. Pelicula ce va fi lansată oficial după desfășurarea Cupei Mondiale de anul viitor, spune povestea unui fotbalist american, Ryan, căpitanul echipei Los Angeles Soccer Club și al naționalei Statelor Unite ale Americii, care se accidentează în timpul calificărilor pentru Cupa Mondială din Rusia. Fotbaliștii de la Sănătatea nu au ratat ocazia să se fotografieze alături de actorul australian, întâlnirea cu celebrul ”Spartacus” fiind de departe una dintre cele mai importante ”performanțe” a fotbaliștilor de Liga a III-a.

Victorii istorice

Sănătatea – Gaz Metan Mediaș 1-0

Sănătatea – UTA 1-0

Sănătatea – Unirea Alba Iulia 3-2

Sănătatea – Universitatea Cluj 1-0

Sănătatea – Dinamo 4-2 (meci amical)

Sănătatea – FC Timișoara 3-1

Sănătatea – FC Bihor 1-0

600.000 de euro este valoarea totală a jucătorilor din lotul Sănătății Cluj, conform site-ului de specialitate transfermarkt.de

Distribuie:

Postaţi un comentariu