Fotbal / 52 de ani de când Arieșul Turda lua Cupa României

În drumul lor spre finala din 1961, fotbaliştii de la Arieşul Turda au eliminat în sferturi Ştiinţa Timişoara / sursa foto: gsp.ro

Marţi se împlinesc 52 de ani de la primul mare succes al fotbalului clujean. În ziua a 12-a din luna a XI-a 1961 Arieşul Turda a cucerit Cupa României după o finală de vis jucată în compania Rapidului. 2-1 în favoarea clujenilor s-a terminat partida, iar Gheorghe Băluţiu a rămas în amintirea microbiştilor ca fiind „călăul”bucureştenilor.

Drumul spre glorie

În drumul ei spre glorie echipa antrenată de Ştefan Wetzer a eliminat în primul tur al Cupei pe Corvinul Hunedoara, scor 2-0. Au urmat Penicilina Iaşi (7-1) şi Ştiinţa Timişoara, de care Arieşul a trecut cu mari emoţii după 2-1. În semifinalele competiţiei clujenii au dat peste UTA şi nimeni nu dădea vreo şansă micuţei echipe din al doilea eşalon al ţării.

Turdenii nu au tremurat în faţa unei echipe de legendă şi s-au calificat în ultimul act după o evoluţie entuziasmantă la capătul căreia tabela de marcaj arăta un neverosimil 3-0 în favoarea Arieşului. În finala de la Bucureşti, Rapid a deschis scorul în minutul 24 prin Nicolae Georgescu.

A urmat o repriză a doua de vis, iar Gheorghe Băluţiu a intrat definitiv în istoria „sportului rege”. În minutul 51 a egalat scorul la 1, după ce l-a învins de la punctul cu var pe portarul rapidist Gheorghe Dungu. Un minut mai târziu acelaşi Băluţiu a marcat al doilea gol al formaţiei din Turda, iar Arieşul a devenit, astfel, prima echipă clujeană care a câştigat Cupa României.

Distribuie:

Postaţi un comentariu